Navalnyin tila on erittäin vakava Berliinin siirron tehneen järjestön mukaan – lähde Reutersille: Ilman Omskin hätälaskua hän olisi kuollut

Cinema For Peace -kansalaisjärjestön edustajan mukaan Omskin kaupunkiin tehty hätälasku pelasti Navalnyin hengen.

Alexei Navalnyi tuotiin Berliiniläiseen sairaalaan 22. elokuuta

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin siirtolennon Venäjältä Saksaan järjestäneen Cinema For Peace -kansalaisjärjestön mukaan Navalnyin tila on vakaa mutta huolestuttava.

Järjestön perustaja Jaka Bizilj kuvaa Navalnyin tilaa uutistoimisto Reutersille "erittäin huolestuttavaksi".

– Lääkärit tekivät selväksi, että jos lentokone ei olisi tehnyt hätälaskua Omskiin torstaina, Navalnyi olisi kuollut, Bizilj kertoo Reutersin mukaan.

Aleksei Navalnyin siirrossa käytettyä eristysyksikköä lastattiin tyhjänä takaisin ambulanssiin Berliinissä 22. elokuuta. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Vakavasti sairastunutta Navalnyia on hoidetaan nyt Berliinin Charitén yliopistollisessa sairaalassa. Sairaala on vahvistanut tiedon tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Sairaala tviittasi lauantaina puoliltapäivin Suomen aikaa, että Navalnyia tutkitaan parhaillaan ja hänen tilastaan tullaan tiedottamaan sen jälkeen, kun asiasta on keskustelu omaisten kanssa.

Navalnyia kuljettanut saattue saapui aamupäivällä Charité-sairaalaan. Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoi sairaalan luota, että saattue saapui noin klo 11.30 Suomen aikaa.

Navalnyi kuljettanut ambulanssikone laskeutui Berliiniin vajaat kaksi tuntia aiemmin. Turtiaisen mukaan sairaalan edustalla on poliisipartioita, jotka pitävät toimittajat ja kuvaajat etäällä.

Navalnyi lähti matkaan Venäjän Omskista noin viiden aikaan aamulla Suomen aikaa. Oppositiojohtaja saapui Berliiniin vaimonsa Julia Navalnajan kanssa.

Alexei Navalnya kuljettanutta lentokonetta valmisteltiin Omskin lentokentällä 22 elokuuta. Nyt lentokone on Berliinissä. Kuva: Kira Yarmysh / EPA

Presidentti Vladimir Putinin hallintoa kärjekkäästi kritisoinut Navalnyi joutui torstaina sairaalaan Siperiassa. Navalnyin terveys romahti kesken lentomatkan ja häntä kuljettanut lentokone teki hätälaskun Omskiin.

Navalnyin tiedottajan mukaan oppositiojohtaja joutui myrkytyksen uhriksi. Venäläislääkärit ovat puolestaan kertoneet, että sairastuminen johtui aineenvaihdunnallisista tekijöistä, jotka saattoivat johtaa verensokerin laskuun.

Omskin alueen terveysviranomaiset kertoivat tänään lauantaina, että Navalnyinin virtsasta oli löytynyt kofeiinia ja alkoholia. Viranomaisten mukaan testituloksissa ei löytynyt viitteitä myrkystä, kertoo uutistoimisto AFP.

Navalnyin tiedottajan mukaan oppositiojohtaja ei ollut nauttinut alkoholia tai lääkeaineita.

Lue lisää: