1. yle.fi
  2. Uutiset

Valko-Venäjän oppositiojohtaja ei aio pyrkiä maansa presidentiksi

Aiemmin tällä viikolla Tsihanouskaja sanoi olevansa valmis johtamaan maata.

Valko-Venäjä
Svjatlana Tsihanouskaja puhui tiedotustilaisuudessaan.
Svjatlana Tsihanouskaja piti tiedotustilaisuuden perjantaina Liettuan Vilnassa.EPA

Valko-Venäjältä Liettuaan paennut oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja ei aio pyrkiä maansa presidentiksi, jos Valko-Venäjällä järjestetään uudet vaalit, kertoo uutistoimisto Tass.

– En aio itse lähteä ehdolle, Tsihanouskaja vastasi Liettuan Vilnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin, aikooko hän tai hänen miehensä pyrkiä presidentiksi, jos uudet vaalit järjestetään.

Tsihanouskajan mies Siarhei Tsihanouski on ollut vangittuna toukokuusta asti. Hän on kotimaassaan varsin tunnettu videobloggaaja.

Tsihanouskaja kertoi palaavansa Valko-Venäjälle sitten, kun hän kokee olevansa siellä turvassa.

– Uskomme, että hänen olisi melko turvallista palata Valko-Venäjälle, kun neuvottelut rauhanomaisesta vallan vaihtumisesta alkavat, Tsihanouskajan lehdistösihteeri Anna Krasulina sanoi.

Aiemmin tällä viikolla Tsihanouskaja sanoi olevansa valmis johtamaan maata. Tsihanouskaja ilmoitti keskiviikkona perustaneensa toimielimen, jonka tarkoituksena on johtaa vallanvaihtoa Valko-Venäjällä.

– Olen perustanut Valko-Venäjän Kansallisen Yhteistyöneuvoston, joka vastaa rauhanomaisesta vallan vaihtumisesta. Sen toiminta perustuu vuoropuheluun, hän sanoi.

Neuvosto vaatii välittömästä uusia ja vapaita vaaleja, joita valvoisivat kansainväliset vaalitarkkailijat.

Valko-Venäjän viranomaiset aloittavat rikostutkinnan opposition perustamaan koordinaationeuvostoa vastaan. Viranomaiset syyttävät neuvostoa vallankaappauspyrkimyksistä.

Lue myös:

Yle Valko-Venäjällä: Maaseudulla 80-vuotiaat mummot ja vaarit fanittavat mielenosoittajia – “Istutin valkoisia ja punaisia kukkia puutarhaani”(21.8.)

Ranskan presidentti tarjosi EU:n välitysapua Valko-Venäjän kriisiin(20.8.)

Valko-Venäjän viranomaiset avaavat rikostutkinnan oppositiota vastaan(20.8.)

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vetoaa Euroopan unioniin: "Älkää tunnustako vilpillisten vaaliemme tulosta"(19.8.)

Tsihanouskaja soittaa nyt puheluja ympäri maailmaa — Liettua on tarjonnut pääkaupunkinsa valkovenäläisen opposition tukikohdaksi(18.8.)

Lue seuraavaksi