1. yle.fi
  2. Uutiset

Työryhmä alkaa selvittää viiden maakuntakentän lentojen turvaamista – myös kilpailutus puntariin

Työryhmässä on edustus kaikilta alueilta, joita huoli lentoliikenteestä koskee.

lentoliikenne
Säkerhetskontrollen vid flygplatsen i Kronoby
Kruunupyyn kentällä on ollut viime kuukausina hiljaista.YLE/Carl-Magnus Långkvist

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä alkaa pohtia Kokkola–Pietarsaaren, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoliikenneyhteyksien tulevaisuutta.

Ministeri Timo Harakka nosti esiin ajatuksen ryhmän perustamisesta pari viikkoa sitten.

Liikenneministeri Timo Harakka ehdottaa työryhmää etsimään pysyvää ratkaisua maakuntakenttien lentojen turvaamiseksi

Ryhmän tehtävä on selvittää, miten yhteydet voitaisiin turvata ja pitäisikö ne kilpailuttaa. Markkinaehtoiset lennot ovat ensisijainen keino taata alueiden saavutettavuus. Jos tämä väylä ei toimi, olennaiseksi nousevat ministeriön mukaan maakuntien rooli ja rahoitus.

Työryhmä kartoittaakin myös, miten alueet sitoutuvat tukemaan lentoliikennettä. Sitoutuminen lentoliikenteen käyttöön nähdään keskeisenä yhteyksien säilymisen kannalta.

Lentoyhteyksien kilpailuttamiselle on ehdot EU:n lentoliikenneasetuksessa. Sen mukaan operaattori voidaan hakea kilpailuttamalla, jos markkinaehtoista liikennettä ei synny vähäliikenteiselle reitille tai syrjäiselle asemalle.

Lennot eivät kuitenkaan saa aiheuttaa markkinahäiriötä lähikenttien markkinaehtoisille lennoille. Lähikenttä on tässä yhteydessä kenttä, joka sijaitsee alle 100 kilometrin säteellä tai jolle pääsee julkisilla liikennevälineillä alle tunnissa. Lennot eivät saa myöskään haitata alle kolmen tunnin junamatkoja.

Kustannuksia voitaisiin karsia myös siirtymällä nykyistä kevyempiin ratkaisuihin, kuten etälennonjohdon hyödyntämiseen.

Selvitysten pohjalta työryhmä arvioi ja tekee tarvittaessa ehdotuksen lentoyhteyksien kilpailuttamisesta.

Finnair lopetti lennot monelta maakuntakentältä koronatilanteen takia, ja niiden jatko on epävarmaa. Yhteydet ovat jo aiemmin olleet heikosti kannattavia.

Perjantaina asetettu työryhmä toimii ripeästi: sen kausi kestää vain syyskuun loppuun.

Mukana on edustus kaikilta alueilta, joita selvitys koskee. Työryhmässä ovat Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Sami Laakkonen, Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen, Kajaanin kaupungin elinvoimajohtaja Risto Hämäläinen ja Meri-Lapin seutupäällikkö Sari Moisanen.

Lue seuraavaksi