Kasvomaskien jako käynnistyy kangerrellen pohjalaismaakunnissa – katso täältä, miten jakelu hoidetaan eri kunnissa

Yle Pohjanmaan ja Yle Österbottenin kyselyyn vastasi 27 kuntaa Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta.

Moni kunta aloittaa jakamisen kertakäyttömaskeilla. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kasvomaskien jako vähävaraisille on käynnistynyt kangerrellen pohjalaiskunnissa. Suurin osa pohjalaiskunnista aloittaa maskien jaon vasta tällä viikolla, vaikka maskisuositus annettiin jo toissaviikon lopulla, Pohjanmaan maakuntaan 13.8. ja Etelä-Pohjanmaalle 14.8.

Osassa kuntia aloitus venyy vielä pidemmälle. Maskien tilauksissa kestää, ja osa kunnista kokee, että myös ohjeistus on ollut puutteellista. Osa vasta suunnittelee mahdollista jakoa, osa jakaa kun tarvetta ilmenee.

Maskeja jaetaan esimerkiksi sosiaalitoimistoista, perhekeskuksista ja kirjastoista, ja mukana on myös yhdistyksiä ja seurakuntia. Määrät vaihtelevat kahdesta kymmeneen maskiin. Moni kunta aloittaa jakelun kertakäyttömaskeilla ja odottaa, että tilatut kangasmaskit saapuvat. Tänään aloittavat Laihia, Lapua ja Vöyri, tiistaina Alavus, Soini ja Ähtäri.

Vaasa aloittaa maskien jaon keskiviikkona, Seinäjoelta kerrotaan että asia on valmistelussa ja jakamisesta tiedotetaan alkuviikosta. Maskien jaon ehtivät jo viime viikolla aloittaa Mustasaari, Isokyrö ja Kaskinen.

Yle Pohjanmaa kysyi maskijakelun aloittamisesta kaikista Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kunnista. Tässä lyhyt kooste vastanneiden kuntien jakopaikoista, ajoista ja jaettavista maskeista.

Jo jakelun aloittaneet:

Mustasaari (14.8.)

Maskeja jaetaan ruoka-avussa, diakoniatyön kautta, senioripisteessä ja kotoutumisyksikössä. Jaettavana on sekä kertakäyttö- että kangasmaskeja.

Isokyrö (19.8.)

Maskeja jaetaan kaikille, jotka tulevat hakemaan niitä perusturvaosastolta. Perusturvan käytävällä on paikka, josta voi hakea, jos perusturvan työntekijät ovat varattuina tai perusturvan työntekijät jakavat niitä. Aluksi jaetaan kertakäyttöisiä maskeja ja 24.8. alkavalla viikolla saadaan jakoon kangasmaskeja. Molemmissa tapauksissa 2/hlö.

Kaskinen (20.8.)

Jako tapahtuu Kaskisten sosiaali- ja terveyskeskuksen infopisteestä, Sulkukatu 12 B 21.8.2020 asti ja 24.8.2020 alkaen Sulkukatu 11 A. 21.8.2020 alkaen jaetaan vähävaraisille kertakäyttömaskia (kirurginen maski) 5 kpl / henkilö + info miten kirurgista maskia käytetään. Kertakäyttömaskia on jaossa seuraavat kaksi viikkoa, kunnes kangasmaskit saapuvat. Vaasan sairaanhoitopiirin suositus on jakaa 4 kangasmaskia / vähävarainen.

Aloittamassa:

Laihia (24.8.)

Maskien jakaminen aloitetaan maanantaina. Käytännössä kotihoito hankkii maskit ja ne jaetaan ns. Meijeriltä, joka sijaitsee Laihian keskustassa. Siellä kongreettisesti jakelun hoitaa Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys. Heidän koulutettu henkilökunta hoitaa jakelun ja ohjaa sekä opastaa kuntalaisia. Ensiksi jaetaan kangasmaskeja, joita on varastossa ja lisää hankitaan tarpeen mukaan.

Lapua (24.8.)

Jako tapahtuu sosiaalikeskuksen neuvonnasta ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-13. Lähtökohtaisesti jaetaan 3 maskia/hakija.

Vöyri (24.8.)

Tiedote jakelusta kunnan verkkosivuilla.

Alavus, Soini, Ähtäri (25.8.) ja Kuortane (27.8.)

Maskeja voi hakea KuusSote sosiaalitoimistosta Alavudella ja Ähtäri sekä Kuortaneella Väentuvasta ja Soinissa Paja66:sta. Maskeja saa kerralla 5 kpl. Maskit ovat alkuun kertakäyttöisiä suu-nenäsuojuksia, jatkossa harkitaan monikäyttöisten kangasmaskien hankintaa.

Vaasa (26.8.)

Aikuisten sosiaalityö: os. Korsholmanpuistikko 44, 1 krs., 24-28.8. ma-pe klo 13-16, 31.8.2020 jälkeen ma, ke, pe klo 14-16, Kansalaisinfo, Pääkirjasto, os. Kirjastokatu 13, ma-pe klo 10-12.00, Vaasan Ruoka-avun jakelupisteet (vain ruoka-avun hakijoille): ent. Steinerkoulu, os Kauppapuistikko 22, maanantai klo 14, Elimseurakunta, Palosaarentie 79, tiistai klo 14 ja Ristikka/Jyrsijänkatu 2, keskiviikko klo 14, Vähänkyrön alue, ViaDia Cafe: Ruoka-apu, os. Heikkilänkatu 1, to ja pe klo 12- 13.30. Vaasassa jaetaan vähävaraisille henkilöille maksutta alkuvaiheessa kertakäyttöisiä kasvomaskeja 7 kappaleen pakkauksissa yli 15 vuotiasta henkilöä kohden. Kankaisia kasvomaskeja jaetaan 4/henkilö, kun kertakäyttömaskit on jaettu ja kangasmaskeja on saatu jaettavaksi.

Alajärvi, Lappajärvi, Vimpeli (26.8.)

Alajärvi: kirjasto/aula, Kirkkotie 7 keskiviikkoisin klo 10-12 ja 13-15 sekä torstaisin klo 10-12 ja klo 15-17, Lappajärvi: kirjasto/aula, Hyytiäisentie 6, keskiviikkoisin klo 10-16 ja torstaisin klo 14-17, Vimpeli: kirjasto/aula, Patruunantie 15, keskiviikkoisin klo 10-15 ja torstaisin klo 10-15

Kurikka

Maskien jakaminen vähävaraisille alkaa todennäköisesti 24.8. alkavan viikon alussa. Maskeja jaetaan Kurikan kirjastoissa Kurikassa, Jalasjärvellä ja Jurvassa. Maskeja voi hakea koska tahansa kirjastojen ollessa auki. Määrärajoitus on ainakin aluksi 10 kpl / henkilö. Kurikan kaupunki on tilannut pestäviä kangasmaskeja sekä kertakäyttömaskeja. Kangasmaskit saapuvat viimeistään viikolla 37, siihen asti jaetaan ainoastaan kertakäyttömaskeja, joita tilattiin aluksi 3000 kpl.

Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Luoto

Jakaminen alkaa 24.8. alkavalla viikolla. Jakopaikat Strengberginkadun aikuissosiaalityö, Uudenkaarlepyyn hyvinvointikeskus, Pännäisten ja Luodon hyvivointiasemat ja Malmin perhekeskus, jaetaan noin viikon tarpeeseen kertakäyttö- tai kangasmaskeja.

Kristiinankaupunki (1.9.)

Alkaen 1.9, jaetaan toistaiseksi Perhekeskuksessa klo. 9-11 arkipäivinä. Jaetaan 4 pestävää kangasmaskia per henkilö.

Suunnitteilla tai jaetaan tarvittaessa

Seinäjoki

Seinäjoen kaupunki on parhaillaan valmistelemassa kasvomaskien jakamisen organisointia. Kaupunki tiedottaa alkuviikosta kasvomaskien jakamisesta haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille. Kaupunki tekee asiassa yhteistyötä seurakunnan ja järjestöjen kanssa.

Alajärvi

Maskeja tullaan jakamaan tarvittaessa sosiaalitoimiston kautta vähävaraisille.

Ilmajoki

Ilmajoen sosiaalitoimella on maskeja varattuina. Niitä ei ole kyselty. Jaon organisointia suunnitellaan mahdollisesti 24.8. alkavalla viikolla.

Kauhava

Kauhava hankkii ja jakaa vähävaraisille kuntalaisille kaksi kankaista maskia / henkilö. Maskit tilataan 24.8. alkavalla viikolla ja niiden jakelu aloitetaan heti kun maskit saadaan kaupungille. Maskit jaetaan kaupungin toimesta, todennäköisesti kaupungintalolta ja palvelutoimistoista. Jakelu päätetään tarkemmin viikolla 35.

Evijärvi

Asiaa valmistellaan parhaillaan kuntayhtymä Kaksineuvoisen sekä Kauhavan ja Evijärven yhteistyössä. Evijärvellä ei vielä ole tiedossa tarkkaa jakamisen aloitusajankohtaa, jako on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian. Suunnitelmana on ollut jakaa tässä jaossa kaksi kankaista kasvosuojaa/henkilö. Hankintaa kilpailutetaan parhaillaan, eikä hankintakanava ole vielä selvillä. Jos kangassuojien toimitusaika on pitkä, on mahdollista, että jako aloitetaan kertakäyttömaskeilla.

Korsnäs

Vaasan sairaanhoitopiirin tilaamia kangasmaskeja odotetaan ja jako aloitetaan heti kun ne saapuvat. Jako kunnantalolta ja seurakunnan ruoka-avun kautta. 4 kangasmaskia/henkilö.

Närpiö

Vaasan sairaanhoitopiirin tilaamia kangasmaskeja odotetaan ja aletaan jakaa, kun niitä kysytään. Vielä ei kyselyjä ole tullut. Jaetaan 3 kangasmaskia/henkilö.

Kruunupyy

Kruunupyy kuuluu sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiteen, ja Keski-Pohjanmaalla maskisuositus ei ole vielä voimassa. Soite kuitenkin valmistelee maskien jakamista sitä hetkeä varten, jolloin tilanne muuttuu.