1. yle.fi
  2. Uutiset

Rajayhteisön määritelmä ärsyttää Tornionlaakson neuvoston puheenjohtajaa – "Tämä on sekoilua, mitä se läheisyys tarkoittaa?"

Rajayhteisöön pitäisi kuulua rajakuntien kokonaisuudessaan, sanoo neuvostoa johtava Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

rajavalvonta
Rajavartiolaitoksen auto Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.
Rajavartiolaitos on määritellyt rajayhteisön, joka sai maanantaina helpotuksia rajanylittävään asiointiliikenteeseen. Se ei kata esimerkiksi kokonaisia rajakuntia, vaan vain osia niistä.Juuso Stoor / Yle

Rajayhteisöön kuuluvat voivat maanantaista lähtien ylittää Ruotsin ja Norjan rajat ilman karanteenisuositusta. Rajavartiolaitoksen määritelmän mukaan Ruotsin vastaisella rajalla rajayhteisöön kuuluvat Tornion alueella ja valtatie 21:n läheisyydessä asuvat. Myös Norjan rajan lähellä teiden läheisyys on määräävä tekijä.

Lue lisää: Rajavartiosto määritteli rajayhteisön – karanteenisuositus Ruotsin ja Norjan rajoilla päättyy näiden alueiden asukkailta

Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo asuu 4 kilometriä valtatien itäpuolella. Hän onkin epätietoinen siitä, kuuluuko rajayhteisöön.

– Se on juuri siinä, että mitä se läheisyys tarkoittaa. Tämä on tällaista sekoilua, Ylitalo sanoo määritelmästä.

Ylitalo johtaa Tornionlaakson neuvostoa, johon kuuluu kolmetoista rajakuntaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Ylitalon mielestä rajayhteisöön olisi pitänyt katsoa kuuluvaksi kaikki neuvostoon kuuluvat kunnat. Neuvosto on keväästä alkaen yrittänyt vaikuttaa siihen, että alue katsottaisiin erityisalueeksi, kun karanteenisuosituksista ja rajavalvonnasta päätetään.

Kun rajayhteisö viimein tunnustettiin, siihen katsottiin kuuluvan vain osia alueen kunnista ja sana "läheisyys" jättää vielä tulkinnanvaraa siitä, mitkä osat tarkalleen.

– Miten joku Aapuassa asuva Tage todistaa, että kuuluu rajayhteisöön tai ei kuulu, Ylitalo ihmettelee.

Koko kunnan mukaan ottaminen olisi selkeämpää

Jos rajayhteisöön olisi katsottu kuuluvaksi kunnat kokonaisuudessaan, olisi myös esimerkiksi Äkäslompolo rajayhteisöä vaikkei sieltä käydä kaupassa tai asioida muuten Ruotsin puolella.

– Siellä voi olla joku jonka sisko vaikka asuu Pajalassa, Ylitalo puolustaa.

Joka tapauksessa Ylitalon mielestä kokonaista kuntaa koskeva määritelmä olisi selkeämpi kaikkien kannalta. Ylitalo esitti sen myös neuvoston kantana Rajavartiolaitokselle, kun häneltä perjantaina pyydettiin asiasta lausuntoa.

Liikkumisen vapautuminen ei maanantaiaamuna vielä selvästi näkynyt Pellon kirkonkylällä vaikka Ylitalo kertookin näkevänsä ruotsalaisen Volvon kunnantalon ikkunasta. Kunnanjohtajan omat käynnit Ruotsin puolella ovat olleet hyvin harvassa viime kuukausina, vaikka liikkuminen onkin ollut koko ajan mahdollista.

Rajan ylittäminen aseistautuneiden rajavartijoiden silmien alla on ärsyttänyt eikä Ylitalo sanojensa mukaan ole halunnut ärsyttää itseään.

Lue seuraavaksi