1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aljaksandr Lukašenka

Lukašenka antoi hallinnolleen maanantaihin asti aikaa vakauttaa Valko-Venäjän tilanne – "Auktoriteetin pitää olla auktoriteetti"

Opposition keulakuva Svjatlana Tsihanouskaja kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa uskovansa, että Lukašenka joutuu vielä jättämään tehtävänsä.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka puhui maansa turvallisuusjoukoille Minskissä 21. elokuuta 2020.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka käski tänään lauantaina puolustusministeriään ryhtymään ankariin toimiin puolustaakseen maan alueellista yhtenäisyyttä.

Lukašenka kommentoi asiaa Grodnossa lähellä Puolan rajaa järjestetyn armeijan yksiköiden tarkastuksen yhteydessä. Uutistoimisto Tassin mukaan Lukašenka sanoi, että maan lainvalvontavirastoilla on maanantaihin asti aikaa vakauttaa tilanne.

– Sanoin juuri, että heillä on lauantai ja sunnuntai aikaa löytää ratkaisu. Ja maanantaista eteenpäin – ei millään pahalla, mutta auktoriteetin pitää olla auktoriteetti, Lukašenka sanoi.

Hänen mukaansa hallituksella on lista "kaikista yllyttäjistä ja häiriköistä", ja heidät kaikki tulee paljastaa.

Valko-Venäjällä on ollut laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun Lukašenka julistettiin kuudennen kerran presidentinvaalien voittajaksi, tällä kertaa 80 prosentin ääniosuudella. Vaaleja pidetään vilpillisinä.

Lue tästä lyhyesti siitä, mistä Valko-Venäjän mielenosoituksissa on kyse.

Lukašenka tuomitsi lauantaina suuret mielenosoitukset, jotka saavat hänen mukaansa tukea länsimaista.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vieraili maan puolustusministerin Viktor Khreninin (kuvassa oikealla) kanssa Grodossa 22. elokuuta 2020. Kuva: Andrei Stasevich / EPA

Lisäksi hän käski armeijan puolustaa läntistä Valko-Venäjää, jota hän kuvaili "helmeksi".

Lukašenka: Nato-joukot "kuhisevat toden teolla"

Lukašenkanmukaan Nato-joukot "kuhisevat toden teolla" Puolassa ja Liettuassa lähellä Valko-Venäjän rajaa. Sotilasliitto Nato on kiistänyt väitteet, että sen joukot olisivat aktivoituneet rajoilla. Samoin sekä Puola että Liettua ovat kiistäneet väitteet.

Tästä huolimatta Lukašenka käski lauantaina joukkonsa olemaan täydessä taisteluvalmiudessa. Hän vieraili Grodnon alueella mittavien sotaharjoitusten edellä. Alueelle on suunnitteilla sotaharjoituksia elokuun 28. ja 31. päivän väliselle ajalle.

Mielenosoittajat vastustivat poliisiväkivaltaa ja Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta Minksissä 20. elokuuta 2020. Kuva: Yauhen Yerchak / EPA

Lukašenka on torjunut vaateet uusista vaaleista. Hän ei ole myöskään suostunut jättämään tehtäväänsä. Perjantaina Lukašenka vannoi omien sanojensa mukaan "ratkaisevansa ongelman", viitaten hänen itsensä vastaiseen laajaan protestiliikehdintään.

Uutissivustoille ei ole pääsyä

Useita uutissivustoja on ilmeisesti blokattu Valko-Venäjällä, kertoo NBC News (siirryt toiseen palveluun). Valko-Venäjän journalistiliiton julkaiseman lausunnon mukaan yli 20 sivustoa on estetty. Näiden mukana ovat esimerkiksi Yhdysvaltain rahoittama Radio Liberty sekä puolalaisomisteinen Belsat. Lisäksi valtion kustantamo on lopettanut riippumattomien sanomalehtien Narodnaya Volyan ja Komsomolskaya Pravdan painamisen vedoten laitteiden toimintahäiriöön.

– Valko-Venäjän journalistiliitto kokee, että nettisivustojen blokkaaminen ja sanomalehtien painamisen keskeyttäminen ovat yhteydessä hallituksen yrityksiin estää tiedonkulkua vaalien jälkeisistä mielenosoituksista, tiedotteessa sanottiin.

Tsihanouskaja ei ole asettumassa enää ehdolle

Valko-Venäjän opposition keulakuva Svjatlana Tsihanouskaja arvioi tällä viikolla, etteivät valkovenäläiset enää hyväksyisi nykyjohtoa mielenosoittajiin kohdistuneen raa'an väkivallan jälkeen.

Lue myös: Yle Valko-Venäjällä: Maaseudulla 80-vuotiaat mummot ja vaarit fanittavat mielenosoittajia – “Istutin valkoisia ja punaisia kukkia puutarhaani”

Tsihanouskaja kertoi lauantaina uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että hän uskoo, että valkovenäläiset tulevat yhä vaatimaan muutosta. Tästä syystä Lukašenka joutuu jättämään asemansa ennemmin tai myöhemmin, Tsihanouskaja arvioi Reutersin mukaan.

– Olen niin ylpeä valkovenäläisistä, koska 26 vuoden pelon jälkeen he ovat valmiita puolustamaan oikeuksiaan. Pyydän heitä jatkamaan, koska on todella tärkeää taistelua oikeuksiensa puolesta, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tsihanouskaja ei ole asettumassa ehdolle, jos maassa järjestetään uudet presidentinvaalit. Parin viikon takaisten vaalien jälkeen Liettuaan paennut Tsihanouskaja kertoi asiasta valkovenäläisen Belsat-kanavan haastattelussa eilen perjantaina.

Vaaleissa Valko-Venäjän oppositiota edusti kolme naista: Veranika Tsapkala, Svjatlana Tsihanouskaja ja Maryja Kalesnikava. He yhdistivät voimansa sen jälkeen kun miesehdokkaiden pääsy vaaleihin estettiin. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Tsihanouskaja sanoi haastattelussa, että poliittisista syistä vangittujen vapauttaminen on yksi mielenosoitusten keskeisiä tavoitteita. Poliitikkoja sinänsä on tarpeeksi, hän arvioi.

Belsat-kanavan omistaa Puolan valtiollinen televisioyhtiö.

Vielä tämän viikon maanantaina Tsihanouskaja sanoi videoviestissään olevansa valmis toimimaan kansallisena johtajana.

Tsihanouskajan liittolaiset perustivat tällä viikolla neuvoston, jonka tarkoitus on valvoa vallanvaihdon sujumista rauhanomaisesti kiistanalaisten vaalien jälkeen.

Valko-Venäjä kertoi aloittaneensa rikostutkinnan opposition toimista, joita maan hallinto pitää vallankaappausyrityksenä.

Lue myös:

Presidentti Niinistö: Valko-Venäjän kansalaisten luottamus johtoonsa näyttää murentuneen lopullisesti

Viestipalvelu Telegram yhdisti valkovenäläiset kaatamaan diktaattoriaan – Myös Lukašenkan tukijat käyttävät sovellusta propagandassaan

Yle Minskissä: Viranomaiset ovat taas tiukentamassa otteitaan, turvallisuuspalvelun luona oli suljettu katuja