1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun kauppakamari: Pitää oppia toimimaan koronan kanssa, ei odottaa aikaa koronan jälkeen

Suurin vastuu koronaviruksen hillitsemisessä on jokaisella itsellään, sanoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen.

koronavirus
Ihmisiä kasvomaskeihin suojautuneena Helsingin rautatieasemalla.
Maskilla voi pitää omat pärskeensä kurissa. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Koronaviruksen kanssa pitää opetella elämään ja toimimaan, eikä haikailla tulevaisuutta, jossa koronavirusta ei ole. Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen sanoo, ettei ole mitään tietoa, kuinka kauan viruksen leviämistä pitää vielä varoa.

– Keväällä mekin pohdimme, millä keinoilla nousuun koronan jälkeen. Nyt olemme havantuneet että korona voi kestää vuoden, kaksi tai kolmekin. Nyt pohdimme, missä ovat kasvun mahdollisuudet koronan kanssa.

Kaikkein eniten Tuovista huolettaa, jos joudutaan asettamaan uusia liikkumis- ja aukiolorajoituksia.

– Rajoitusten purkaminen mahdollisti matkailun, ravintoloiden ja kaupan uudelleen lähtemisen käyntiin. Suurin huoli meillä on tällä hetkellä vientiteollisuudesta, millä lailla matkustusrajoitukset rajoittaa yritysten vientiponnisteluja. Ja miten käy tulevan talven matkailun ennen kaikkea Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa?

Avainasemassa taudin hillitsemisessä on jokainen ihminen itse, sanoo Tuovinen.

– Vaarallisinta nyt on, että ihmisille tulee hällä väliä -asenne, että lähdetään elämään samalla tavalla kuin ennen koronaa.

Tuovinen nostaa esimerkiksi ravintola-asiakkaiden käyttäytymisen.

– On hyvä, että ravintolat ovat auki, mutta itse kunkin pitää toimia vastuullisesti. Huolehditaan hygieniasta, ei kätellä, ei halata.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi