Yleisö hämmentyi, kun sitä käskettiin olemaan laulamatta Viikatteen keikalla: "Ei kaikkien 200 ihmisen tarvitse hoilata yhtä aikaa"

Viikatteen Kouvolan keikalla juhlitaan istuen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tapahtumajärjestäjä myös toivoo, ettei yleisö laulaisi bändin mukana.

Viikatteen perjantai-illan keikkaa varten on haettu parasta järjestystä pöydille ja tuoleille. Pato Areenan tapahtumatuottajalla Vesa Parvisella on pitänyt kiirettä. Kuva: Antro Valo / Yle

Taideruukin Pato Areenalla on viime päivinä järjestelty pöytiä ja tuoleja Viikatteen keikkaa varten. Pöydät ovat siistissä rivissä turvavälit huomioiden.

Perjantai-iltana Kouvolan Kuusankoskella järjestettävälle keikalle on myyty hieman yli 230 lippua, mikä on noin puolet vähemmän kuin normaalitilanteessa voidaan myydä.

– Ihan kuin olisi palattu jonnekin 70-luvulle tai aikaan, jolloin kaikki istuivat pöydässä ja siinä voi vähän jytkyttää ja heilua. Toisaalta se näyttää ihan hauskalta. Saamme tehtyä paljon valoilla. Siitä tulee rock-konsertti, jossa nyt tällä kertaa istutaan, tapahtumatuottaja Vesa Parvinen selvittää.

Järjestäjät ovat jakaneet yleisölle omia koronavirukseen liittyviä ohjeistuksia keikkaa varten. Ohjeissa kehotetaan ihmisiä liikkumaan maltillisesti ja noudattamaan turvavälejä.

Pato Klubin koronatiedote on suunnattu kaikille, jotka saapuvat sinne seuraamaan keikkoja. Kuva: Kuvakaappaus Pato Klubin nettisivuilta

Huomio kiinnittyy erityisesti yhteen kohtaan: konsertin aikana ei saisi laulaa. Parvisen mukaan suositus perustuu julkisuudessa olleeseen tietoon, jonka mukaan korona voi tarttua yhteislaulun kautta.

– Tämä on vähän kevennys, mutta tosiasia. Julkisuudessa lääkärit tai tutkijat ovat sanoneet yhteislaulun lisäävän riskiä pisaran leviämiseen. Se on meillä ajatuksena, että jos ei ole ihan pakko, niin ei kaikkien 200 ihmisen tarvitse hoilata yhtä aikaa. Toki se vie fiilistä vähän pois.

Ohje on saanut monet kysymään hämillään, onko laulaminen oikeasti kielletty.

– Ei sitä kielletty ole, mutta se on suositus, Parvinen sanoo.

Laulaa voi myös maskin kanssa

Viikatteen ei keikka ei ole ainoa tilaisuus tai paikka, jossa laulamista ei suositella. Esimerkiksi Etelä-Saimaa uutisoi vastikään, että Essote, joka on Mikkelin ja lähialueiden sote-kuntayhtymä, suosittelee laulamisen välttämistä alueen kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Suositus ei koske musiikkiluokkia.

Niin suomalaisessa (siirryt toiseen palveluun) kuin Brittilehti the Guardianin mukaan myös saksalaisissa kirkkoyhteisöissä pohdittiin keväällä tarvetta kieltää yhteislaulu. The Guardian kirjoitti Saksan infektiotaudeista vastaavan Robert Koch instituutin johtajan Lothar Wielerin varoituksesta, jonka mukaan pisarat leviävät laulaessa kauas.

Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti ja muusikoiden terveyteen erikoistunut Miikka Peltomaa sanoo, että laulamisen tartuttavuudesta on riittämättömästi vahvaa tutkittua tietoa. Peltomaan mukaan nykytiedon valossa laulamisen kieltäminen ei ole perusteltua, jos pidetään sosiaalista etäisyyttä suositusten mukaisesti.

– Meille on tullut sellainen käsitys, että laulamisessa riittäisivät samanlaiset sosiaalisen etäisyyden suositukset kuin viranomaisten suosittelemat turvavälit muutenkin tällä hetkellä ovat, kertoo Peltomaa.

Kun ollaan sisätilassa, jossa on paljon ihmisiä, yksi vaihtoehto on käyttää maskia.

– Olen sitä mieltä, että maskin käyttämisestä on varmasti hyötyä ja maskin altakin voi laulaa, se ei ole vaarallista.

Tapahtumasta voi nauttia myös kotona

Perinteistä Taiteiden yötä vietetään Kouvolassa muutoinkin poikkeuksellisin järjestelyin.

Yksi näkyvimpiä muutoksia edellisiin vuosiin verrattuna on se, että ison lavan sijasta kävelykatu Manskille rakennetaan suuri näyttö, jolta voi seurata Taiteiden yön livestreamia. Näin pyritään rajaamaan, ettei kävelykadulla olisi kerrallaan enempää kuin 500 ihmistä. Vuosi sitten Manskin alueella vieraili koko tapahtuman aikana noin 50 000 ihmistä.

Livestreamiä voi seurata myös kotona Kouvolan kaupungin YouTube-kanavalta, Kouvolan Sanomien sivuilta sekä Kouvolan Ydinkeskusta ry:n Facebook-sivulta.

– Pyrimme antamaan ihmisille mahdollisuuden olla kotona ja nauttia Taiteiden yöstä, kertoo Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi.

Maalaisjärki mukaan tapahtumaan

Viikatteen keikan ohella Taiteiden yö järjestetään Kuusankosken Taideruukilla muutenkin selvästi pienempänä kuin ennen. Esimerkiksi sisäpihalla ei ole isoa telttaa kuten tavallisesti. Myyjät on aseteltu aiempaa väljemmin ja sisätiloihin pääsee kerrallaan 100-150 ihmistä.

Kasvomaalauksen tekijä varautuu maskilla ja hanskoilla. Välineet desinfioidaan jokaisen asiakkaan jälkeen.

– Muutama myyjä perui sen takia, ettei halunnut käyttää maskia, vaikka se onkin vain kehotus. Henkilökohtaisesti olen itse varautunut siihen, että käytän maskia. Ihmismäärästä se paljon riippuu, kertoo Kuusankosken Taideruukki ry:n puheenjohtaja Sini Inkeroinen.

Inkeroinen arvioi, että aiempina vuosina Taideruukissa olisi Taiteiden yössä vieraillut noin kaksi tuhat ihmistä. Tänä vuonna realistinen arvio on hänen mukaansa 300-400 vierailijaa.

– Pidetään turvavälejä ihmisiin ja jos aivastaa tai yskäisee, se tehdään hihaan. Jos ollaan vähänkin kipeitä tai tuntuu, että on vähänkin kipeä, ei tulla paikalle.

Kouvolan Taiteiden yön koko ohjelman pääset näkemään tästä (siirryt toiseen palveluun) linkistä.

Voit keskustella aiheesta. Keskustelu sulkeutuu 22.8. kello 23.