Oppositiojohtaja Navalnyi on matkalla Berliiniin – Julia-vaimo mukana lennolla

Oppositiojohtajan tukijoukot kääntyivät perjantaina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen puoleen, jotta Navalnyi saataisiin hoitoon Saksaan.

Aleksei Navalnyi toimistollaan maaliskuussa 2018. Kuva: Yevgeny Feldman / EPA

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, 44, on matkalla Omskista Berliiniin. Navalnyin yksityiskone lähti noin viiden aikaan aamulla Suomen aikaa, kertoo Navalnyin lehdistösihteeri Kira Yarmysh Twitterissä.

Yarmysh myös julkaisi Twitterissä kuvan, jossa Navalnyia nostettiin koneeseen. Yarmyshin mukaan myös Navalnyin Julia-vaimo oli koneessa mukana.

Yarmysh julkaisi aiemmin Twitterissä kuvan Navalnyitä kuljettaneesta ambulanssista.

Uutistoimisto Tass kertoi myöhään perjantai-iltana, että saksalaisen lentohenkilökunnan lepoaikojen vuoksi Navalnyia kuljettava lento lähtee vasta lauantaiaamuna.

– Saksalaisen lääkintäryhmän pyynnöstä lentoa on lykätty lauantaiaamuun. Syy tähän on Saksan ilmailualan ammattiyhdistyksen laatimat olosuhdevaatimukset. Lentäjät tarvitsevat lepoa ennen pitkää lentoa, Omskin alueellisen terveysministeriön tiedotteessa sanotaan Tassin mukaan.

Navalnyia hoitaneen lääkärin mukaan oppositiojohtaja on keinotekoisessa koomassa, ja sairaala auttaa Navalnyin kuljettamisessa lentokentälle. Oppositiojohtaja sairastui yllättäen lennolla Tomskista Moskovaan eilen torstaina.

Terveysviranomaisten tiedotteessa kerrotaan, että kaikki tarpeelliset dokumentit ovat valmiina. Navalnyin vaimo Julia Navalnaja on allekirjoittanut dokumentin, jossa vaaditaan hänen miehensä siirtoa Saksaan. Omskin terveysviranomaiset kertovat myös varoittaneensa Navalnajaa, että miehensä kunto saattaa heikentyä lennon aikana.

– Emme vastusta hänen siirtämistään toiseen sairaalaan, Omskin sairaalan johtava lääkäri Anatoly Kalinichenko kertoo Reutersin mukaan.

Vakavasti sairastunutta Aleksei Navalnyia on määrä hoitaa Charite-sairaalassa Berliinissä. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Saksalaisen Cinema for Peace Foundation -kansalaisjärjestön lääkärit arvioivat jo aiemmin perjantaina, että Navalnyi voitaisiin siirtää sairaalahoitoon Berliiniin. Venäläislääkärit arvioivat puolestaan, että Navalnyin tila ei sallisi siirtoa.

Ristiriitaisia tietoja sairastumisesta

Oppositiojohtajan tiedottaja Kira Yarmysh on kertonut epäilevänsä, että Navalnyi joutui myrkytyksen uhriksi. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta. ** **

Kansalaisjärjestön lääkärit lensivät perjantaina Omskiin evakuoidakseen oppositiojohtajan. Pyyntö evakuointiin oli lähtöisin Navalnyin lähipiiriltä, joka on kertonut uskovansa, että viranomaiset haluavat viivytellä, jotta mahdolliset myrkyn jäljet ehtisivät kadota.

Venäläislääkärit ovat puolestaan kertoneet, että sairastuminen johtui aineenvaihdunnallisista tekijöistä, jotka saattoivat johtaa verensokerin laskuun.

Navalnyistä otetuista laboratorionäytteistä ei ole löydetty myrkkyä. Sen sijaan hänen vaatteistaan ja sormistaan on löydetty jälkiä teollisuuskemikaalista.

Vetoomus Putinille

Reutersin mukaan Navalnyin vaimo Julia on vedonnut presidentti Vladimir Putiniin, jotta hänen aviomiehensä voitaisiin siirtää hoitoon Saksaan.

Navalnyin tukijoukot kääntyivät perjantaina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) puoleen, jotta se pyytäisi Venäjän hallitukselta lupaa siirtää Navalnyi Saksaan, kertoo Moscow Times (siirryt toiseen palveluun).

EIT kertoo, että tuomioistuin on ottanut asian käsittelyyn. Tuomioistuin ei kuitenkaan ehtinyt antaa ratkaisua, eikä se myöskään tarkentanut sitä, milloin asiasta olisi annettu ratkaisu.

Lue myös: