Yle Valko-Venäjällä: Mielenosoittajia on silmänkantamattomiin, tunnelma on rauhallinen, metroasemia on suljettu

Uutistoimisto AP:n arvion mukaan paikalla on ollut yli 100 000 ihmistä. Presidentti Lukašenka on kertonut, että hän ei aio antaa periksi mielenosoittajien vaatimuksille.

Suurmielenosoitus Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä
Suurmielenosoitus Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä kadut täyttyivät tänään sunnuntaina opposition koolle kutsuman suurmielenosoituksen myötä.

Yle uutisten ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoi iltapäivällä Minskistä, että tunnelma on rauhallinen. Kurosen mukaan mielenosoittajia on ollut paikalla silmänkantamattomiin.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Uutistoimisto AP:n mukaan paikalla mielenosoituksessa on ollut yli 100 000 ihmistä. Osallistujien lukumäärästä ei ole virallisia lukuja, mutta uutistoimisto arvioi, että paikalla on saattanut olla jopa yli 150 000 mielenosoittajaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Kurosen mukaan ihmiset ovat vaeltaneet paikalle useiden kilometrien matkoja, sillä keskustan metroasemat on suljettu. Ihmiset ovat uskaltautuneet paikalle, vaikka hallinto on varoittanut otteiden kovenevan.

– Ihmiset ovat tulleet paikalle, vaikka puolustusministeriö ja myös presidentti ovat etukäteen varoitelleet kovemmista otteista, Kuronen kertoo Minskistä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Armeijan joukkoja paikalla

Valko-Venäjän puolustusministeri kertoi ennen mielenosoituksen alkua, että armeija tulee suojelemaan Minskissä sijaitsevia muistomerkkejä, kertoo uutistoimisto Reuters. Aiemmin mielenosoituksia on valvonut poliisi.

Uutistoimistojen mukaan Minskin keskustaan oli sunnuntaina matkalla suuri letka armeijan kuorma-autoja ja busseja.

Kaduilla on havaittu liikkuvan myös ajoneuvoja, jotka on varustettu vesitykein.

Mellakkapoliisit valvoivat Minskissä järjestettyä suurmielenosoitusta 23. elokuuta 2020. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Minskin Itsenäisyydenaukion läheisyydessä oli paikalla myös mellakkapoliiseja. Poliisit muodostivat ketjun aukion eteen, käy ilmi oppositiomedia Tut.by:n Twitterissä julkaisemista valokuvista.

Uutistoimistojen mukaan sosiaalisessa mediassa on kiertänyt myös toisenlaisia kuvia. Twitterissä jaetuissa videoissa presidentti Aleksjandr Lukašenka saapui Itsenäisyydenpalatsille alkuillasta luotiliiviin pukeutuneena. Videolla presidentin voi nähdä pitelevän kädessään kivääriä.

Uutistoimisto AP:n arvion mukaan opposition koolle kutsumaan mielenosoitukseen Minskiin on osallistunut yli 100 000 mielenosoittajaa 23. elokuuta 2020. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Presidentinvaalien tulosta ja poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet 9. elokuuta järjestetyistä vaaleista saakka. Jo ennen elokuun vaaleja Valko-Venäjällä järjestettiin opposition koolle kutsumia mielenosoituksia.

Presidentti Lukašenka kertoi eilen lauantaina, että hän ei aio antaa periksi mielenosoittajien vaatimuksille. Lukašenkan mukaan hallinnolla on maanantaihin asti aikaa vakauttaa tilanne maassa.

Lue myös: