1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Kymsoten työntekijät ja heidän lapsensa pääsevät nyt nopeampiin koronatesteihin – neuvottelut muiden kymenlaaksolaisten osalta kesken

Kymsote on sopinut koronatesteistä terveysyhtiö Pihlajalinnan kanssa.

Koronavirusnäyte otetaan sieraimesta. Arkistokuva. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kymsoten työntekijät ja heidän lapsensa pääsevät nyt nopeampiin koronatesteihin.

Infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan Kymsote on päässyt sopimukseen siitä, että yhtymän työntekijät ja heidän lapsensa voidaan testata terveysyhtiö Pihlajalinnassa. Pihlajalinna järjestää Kymsoten työterveyspalvelut.

Toiminta alkaa tänään maanantaina.

Aiemmin työntekijöille on tehty niin sanottuja pikatestejä, joiden tulokset valmistuvat muutamassa tunnissa. Pikatestejä on tehty myös poliklinikalle tuleville potilaille, jotta heidät osataan ohjata joko osastolle tai eristykseen.

Pikatestivälineet ovat käyneet vähiin, ja viime viikolla pikatestit määrättiin vain poliklinikkapotilaille.

Lue lisää: Kymsote yrittää nopeuttaa koronatestien tuloksia – harkitsee yhteistyötä yksityisen puolen kanssa

Flunssat kuormittavat näytteenottoa

Koronavirustestien tuloksia on joutunut odottamaan Huslabista Helsingistä jopa neljä päivää. Kymsote on etsinyt ratkaisuja siihen, että tulokset saataisiin nopeammin.

Uusi sopimus koskee työntekijöiden lisäksi heidän lapsiaan, koska vanhemmat joutuvat muuten jäämään kotiin hoitamaan heitä.

Kymsote neuvottelee nopeampia testejä mahdollisesti myös muille kymenlaaksolaisille.

– Toiveena oli, että voisimme testata yksityisellä puolella koko Kymenlaakson lapset. Tästä on käynnissä jatkoneuvottelut, Risto Pietikäinen sanoo.

Korona-näytteenotto on ruuhkautunut esimerkiksi lasten flunssa-aallon takia. Hallituksen linjaus on, että kaikki, joilla on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita, testataan. Tämä on kuormittanut näytteenottoa ja pitkittänyt testitulosten valmistumista.