1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmavoimat

Ilmavoimien suurimman lentokoneen voi bongata taivaalla Pohjois-Suomessa

CASA C-295m on ilmavoimien rungoltaan suurin kone kautta aikojen. Siipien kärkiväli oli pitempi ainoastaan DC3-koneessa.

ilmavoimat
Ilmavoimien kuljetuskone
Vaikka CASA on iso, se pystyy toimimaan myös maantietukikohdista. Kuvituskuva.Ilmavoimat

Kajaanin, Kuusamon, Pudasjärven ja Oulun lentokentillä ja Pohjois-Suomen ilmatilassa voi 24.–28.8. bongata Suomen ilmavoimien kaikkien aikojen suurimman lentokoneen.

Ilmavoimat harjoittelee ensi viikolla kuljetus- ja yhteyskoneoperaatioita laajalla alueella Pohjois-Suomessa. Mukana harjoituksessa on CASA C-295m -kuljetuskone, joka siis on rungoltaan suurin ilmavoimilla koskaan käytössä ollut lentokone.

Siipien kärkiväli oli pitempi ainoastaan DC3-koneessa 1960-luvulla.

Harjoituksessa lennetään CASA-kuljetuskoneella sekä Learjet 35 A/S -suihkukoneilla ja Pilatus PC-12NG -yhteyskoneilla taktisesti haastavia tehtäviä välillä hyvinkin matalalla.

Taktiseen kuljetuslentotoimintaan liittyen harjoitellaan myös henkilöstön- ja materiaalinpudotustehtäviä. CASA C-295m onkin ilmavoimien ensimmäinen varsinainen taktinen kuljetuskone.

Mukana lentokierroksilla on myös 16 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää Rissalan ja Rovaniemen tukikohdista. Hornetit lentävät yksittäisiä yliäänilentoja korkealla ja niistä voi kuulua pamauksia maahan asti. Hornetit käyttävät myös harhauttamiseen tarkoitettua silppua ja soihtuja.

ATEX 20 -harjoituksen lennot suuntautuvat Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kuopion väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 24.8. noin kello 12, ja päättyy perjantaina 28.8. noin kello 16. Päivittäinen lentotoiminta ajoittuu kello 7‒20.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi