1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronahuijarit keksivät koko ajan uusia keinoja hyödyntää ihmisten huolenaiheita – poliisitarkastaja: "Tällaiseen epävarmuuden tilaan on helppo iskeä"

Koronatestausten kaupittelulla yritetään kalastella ihmisten maksutietoja ja päästä kiinni tilillä oleviin rahoihin.

huijaus
Juha Beurling-Pomoell
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell ennakoi, että korona-altistuksen varjolla yritetään myydä olemattomia koronatestejä.Timo Leponiemi / Yle

Koronahuijaukset hakevat jatkuvasti uusia muotoja. Kuluttajaliitto,poliisi ja THL varoittavat tuoreesti korona-altistuksen varjolla kaupiteltavista koronatestauksista. Kaupiteltavien testien avulla kysellään maksukorttitietoja. Myös ovelle tunkeutuvat huijarit ovat aktivoituneet koronaepidemian pitkittyessä.

Korona-altistukseen vetoaminen on yksi monista koronaan liittyvistä huijauskeinoista, Ensi alkuun myytiin olemattomia koronalääkkeitä, sitten suojamaskeja, nyt koronatestejä.

Myös koronajäljitysapplikaation käyttöönotto saattaa tuoda uusia huijausyrityksiä, sanoo Kuluttajaliitto.

Korona-altistusta käytetään syöttinä

Kekseliäs huijari vedättää hyväuskoisia suomalaisia lähettämällä ilmoituksen korona-altistuksesta ja kauppaa siihen muutaman kympin hintaista testiä, joka pitää maksaa etukäteen ja pyytää maksukorttitietoja. Koronahuijaukset eivät periaatteessa poikkea mitenkään muista huijausyrityksistä.

Myös Facebookissa on liikkunut aiheesta laajasti varoitusviestejä.

Poliisi huomauttaa, että erilaisten tarjousten avulla pyritään hankkimaan maksukorttitietoja ja sitä kautta pääsemään tilillä oleviin varoihin. Hämmästyttävän usein tässä on myös onnistuttu.

Lue lisää: Lounais-Suomen poliisi tutkii koronahuijausta: vanhukselle kaupattiin suojamaskeja ja käsineitä - huijarin mukaan lähti pankkikortti

Epätietoisuus ja ahdistuneisuus vaikuttavat

Koronahuijauksissa taustalla on tavallisesti se, ettei ihmisillä ole ollut käytettävissään riittävästi oikeaa tietoa ja huijarit ovat hyödyntäneet tätä epätietoisuuden tilaa.

– Lisäksi epäusko ja ahdistuneisuus ovat pahentaneet tilannetta. Tällaiseen epävarmuuden tilaan ja hyväuskoisuuteen huijareiden on helppo iskeä, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta huomauttaa.

Poliisi korostaa myös, ettei koronaan liittyen ole olemassa sellaista viranomaistehtävää, minkä takia ihmisten oville tultaisiin asioimaan. Mitään maksujakaan ei koronan vuoksi tulla pyytämään.

Jäljitysapplikaatiosta seuraava huijauskeino?

Pikapuoliin älypuhelimiin ladattavaksi tuleva sovellus on tarkoitettu jäljittämään koronavirukselle altistuneita. Jos sovelluksen käyttäjä sairastuu, hän lähettää siitä tiedon järjestelmään, joka välittää puolestaan tiedon sairastuneen lähellä olleille ihmisille.

Uusi applikaatio saattaa tuottaa uusia koronahuijausmuotoja.

– Huijarit käyttänevät uutta tilannetta hyväkseen väittämällä, että teillä on korona-altistus ja teille lähetetään testipaketti, mutta se pitää maksaa etukäteen, varoittaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell..

Kuluttajaliitossa arvellaan, että tulossa oleva, käyttäjilleen uusi ja toistaiseksi vielä tuntumaton sovellus saa huijarit aktivoitumaan ja yrittämään sen avulla hyväuskoisten rahastusta. Ylipäätään kaikkiin epäilyttäviin viesteihin ja yhteydenottoihin kannattaa suhtautua varauksella, varoittaa Juha Beurling-Pomoell.

– Omia luotto- ja henkilötietoja ei koskaan pidä antaa henkilölle, jota ei tunnista varmasti. Sellaisia viestejä ei pidä avata, joista ei tiedä mistä ne tulevat. Koko ajan pitää olla valppaana ja käyttää maalaisjärkeä, varoittaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Korona yksi huijauskeino monien joukossa

Koronaepidemian alkuvaiheessa soittavat ja ovelle tulevat huijarit ovat harvassa, mutta mitä pidemmälle ollaan menty, sitä enemmän suomalaiset huijarit ovat aktivoituneet koronaepidemian pitkittyessä.

Tyypillinen tapa huijata ihmisiä on myydä jotain olematonta, esimerkiksi juuri koronan varjolla. Koronahuijaukset eivät periaatteessa poikkea mitenkään muista huijausyrityksistä, sanoo Juha Beurling-Pomoell.

– Usein huijausviestejä lähetetään luotettaviksi koettujen tahojen nimissä. Kaikkein eniten käytetään poliisia, THL:ää ja kansainvälisiä organisaatioita, kuten WHO:ta ja YK:ta. Ikinä ei pidä luottaa siihen, että se viesti tulee esimerkiksi juuri poliisilta.

Valepoliiseja ja sähköpostihuijauksia

Keväällä uutisoitiin useita koronahuijaustapauksia, kuten entiset valepoliisit koronatarkastajina, huhtikuussa poliisille tulleiden huijausten määrä kasvoi hetkessä, tuhannet suomalaiset ovat saaneet myös maailmalla leviävän sähköpostihuijauksen, Rovaniemi-avun nimissä on kyselty pankkitietoja. Suomessa on kaupiteltu myös olemattomia hengityssuojaimia. Lisäksi Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut verkkohuijauksista erikseen.

Lue lisää: Mieheltä vietiin 100 000 euroa: niin sanotut Microsort-huijaukset työllistävät Helsingin poliisia päivittäin

Lue seuraavaksi