1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Valko-Venäjällä: Lukašenka sulki kymmeniä uutissivustoja – Euroviisusuosikit viihdyttivät tuhansia mielenosoittajia Minskissä

Oppositio on kutsunut koolle suurmielenosoituksia sunnuntaille.

Valko-Venäjä

Valko-Venäjää euroviisuissa edustanut Naviband on liittynyt mielenosoittajiin.
Valko-Venäjää euroviisuissa edustanut Naviband on liittynyt mielenosoittajiin.Antti Kuronen / Yle

MinskValko-Venäjällä useat suositut artistit ovat liittyneet presidentti Aleksjandr Lukašenkan eroa vaativiin mielenosoituksiin.

Kun tuhannet protestoijat kokoontuivat lauantaina mielenosoitukseen, Naviband-nimisen duon keulahahmot Ksienija Žuk ja Arciom Lukjanienka kulkivat mielenosoittajien keskuudessa ja esittivät kappaleitaan.

Valko-Venäjää vuonna 2017 euroviisuissa edustanut laulajapariskunta nautti maassa suurta suosiota jo ennen mielenosoitusliikettä.

Mielenosoittajat olivat lauantaina muodostaneet pitkän ihmisketjun Minskin keskustassa. Valko-Venäjällä useat tunnetut artistit ja taiteilijat tukevat avoimesti protestiliikettä.

Viranomaiset eivät eilen estäneet tuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia, mutta poliiseja kävi paikalla kuvaamassa protestoijia.

Useampi mielenosoittaja kertoi Ylelle, että kuvaaminen on osa viranomaisten pelottelutaktiikkaa.

Verkkosivustoja suljettiin

Lauantaina viranomaiset estivät pääsyn 72 internetsivustolle. Suljettujen sivustojen joukossa on valko-venäläisiä riippumattomia uutissivustoja ja ihmisoikeusjärjestöjen kotisivuja. Myös kansainvälisen median sivustoja oli suljettu.

Valko-Venäjän journalistiliiton, BAJ:n, kotisivut ovat suljettujen joukossa, kertoo järjestön puhemies Barys Haretski Ylelle.

Kun käyttäjä yrittää päästä suljetuille sivustoille, tulee esiin teksti, jonka mukaan maan tiedotusministeriö on estänyt sivuston julkaisemisen kielletyn aineiston johdosta.

Journalistiliiton sivustolla on käsitelty muun muassa sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin liittyviä asioita.

– Viranomaiset sulkivat jo aiemmin sivustoja epävirallisesti, mutta nyt he tekivät virallisen päätöksen. Lisäksi suljettuja sivustoja on nyt paljon enemmän, sanoo Haretski.

Valko-Venäjän toimittajaliiton puhemies Barys Haretski
Valko-Venäjän journalistiliiton puhemies Barys HaretskiAntti Kuronen / Yle

Sananvapautta on aina rajoitettu Valko-Venäjällä. Valtion etujen loukkaavan tiedon julkaisemisesta on voinut saada ankaria rangaistuksia.

Esimerkiksi koronapandemiaan liittyvästä uutisoinnista varoitettiin toimittajia keväällä. Viranomaiset ovat ryhtyneet häiritsemään myös kahden painetun päivälehden toimintaa.

Esimerkiksi Komsomolskaja Pravdan painokoneet pysäytettiin loppuviikosta. Lehti julkaisi viime viikonloppuna kuvia mielenosoituksissa pahoinpidellyistä.

– Olemme huolissamme, että myös paikallisten lehtien painokoneet pysäytetään, mikäli he julkaisevat mitään mielenosoituksiin liittyvää, Haretski sanoo Ylelle.

Presidentinvaalin jälkeen 75 toimittajaa on otettu kiinni ja 45:tä on pahoinpidelty, kertoo Haretski.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin lauantaina vaatimaan presidentti Lukašenkan eroa.
Tuhannet ihmiset kokoontuivat Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin lauantaina vaatimaan presidentti Lukašenkan eroa.Antti Kuronen / Yle

Suurmielenosoitus näyttää suunnan

Sunnuntaina oppositio on kutsunut koolle suurmielenosoituksen. Se tulee osoittamaan, kuinka vahvasti ihmiset ovat edelleen sitoutuneet presidentti Aleksjandr Lukašenkan vastustamiseen.

Presidentti vieraili lauantaina Grodnossa. Hän piti uhmakkaan puheen maan puolustusvoimille, jossa hän syytti Valko-Venäjän läntisiä naapureita mielenosoitusten lietsomisesta ja mahdollisesta sotilaallisesta hyökkäyksestä.

Puheessaan presidentti Lukašenka sanoi, ettei hän aio antaa periksi mielenosoittajien vaatimuksille.

Lue lisää:

Lukašenka antoi hallinnolleen maanantaihin asti aikaa vakauttaa Valko-Venäjän tilanne – "Auktoriteetin pitää olla auktoriteetti"

Yle Valko-Venäjällä: Maaseudulla 80-vuotiaat mummot ja vaarit fanittavat mielenosoittajia – “Istutin valkoisia ja punaisia kukkia puutarhaani”

Yle Minskissä: Viranomaiset ovat taas tiukentamassa otteitaan, turvallisuuspalvelun luona oli suljettu katuja

Presidentti Niinistö: Valko-Venäjän kansalaisten luottamus johtoonsa näyttää murentuneen lopullisesti

Lue seuraavaksi