1. yle.fi
  2. Uutiset

Maaseutukunnat ja -kaupungit vetivät kevään korona-aikaan, Kainuussa muuttotappiota ainoastaan Kajaaniin

Kuhmon kaupunginjohtaja toivoo vielä paikkariippumattoman rekrytoinnin ottamista valikoimiin.

Kainuu
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Maaseutu on alkanut kiinnostaa aiempaa enemmän. Esimerkiksi Kainuussa kunnat ovat kokeneet muuttovoittoja korona-aikaan eli tämän vuoden huhti–kesäkuussa. Ainoa kunta, jossa mennään miinuksella muuttajien määrässä on Kajaani.

Sen sijaan esimerkiksi Puolanka, Paltamo, Kuhmo sekä Suomussalmi ovat saaneet yli kymmenen uutta asukasta, osa jopa lähes kaksikymmentä.

Valtiotieteen tohtori Timo Aro Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä kertoo, että Kainuun tilanne on hyvin linjassa koko maan kanssa. Koko Suomessa maaseutumaisten kuntien muuttovoitto oli paljon suurempaa kuin aiempina vuosina.

– Koko 2010-luku oli voimakasta kaupungistumisen aikaa. Ehkä koronakriisin aikana on tullut valintojen kentälle lisää mahdollisuuksia. Etätyömahdollisuuksiin ehkä havahduttiin vielä paremmin, Aro sanoo.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä sanoo, että korona-aikana ja sen jälkimainningeissa myös ihmisen itsemäärämisoikeus on ohjannut valitsemaan itselleen vapautta.

– Ajattelen, että vapaus on perusarvo. Maaseutumaisissa kunnissa elämää ei rajoitettu korona–aikaan niin paljon kuin kaupungeissa. Meillä maaseudulla tekemistä riittää. Esimerkiksi luonnossa liikkumista ja kalastusta rajoitukset eivät koske sillä tavalla, Määttä summaa.

Määttä toivoo, että esimerkiksi valtio ottaisi työpaikoissaan mahdollisuuden hakea työpaikkaa omasta sijainnista riippumatta. Tämä antaisi mahdollisuuden tehdä töitä vaikkapa Kuhmosta, vaikka viraston sijaintipaikka olisi Helsingissä.

Kainuulaisille Määttä haluaa muistuttaa, että ottamalla uudet asukkaat mukaan harrastuksiin ja tekemiseen saadaan heidät juurtumaan maakuntaan.

Juttua korjattu 25.8 klo 13:32 Timo Aro on töissä MDI:ssä ei VTT:llä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi