1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. SDP:n puoluekokous

Antti Rinne jäähyväisissään: SDP:n vallanhimoiset pikkupelit haudattava – Sanna Marin: Työllisyyttä vahvistettava oikeudenmukaisella tavalla

Sanna Marin liikuttui muistellessaan puheessaan nuorena saamaansa tukea. Yle seurasi SDP:n puoluekokouksen tapahtumia.

Pääministeri ja tuleva puolueen puheenjohtaja Sanna Marin ja puolueen väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen 46. puoluekokouksessa Tampereella lauantaina 22. elokuuta 2020.

SDP:n väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne palasi jäähyväispuheessaan Tampereen puoluekokouksessa vielä puolueen sisäisiin kiistoihin. Rinne toivoi, että kiistat jäisivät unholaan.

– Toivon, että tämän puoluekokouksen myötä vallanhimoiset pikkupelit haudataan lopullisesti, Rinne vaati.

Rinteen mielestä kulloinkin puolueessa vastuussa olevien kampittaminen ei ole kunniaksi eikä se johda menestykseen. Hän kuitenkin myönsi, että edistyksellinen poliittinen liike silloin tällöin riiteleekin politiikan suunnasta.

  • Pääset katsomaan videotallennetta SDP:n puoluekokouksesta, Antti Rinteen ja Sanna Marinin puheet tästä linkistä tai klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Rinne tarkensi Ylen haastattelussa, että ennen vuoden 2017 puoluekokousta puolueessa oli kampitusta. Rinne sanoi, että puoluejohdon kampittamisen loppuminen näkyi siinä, että SDP voitti eduskuntavaalit vuonna 2019.

Puheen kampitusosa oli tarkoitettu Rinteen mukaan "meille kaikille" SDP:ssä.

– Toivon tämmöisen valtapelin, jota tunnistan aikaisemmasta ajasta, häviävän puolueesta. Jos pitää riidellä, riidellään linjoista ja asiasisällöistä, mutta ei siitä, kuka käyttää valtaa missäkin.

Kun Rinne joutui luopumaan pääministeriydestä, paikkaa tavoittelivat Sanna Marin ja Antti Lindtman.

Puolueen väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen 46. puoluekokouksessa Tampereella Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Rinne: SDP voi viitoittaa tien 2030-luvun hyvinvointivaltiolle

Antti Rinne loi uskoa puoluekokousväkeen, että vain SDP voi viitoittaa tietä 2030-luvun hyvinvointivaltiolle. Rinne asetti tavallisen ihmisen tukemisen keskiöön, koska epävarmuus tulevasta, työpaikasta tai toimeentulosta kalvaa suurta joukkoa länsimaiden ihmisiä.

– Pahimmillaan toivottomuus ja yhteiskunnan eriarvoisuus murentavat luottamusta instituutioihin ja politiikan päätöksentekoon

Rinteen mukaan demokratian ja oikeusvaltion rapautumisesta hyötyvät vain väärät profeetat, jotka haluavat kääntää kehityksen kelloa vuosikymmeniä taaksepäin.

– Syyllisiä haetaan milloin toisista kulttuureista, milloin Euroopan unionista, Rinne totesi.

Rinne sanoi puheensa lopussa, ettei ole haikea, vaikka luopuu SDP:n puheenjohtajuudesta.

- Olen varma, että Sannan johdolla jatkamme eespäin voittojen tiellä.

Antti Rinteen "porukka" mukana jäähyväispuheessakin

Rinteen jäähyväispuhetta kuunteli kokousväki kahdessa eri salissa koronaviruksen leviämistä estävien varotoimien vuoksi. Puoluejohdolla ja lukuisilla puoluekokousedustajilla oli kasvomaskit käytössä.

Rinteen puheessa oli muutamia tuttuja asioita hänen kuusivuotisen puheenjohtajauransa varrelta. Rinne muistutti, kuinka hänen kautensa loppupuolella puolue nousi Suomen suurimmaksi eduskuntavaaleissa 20 vuoden jälkeen.

Myös Rinteen käyttämä tuttu sana, "porukka", oli mukana, kun Rinne kiitti puoluekokousväkeä yhteistyöstä.

– Porukalla olemme tehneet, porukalla olemme paljon saavuttaneet.

Rinne lopetti puheensa toteamiseen, että SDP on taas aikaansa edellä. Lause on Tampereen puoluekokouksen tunnuslause.

Antti Rinteen kausi SDP:n johdossa päättyi, kun yleisön aplodeerasi seisaaltaan Tampere-talon suuressa salissa. Rinne vilkutti ja kumarsi yleisölle.

Rinne parhaasta saavutuksestaan: suunta ihmisen arkeen

Väistyvä puheenjohtaja ei aio ruveta seuraajaansa Sanna Marinia neuvomaan.

– Mä luulen, että Sanna selviää ihan ilman neuvojakin. Jos tulee kysymään, niin mä sitten neuvon, jos on neuvottavaa, Rinne muotoili Ylen haastattelussa.

Antti Rinne on lupautunut kunnallisvaaliehdokkaaksi Mäntsälään. Seuraavia eduskuntavaaleja hän ei ole miettinyt.

Suurimmaksi saavutuksekseen Antti Rinne arvioi puolueen suunnan muuttamisen sen jälkeen, kun hän voitti Jutta Urpilaisen puheenjohtajakisassa Seinäjoen puoluekokouksessa 2014.

– Puolueen suunta on muuttunut lähemmäs tavallisen ihmisen arkea ja sieltä ammentaviin linjauksiin. Olen tyytyväinen tästä. En puhu vasemmalle, vaan ihmisen suuntaan, Rinne luonnehti.

Pääministeri ja puolueen tuleva puheenjohtaja Sanna Marin Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen 46. puoluekokouksessa Tampereella Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Marin: Hallituksen työllisyystoimet eivät saa kasvattaa eriarvoisuutta

Pääministeri Sanna Marin linjasi puheessaan SDP:n puoluekokouksessa, että syksyllä hallituksen talous- ja työllisyysratkaisuissa SDP:lle tärkeintä on, että työllisyyttä vahvistetaan oikeudenmukaisella tavalla. Marin mainitsi erityisesti koulutuksen, tutkimuksen ja kehitystyön sekä oppivelvollisuuden laajennuksen.

- Tehtävät päätökset eivät saa johtaa eriarvoisuuden kasvuun, Marin kiteytti.

Marinin mukaan oppivelvollisuuden laajennus eli oppivelvollisuusiän nosto on tärkein valtion ensi vuoden budjettiesityksen uudistuksista.

Pääministerin mielestä on selvää, että ensi vuosi on valtion taloudessa elvyttävän talouspolitiikan aikaa. Koronaviruksen torjunnassa hallituksen on edelleen oltava valmis nopeisiin taloudellisiin reaktioihin ihmisten ja yritysten tukemiseksi, jos tilanne sitä edellyttää.

Puoluekokouspuheessaan lauantaina Sanna Marin linjasi, että yhteiskunnan sosiaalinen eheys ei koronakriisin vuoksi saa rapautua.

– Kriisi ei saa synnyttää kokemusta seurausten epäoikeudenmukaisesta kohdentumisesta, Marin vaati.

Osana sosiaalista eheyttä pääministeri muistutti, että koronaviruksen vuoksi syntynyttä hoiva- ja hoitovelkaa on määrätietoisesti purettava. Kysymys on siis esimerkiksi siitä, etteivät hoitojonot pääsisi pitenemään.

Kuva: Jani Saikko / Yle

Pääministeri Marin: Venäjän oppositiojohtajan tilanne huolestuttava

Marin kommentoi lyhyesti myös Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tilannetta. Marinin mukaan hallitus ei ole vielä käynyt keskustelua tilanteesta.

– Asia on erittäin huolestuttava. Seurataan tarkoin, mitä tämän asian osalta ilmenee. Presidentti on käynyt keskustelua Venäjän valtiojohdon kanssa. Tämänkaltaisessa tilanteessa olisi hyvä perin juurin selvittää, mistä on ollut kyse, Marin sanoi.

Sääntömuutos: puheenjohtajasta neuvoa-antava jäsenäänestys

SDP muutti sääntöjään puheenjohtajavalinnassa. Tulevaisuudessa puolueen puheenjohtajasta järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys, jos ehdokkaita puolueen johtoon on useita. SDP:n seuraava puoluekokous järjestetään vuonna 2023.

Aiemmin neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ovat käyttäneet vihreät ja vasemmistoliitto. SDP on suurista puolueista ensimmäinen, joka ottaa käyttöön neuvoa-antavan jäsenäänestyksen puheenjohtajasta.

  • Mitä muuta SDP:n kokouksessa tapahtuu, mistä valinnoista äänestetään, lue kohokohdista tästä jutusta.

Sanna Marin valitaan yksimielisesti puheenjohtajaksi sunnuntaina

Vuodesta 2014 SDP:tä johtanut Antti Rinne jättää puolueen puheenjohtajuuden sunnuntaina. Sanna Marin pääsee juhlimaan nousua uudeksi puheenjohtajaksi omassa kotikaupungissaan Tampereella.

Kun Sanna Marin saapui puoluekokoukseen lauantaina, hän arveli, että kokousväkeä sytyttää varapuheenjohtajavaali, vaikka puheenjohtajasta ei äänestetäkään.

– Puoluekokous on ehkä niitä harvoja paikkoja, jossa voi pääministerinä ja nyt tulevana puheenjohtajana myös tuoda ehkä sitä omaa sosiaalidemokraattista ajattelua vahvemmin esiin. Muuten pääministerin roolista on aika vaikea irrottautua, Marin ennakoi omaa puoluekokoustaan.

Omassa ehdokaspuheessaan lauauntaina illalla Sanna Marin jakoi kiitoksia niin puoluetoimiston johtamalle ohjelmatyölle kuin muullekin puoluejohdolle. Marin liikuttui puheessaan, kun hän antoi erityiskiitokset väistyvälle puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Marin liikuttui myös toistamiseen. Hän kiitti SDP:n aktiiveja Tampereella ja Pirkanmaalla siitä, että he antoivat nuorelle sosiaalidemokraatille luottamusta Tampereen valtuuston puheenjohtajaksi vuonna 2013 ja puolueen varapuheenjohtajaksi vuonna 2014.

– Se oli aivan uskomaton luottamuksen osoitus. Se on kantanut pitkälle, Marin kuvaili tietään SDP:n puheenjohtajaksi ja sai aplodit kokousväeltä.

Sanna Marinille ei ole vastaehdokkaita puolueen puheenjohtajaksi. Valinnasta tulee siis yksimielinen. Puheenjohtajavalinta on toisena kokouspäivänä sunnuntaina.

Rinne joutui jättämään hallituksen pääministerin tehtävät joulukuussa 2019 keskustan epäluottamuksen vuoksi. Rinteen jälkeen Marin nousi pääministeriksi.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm jatkaa ilman vastaehdokkaita

Niinikään SDP:n puoluesihteerivalinnasta on tulossa yksimielinen. Antton Rönnholmille ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita ainakaan ennen kokousta.

SDP:n puoluekokouksen teemana on "Taas aikaansa edellä". Puolue hyväksyy kokouksessaan uuden poliittisen ohjelman ja uuden periaatejulistuksen.

SDP on varautunut koronavirukseen puoluekokouksessaan. Noin 500 kokousedustajaa on jaettu kahteen ryhmään, joiden ei pitäisi kohdata toisiaan viikonloppuna.

Puoluekokous päättyy maanantaina.

SDP:n puoluekokouksen seuranta tähän juttuun on päättynyt.

Voit keskustella jutun aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti. Klikkaa keskustele-painiketta jutun alla.

Lue lisää:

SDP juhlii Marinin nousua koronan varjossa – lue, mitä demarien puoluekokouksessa kannattaa tarkkailla