1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälisyyttä korona-aikana

Roope Rihtamo, 26, vapautuu tänään kahden viikon karanteenista ja aloittaa vaihtosyksyn Etelä-Korean Busanissa. Hän on onnekas, koska vaihtoon pääsee tänä syksynä vain kolmannes normaalista.

Näiden ikkunoiden takana Roope Rihtamo on viettänyt ensimmäiset 14 päiväänsä Etelä-Koreassa. Kaikki maahan saapuvat joutuvat karanteeniin. Sen rikkomisesta saa yli 7 000 euron sakon tai jopa vuoden vankilatuomion.

Näin paljon pulloja syntyy kahden viikon aikana juodusta vedestä. Sitä tuodaan kaksi litraa päivässä, mutta Roope Rihtamo osti muutaman ylimääräisen pullon, sillä hänen huoneessaan oli kuuma.

Karanteenin aikana Roope Rihtamo näkee vain yhden ihmisen. Tämä desinfioi asuntolan käytävän kerran päivässä.

Kaksi kertaa päivässä Roope Rihtamo ilmoittaa kännykkäsovellukselle, onko hänellä kuumetta, yskää tai kurkkukipua. Jos hän unohtaa tehdä sen, korealainen terveysviranomainen soittaa hänelle.

Vain harva pääsee tänä syksynä vaihtoon. Helsingin, Turun, Oulun, Lappeenrannan, Vaasan ja Lapin yliopistot lähettivät viime syksynä yhteensä lähes 900 opiskelijaa vaihtoon, kun tänä syksynä lähteviä on vain noin kolmannes tästä. Ainakin Tampereen, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot ovat peruneet vaihdot kokonaan.

Kaikille tutuilleni tuli yksi kerrallaan tieto siitä, että heidän vaihtonsa perutaan. Olin yllättynyt siitä, että pääsinkin itse lähtemään.

Kavereille sanoin, että tulen tänne turvaan. Moni asia on Koreassa hoidettu niin hyvin.

Kaksi viikkoa ja 42 muoviin pakattua annosta myöhemmin vapaus koittaa vihdoinkin. Ennen lähtöä Rihtamolta mitataan vielä kuume.

Haluan pärjätä yksin maassa, jossa en ymmärrä kieltä ja kirjaimia. Se on hauska koettelemus.

Roope Rihtamo ei ole koskaan ennen käynyt Etelä-Koreassa. Ensimmäiseksi hän haluaa maistaa paikallista olutta. Maku on kevyt ja miellyttävä.

Moni suomalainen korkeakoulu kannustaa osallistumaan vaihtoyliopistojen kursseille verkossa. Rihtamon mielestä vaihtoa ei voi suorittaa etänä, koska tärkeintä on kokemus.

Ruokakaupasta mukaan tarttuu muroja ja nuudeleita.

Itäaasialainen kulttuuri kiehtoo minua. Halusin nähdä, millaisia arkiset asiat, joihin Suomessa on jo tottunut, ovat täällä.

Piipahdetaan vielä kampuksella. Suurin osa rakennuksista on kiinni koronan takia. Taustalla näkyvään kirjastoon pääsee opiskelemaan vain, jos on varannut paikan etukäteen.

Rihtamo toivoo, ettei kaikkia kursseja siirretä verkkoon. Etelä-Koreassa on tällä viikolla otettu käyttöön uusia rajoituksia, ja pääkaupungissa Soulissa on jo suljettu kouluja ja päiväkoteja.

Tuntuu epätodelliselta. Ikään kuin tekisin jotakin väärää, kun ylipäätään olen ulkomailla. Toisaalta on myös etuoikeutettu olo, koska niin monen muun vaihtosuunnitelmat peruuntuivat.

Tekijät

Reeta Niemonen

Kuvaajat

Roope Rihtamo, Imy Park

Julkaistu 31.8.2020

Lue seuraavaksi