1. yle.fi
  2. Uutiset

Rajayhteisömääritelmää hiotaan vielä – tietoja luvassa sunnuntaina

Lapin rajavartiostossa viimeistellään vielä ohjeistusta Ruotsin ja Norjan rajanylityksiin.

rajavalvonta
Rajavartiolaitos suorittaa rajavalvontaa Torniossa
Suomen, Ruotsin ja Norjan raja-alueen asukkaiden rajanylityksiin on luvassa helpotusta maanantaista alkaen. Torniossa ja Haaparannalla moni on iloinnut tulevista muutoksista. Antti Ullakko / Yle

Karanteenisuositus Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajayhteisöön kuuluvilta poistuu sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Viime päivät Lapin rajavartiosto on etsinyt mahdollisimman selkeää määritelmää sille, kenen katsotaan kuuluvan rajayhteisöön. Asiasta aiotaan tiedottaa sunnuntain kuluessa.

Apulaiskomentaja Janne Kurvinen kertoo, että valmistelutyössä on keskusteltu muun muassa Tornionlaakson Neuvoston ja Pohjoiskalotin rajaneuvonnan kanssa, koska niissä on vahva alueen tuntemus.

Määrittelystä pyritään saamaan aikaan mahdollisimman selkeä ja kattava, mutta täysin aukottomaksi sitä tuskin saadaan. Soveltamisohjeet tarkentunevat käytännön kautta ja lopullinen tulkinta jää rajanylitystilanteeseen.

Tornion rajanylityspaikkaa valvovan Länsi-Suomen merivartioston lauantaina julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että rajayhteisöihin lasketaan kuuluviksi raja-alueilla asuvat ja kummassakin maassa luontaisesti asioivat henkilöt.

Asiakirjat helpottavat liikkumista

Tiedotteessa mainitaan myös, että rajatarkastusviranomaiset luottavat ensisijaisesti henkilön omaan ilmoitukseen rajayhteisöön kuulumisesta. Kuitenkin rajatarkastusviranomainen voi arvioida, että henkilön täytyy jollain virallisella dokumentilla osoittaa asuvansa rajayhteisön alueella. Tällaiseksi dokumentiksi kelpaa esimerkiksi verottajalta saatu asiakirja.

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikön Tuomas Laosmaa totesi aiemmin kuluneella viikolla, että tarkkarajaista määritelmää sille, minkä maantieteellisen alueen rajayhteisö kattaa, ei voi antaa.

Sisäministeriö on tähän mennessä määritellyt paikallisen rajayhteisön "luontaisina rajan eri puolilla sijaitsevina asiointialueina, joissa on päivittäistä tai viikoittain tapahtuvaa liikennettä valtakunnan rajan yli".

Pääsääntöisesti tämä liikenne on normaalia asiointia kaupoissa, eri palvelun tarjoajilla ja harrastuksiin liittyvissä tarkoituksissa, sisäministeriö tiedottaa.

Suomi tiukentaa matkustusrajoituksia 24.8. ja palauttaa sisärajavalvonnan muun muassa Norjan rajalle, mutta samaan aikaan voimaantuleva karanteenivapautus helpottaa rajayhteisön rajanylistä liikkumista.

Karanteenisuositus Ruotsin ja Norjan rajoilla päättyy rajayhteisöön kuuluvilta, mutta mikä on rajayhteisö? Siihen ei ole tarkkaa vastausta

Lue seuraavaksi