1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatestin puhelinajanvaraus on ruuhautunut ja pääsy koronatestiin venyy – perheenäiti tuntikausia ajanvarauksen puhelinlinjalla

Esimerkiksi Rovaniemellä testiin pääseminen kestää pahimmillaan 5–7 vuorokautta ja testivastaus kolme vuorokautta.

Koronatestaus
Vanhempi ja koululainen
Hanna-Leena Sakko on yrittänyt saada poikaansa Aapoa koronatestiin, mutta tuloksetta.Pekka Viinikka/Yle

Hanna-Leena Saukko pyörittelee kotinsa pihamaalla Rovaniemellä päätään, sillä takana on useamman kerran yritys päästä varaamaan pojalleen aikaa koronatestiin. Vanhempi lapsista, neljäsluokkalainen Aapo Mikkola on ollut koulusta poissa viisi päivää, sillä kurkkukipu ja nuha yllättivät koululaisen. Koronatestiin on kehotettu hakeutumaan pienistäkin oireista.

– Olen jonotellut puhelimassa kahta tuntia, puoltatoista tuntia. Siellä ei ole mahdollisuutta jättää soittopyyntöä, että soittaisivat takaisin. En ole saanut ketään kiinni, Hanna-Leena Saukko tuskailee.

Saukko on yksinhuoltaja ja yksityisyrittäjä. Päivät ovat niin kiireisiä, että silloin tuntien jonotuksiin puhelimessa ei ole mahdollisuuksia.

– Olen yrittäjä ja ollut aamusta asti neljään asti töissä. En pysty työaikana soittamaan ja aina arkipäivisin on sama tilanne.

Kaupungit helisemässä ja kansan kärsivällisyys on koetuksella

Saukon perhe ei kamppaile Suomessa ongelmansa kanssa yksin, kiukkuisia koronatestiin pyrkiviä on päivittäin tuhansia. Lapissa viiveitä on Kemissä, Torniossa ja Kemijärvellä, mutta Rovaniemellä tilanne on hankalin. Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen myöntää, että nykyiset testimäärät olivat yllätys, ne ovat yli viisinkertaistuneet kesä-heinäkuun vaihteesta.

– Kysyntä testaamiselle on kasvanut räjähdysmäisesti. Kesä-heinäkuun vaihteessa otettiin 180 testiä viikossa ja nyt viimeisen viikon aikana on otettu 1 000 testiä, laskee Reponen.

Koronatestiin hakeutuvan mieltä tilanne ja selittelyt eivät miellytä. Koronatestin vastaus saattaa kestää myös useita vuorokausia, Rovaniemellä pahimmillaan kolme vuorokautta.

– Sitten, kun pääsee testiin, niin vastauksen odotusajat ovat pitkiä. Varmaan puhutaan kahdesta viikosta ennen kuin lapsi voidaan kouluun laittaa, se on melko pitkä aika ja kohtuuton minun mielestäni, aprikoi Hanna-Leena Saukko.

Testaajia tarvitaan lisää ja nopeasti

Rovaniemellä pyritään ratkomaan ongelmaa, johon joidenkin alan ihmisten mielestä olisi pitänyt reagoida jo aiemmin, kun viitteitä ruuhkista näkyi ja koulut alkoivat.

Rovaniemellä pyristellään koronatestijonojen lyhentämiseksi. Henkilökuntaa rekrytoidaan koronanäytteenottoon. Tällä hetkellä puolet avoterveydenhuollon henkilökunnasta on koronanäytteenottajia, mutta määrä pitäisi tuplata, jotta jonoja saataisiin purettua.

– Meidän tarvitsee varmasti noin kolminkertainen määrä ottaa testejä tähän nykytilanteeseen verrattuna, jotta päästäisiin kohtuulliseen viiveeseen. Meillä se tarkoittaa, että siirrämme lisää resursseja näytteenottoon, kertoo Rovaniemen hallintoylilääkäri Paula Reponen.

Näytteenottovajetta paikataan ohjaamalla henkilöstöä neuvoloista koronanäyteottajien ryhmään ja ostopalveluista neuvotellaan yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Koronatestaus on ongelmissa Lapissa.
Hallintoylilääkäri Paula Reponen testiviiveitä pyritään lyhentämään uusilla rekrytoinneilla.Pekka Viinikka/Yle

STM:n tavoite hankala saavuttaa

Sosiaali- ja Terveysministeriö on antanut kovan linjauksen testin ja siitä saatavan vastauksen aikaikkunalle. Testiin täytyy päästä vuorokaudessa ja testin vastaus on saatava seuraavan vuorokauden aikana.

– Iso haaste on päästä tavoiteaikaan, jos kysyntä jatkuu samanlaisena tai jopa kasvaa, niin kyllä resurssia tarvitaan todella paljon lisää, toteaa hallintoylilääkäri Reponen. Samaa mietitään useissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa.

Leikkaussalihoitaja Carita pesee käsiään ennen leikkaussaliin menoa.
Koronatestaukseen tarvitaan Rovaniemelläkin moninkertainen määrä henkilökuntaa jonojen purkamiseksi.Henrietta Hassinen / Yle

Hanna-Leena Saukko miettii kuinka menetellä, sillä hänen poikansa Aapon koulun rehtori on ilmoittanut, että kouluun pääsee vasta, kun koronatesti on negatiivinen. THL on ottanut jyrkän kannan vastaaviin vaatimuksiin, sen mukaan kouluilla ei ole oikeutta vaatia lapselta todistusta negatiivisesta koronatestistä. Neljännellä luokalla olevalle vilkkaalle epätietoisuus jo riittäisi, kouluun tekisi mieli.

– Mie vaan niin ylpeästi haluaisin nähdä opettajia, kavereita ja koulun pihan. Toivottavasti nopeasti pääsen kouluun, miettii neljäsluokkalainen Aapo Mikkola.

Lue seuraavaksi