1. yle.fi
  2. Uutiset

Ryhmä intialaisia marjanpoimijoita matkusti halki Suomen ja altisti muita koronalle – yrittäjä väittää, ettei tiennyt ryhmän saapumisesta etukäteen

Yhdellä marjanpoimijoista on todettu koronavirustartunta. Kolmen muun tulokset ovat negatiivisia.

marjanpoiminta
Mustikoita kerätään poimurin avulla
Suomeen saapui reilu viikko sitten marjanpoimijoita Portugalista, joista yhdellä todettiin koronavirustartunta. Marjayrittäjän mukaan hän ei tiedä, kuka poimijat välitti hänen tilalleen. Sami Takkinen / Yle

Yle kertoi lauantaina, että neljän hengen aasialaisryhmä saapui runsas viikko sitten Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta he siirtyivät Pohjois-Suomeen eri junilla.

Lauantaina yhdellä ryhmän henkilöistä oli todettu koronavirustartunta, joten matkalla on tapahtunut useita altistumisia.

Ylen tietojen mukaan ryhmän ihmiset ovat intialaistaustaisia ja saapuivat Suomeen lentäen Portugalista Hollannin kautta. He matkustivat junilla Helsinki-Vantaalta Lapissa sijaitsevalle marjatilalle ja ovat poimineet marjoja saapumisensa jälkeen myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

STT kertoi tänään sunnuntaina, että Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan altistuneiden kokonaismäärä Kolariin saapumisen jälkeen olisi alle kymmenen henkilöä.

– Altistuneiden joukossa on sairastuneen kanssa matkustanut seurue sekä hänen kanssaan Kolariin saapumisen jälkeen lähikontaktissa olleita, Broas sanoo.

Muista junamatkalla altistuneista ei kuitenkaan ole tietoa. Broaksen mukaan neljän hengen ryhmässä vain yhdellä on edelleen todettu koronatartunta. Kolme altistunutta on testattu, ja heidän tuloksensa olivat negatiivisia.

Yle tavoitti tänään sunnuntaina yrittäjän, jonka tilalle marjanpoimijat matkustivat. Hän kertoo oman näkemyksensä tapahtumista nimettömänä.

Yrittäjä kertoo, ettei tiennyt ryhmän tulosta etukäteen

Yrittäjän mukaan ryhmän altistuneet jäsenet ovat majoituksessa hänen metsämökissään. Heillä on auto, ja he ovat voineet itse käydä hoitamassa asioitaan esimerkiksi kaupassa varovaisuutta noudattaen.

Ylen saamien tietojen mukaan poimijat tulivat Portugalista, mutta Hollannin kautta.

Yrittäjä kertoo olevansa tietoinen, että riskimaista tulevien ihmisten suositellaan viettävän kaksi viikkoa karanteenissa Suomeen tultuaan. Portugali on yksi näistä riskimaista.

Kuitenkin ryhmä matkusti junilla Suomen läpi Helsinki-Vantaalta pohjoiseen.

Onko tähän tullut mitään ohjeita sisäministeriöstä tai muualta, miten näiden kanssa menetellään?

– Ohje on se, että kaikki ulkomailta arveluttavista maista tulevat pitäisi kuljettaa niin, että ei ole vaaraa altistaa muita siinä kahden viikon karanteeniaikana, yrittäjä vastaa.

Minkä takia nyt tätä ohjetta ei noudatettu?

– Sitäpä minä en tiedä.

Kenen pitäisi se kuljetus järjestää?

– Tietysti sen, joka on järjestänyt heille sen matkan.

Kuka se on?

– Näillä on usein käytössä kotimaassaan tai jossakin heidän kieliään puhuvassa maassa semmoinen välittäjä, joka perii heiltä rahan ja hoitaa lentoliput ja muut, ja hoitaa heidät sitten perille, minne heidän pitäisi mennä.

Yrittäjän mukaan hän ei tiedä, kuka poimijat välitti hänen tilalleen. Hän ei myöskään myönnä tehneensä kirjallista sopimusta välittäjän tai poimijoidenkaan kanssa.

Yrittäjän mukaan hän on suullisesti sopinut poimijoiden kanssa, että nämä maksavat 50 euroa vuokraa henkilöä kohden viikossa siitä, että saavat asua hänen mökissään. He saavat vapaasti poimia luonnonmarjoja hänen metsästään ja myydä niitä joko yrittäjälle itselleen tai kenelle muulle tahansa haluavat.

Jos sinulla on siellä jotakin ryhmämajoitustiloja, niin voiko sinne kuka vaan tupsahtaa milloin vaan?

– Ei. Tietysti minä vahdin sen, ketä minä päästän omiin tiloihini.

Eikö sinulla ollut etukäteen tietoa, että näitä intialaistaustaisia poimijoita on tulossa sinun tilallesi asumaan?

– Ei. Vasta sitten, kun heitä oltiin jo tuomassa.

Missä vaiheessa sinä sait sen tiedon?

– Siinä vaiheessa, kun yksi tuntematon henkilö, tai siis toisen firman henkilö oli heitä viemässä tuonne, soitti minulle, että saako minun tyhjään mökkiini heitä viedä.

Mutta he eivät sitten järjestäneet kyytiä vaan nämä ihmiset tulivat itse junalla?

– Heidän kyytejään ei ilmeisesti järjestetty perille asti.

Miten he tulivat sieltä sen loppupään viimeiseltä juna-asemalta sinun tilallesi?

– Siinä oli eri firman henkilö, joka sen kuljetuksen suoritti, niin minä en tarkasti osaa sanoa, että miten he tulivat. Autojahan Suomessa paljon käytetään.

Yrittäjän mukaan hän ei ole nähnyt poimijoiden passeja. Nimet ja henkilötunnukset hänellä on kuitenkin tiedossaan. Ne hän kertoo saaneensa vasta sitten, kun ryhmä saapui hänen mökkiinsä. Nimien perusteella yrittäjä pitää mahdollisena, että poimijat ovat intialaisia.

Toimialajärjestö toivoo, että tapaus tutkitaan tarkkaan

Arktiset Aromit ry on luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö. Järjestön toiminnanjohtaja ihmettelee välittäjän käytöstä.

– En tunne tapausta tarkemmin, mutta tämä ei kuulosta hyvältä. Vaikka lähtömaassa on oltava apujoukkoja, järjestömme yrittäjät käyttävät luotettavia koordinaattoreita. Bisnekseen saattaa kuitenkin pyrkiä toimijoita, jotka eivät hoida asioita asiallisesti. On todella ikävää, jos niin pääsee tapahtumaan, sanoo toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Birgitta Partanen kertoo, että koronavirustilanteen tuomiin riskeihin on suhtauduttu pääsääntöisesti alalla vakavasti.

– Valmistauduimme jo koko kevään todella huolella siihen, että ulkopuoliset kontaktit saadaan minimoitua. Käsitykseni on, jäsenyrityksemme ovat onnistuneet hyvin. Poimijat on testattu ennen Suomeen tuloa.

Partanen muistuttaa, että kyseessä ovat nimenomaan Suomeen kutsutut marjanpoimijat. Jos poimijoita tulee muuta kautta, asiat mutkistuvat.

– Niin kutsuttuja villejä poimijoita, jotka ovat tulleet esimerkiksi turistiviisumilla, on huomattavasti vaikeampi valvoa ja hallita.

Hänen mukaansa silloin esimerkiksi koronasuositusten noudattaminen ei aina toteudu.

– Jos Suomeen halutaan ulkomaalaisia toimijoita, sen on oltava hyvin järjestettyä ja niin aukotonta, ettei näin pääsisi tapahtumaan.

Partanen on huolissaan siitä, että yksittäiset negatiiviset tapaukset leimaavat koko alan.

– Siksi toivon, että tämä tapaus tutkitaan tarkkaan.

Marjatilayrittäjä itse on hämmentynyt koko alan tilanteesta, jossa koronapandemia on jarruttanut työvoiman saamista tiloille.

– Mahtaa marjat jäädä Suomessa tänä vuonna poimimatta, ei ole jugurtissa mustikoita.

Lue myös:

Aasialaisryhmä matkusti Helsingistä Pohjois-Suomeen – yhdellä koronatartunta, useita altistuneita

Analyysi: Miten ihmiskauppa on mahdollista? Intialaisten marjanpoimijoiden tapaus kertoo, miten harmaalla alueella liikutaan

Lue seuraavaksi