Hyppää sisältöön

STM: Alueellisia koronatiukennuksia voisi tulla ravintoloiden aukioloon, kokoontumisrajoituksiin sekä lähiopetukseen

Aloitteen tiukennusten tarpeesta tekisivät alueiden tartuntatautiviranomaiset.

Ravintoloiden aukioloihin sekä kokoontumisrajoituksiin ja koulujen lähiopetukseen suunnitellaan vastaavia alueellisia rajoituksia kuin maskisuosituksissa on käytössä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jos koronatilanne pahenee, edessä on syksyn aikana aluksi lisää alueellisia rajoitustoimia.

Alueellisia rajoituksia on jo nyt sovellettu esimerkiksi maskisuosituksessa, joka perustuu sairaanhoitopiirien tartuntamääriin.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan suunnitelmia uusista alueellisista rajoituksista on alustavasti käyty viime viikolla läpi STM:n valmiuden koordinaatioryhmässä.

– Tautitilanteen leviämisen suhteen suunnitelmissa ovat mahdolliset alueelliset rajoitustoimenpiteet vastaavasti kuin jo tehdyt maski-ja etätyösuosituskin, Varhila sanoo.

Alueellisia rajoituksia voitaisiin laajentaa tarpeen mukaan esimerkiksi ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoitusten ja kokoontumisrajoitusten tiukennuksiin sekä koulujen lähiopetukseen.

Alkuviikosta suunnitelmia Varhilan mukaan jatketaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n sekä aluehallintovirastojen kanssa.

Tarkoitus on, että tieto tartuntatilanteesta sekä aloite rajoitusten tarpeesta tulisi kentältä.

Alueelliset tartuntatautiviranomaiset koottaisiin sekä paikallis- ja aluetasolla sairaanhoitopiirien johdolla yhteen. Ne välittäisivät viikoittain tietoa maakuntien tartuntatilanteen etenemisestä ja tekisivät tarvittaessa THL:lle ja sitä kautta ministeriölle ehdotuksia rajoitusten tiukennuksista.

– Valtakunnallinen tilannekuvan koonti saadaan vastaavasti THL:n kautta alueilta, Varhila lisää.

STM:n mukaan toiseen aaltoon varautumiseksi on mahdollista ottaa käyttöön myös kansallisia rajoitustoimia, mikäli tautitilanne pahenee. Tartuntatilanne on pahin Uudellamaalla.

Lue myös: Katso, missä maissa tartuntojen kasvu on juuri nyt suurinta, grafiikka näyttää maailman ja Suomen tilanteen

Lue myös: Ryhmä intialaisia marjanpoimijoita matkusti halki Suomen ja altisti muita koronalle – yrittäjä väittää, ettei tiennyt ryhmän saapumisesta etukäteen

Lue myös: HUS:n toimitusjohtaja: Koronan toinen aalto on jo täällä – "Jos me jatkamme samalla tavalla, silloin meillä on ongelma käsissämme jo kuukauden kuluessa"