1. yle.fi
  2. Uutiset

25-vuotiaan Darya Gulikin elinaikana Valko-Venäjällä on ollut vain yksi presidentti – nyt hän marssii Suomessa, jotta Lukašenka päättäisi erota

Gulik osallistui lauantaina Helsingin keskustassa järjestettyyn solidaarisuusmielenosoitukseen, josta on julkaistu kuvia myös Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjä
darya gulik mielenosoituksessa
Helsinkiläinen Darya Gulik kantoi lippua lauantaina Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa, jossa otettiin kantaa Valko-Venäjän tilanteeseen.Darya Gulik

Helsinkiläinen Darya Gulik oli 8-vuotias, kun hän perheineen muutti Valko-Venäjältä Suomeen.

Presidentti Aljaksandr Lukašenka oli jo tuolloin vallassa, mutta Gulik ei itse juurikaan muista Valko-Venäjällä vietettyä aikaa.

Perheen toi Suomeen Gulikin äidin työ ja uusi, suomalainen rakkaus.

Tästä on nyt 17 vuotta.

Lauantaina Gulik, 25, osallistui Helsingissä järjestettyyn solidaarisuusmielenosoitukseen, jossa otettiin kantaa muun muassa Lukašenkan kyseenalaiseen uudelleenvalintaan ja vaalien jälkeisiin tapahtumiin.

– Olimme todella kiitollisia, että poliisi tuli apuun ja auttoi meitä kulkemaan autotiellä. Tämä oli myös hyvä esimerkki Valko-Venäjälle: pystyimme näyttämään, että täällä me kuljemme poliisin kanssa samalla kadulla, Gulik kertoo.

Darya Gulik
Darya Gulik oli 8-vuotias, kun hän muutti perheensä mukana Suomeen. Nykyään hän pyrkii vierailemaan Valko-Venäjällä kerran vuodessa.Kristiina Lehto / Yle

Lauantaiseen mielenosoitukseen osallistui Gulikin arvion mukaan 30–40 henkilöä.

Mitä Gulik haluaisi Valko-Venäjällä seuraavaksi tapahtuvan ja mihin mielenosoitusten pitäisi johtaa?

– Perimmäinen idea on, että ihmiset saisivat sananvapauden. Mielestäni ainoa vaihtoehto on, että Lukašenka päättää itse erota ja lähteä.

Helsingin mielenosoituksesta on jaettu paljon materiaalia sosiaalisessa mediassa – myös Valko-Venäjällä.

Gulik kertoo, että mielenosoitukseen osallistuneet olivat lähettäneet tietoa ja kuvia mielenosoituksesta isolle valkovenäläiselle uutiskanavalle. Kanava oli julkaissut kuvia omissa somekanavissaan.

Miksi naiset ovat nousseet nyt esille Valko-Venäjän mielenosoituksissa? Kuuntele Darya Gulikin ja Deya Pulkkisen koko haastattelu:

"Nuoret yksinkertaisesti pelkäävät olla eri mieltä"

Darya Gulikin äiti Deay Pulkkinen muistaa Lukašenkan alkuajat ja valtaannousun vuonna 1994 tytärtään paremmin.

– En tosin antanut ääntäni hänelle, Pulkkinen naurahtaa.

Hänen mukaansa Lukašenkan alkuaikoihin mahtuu hyvääkin, mutta nyt olisi vaihdon paikka.

– Ihmisten on voitava sanoa, mitä he haluavat.

Deya Pulkkinen
Deay Pulkkinen on ammatiltaan fysioterapeutti ja psykologi. Hän on perheineen asunut Suomessa 17 vuotta.Kristiina Lehto / Yle

Pulkkinen seuraa Valko-Venäjän tapahtumia uutisista, mutta myös hänen ystävänsä lähettävät tietoa maan tilanteesta. Lisäksi tytär Darya pitää äitinsä ajantasalla.

– Olen ollut viimeiset kaksi viikkoa kiinni puhelimessa. Tietoa tulee paljon, joka puolelta ja hyvin erilaista. Täytyy myös itse pitää järki päässä, että mikä kaikki on provosointia ja mikä oikeaa tietoa, Gulik toteaa.

Hän kertoo, että valkovenäläismediassa puhuttavat tällä hetkellä vankilasta päässeet ja heidän kokemuksensa. Myös osa vaalivilppiin osallistuneista työntekijöistä on Gulikin mukaan kertonut totuuden.

– Mutta heitä blokataan paljon ja ihmisiltä piilotetaan tietoa. Nytkin Lukašenka on sanonut, että 60 prosenttia kaikista niin sanotuista uhreista on feikkejä, maksettuja näyttelijöitä.

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä Lukašenkan vaalivoitosta lähtien. Viimeksi sunnuntaina maassa järjestettiin opposition suurmielenosoitus.

Laajat mielenosoitukset ovat herättäneet maassa myös vastustusta. Gulik näkee tähän kaksi syytä.

– Käsitykseni mukaan suurin osa vastustajista ovat sotilaita tai heidän perheessään on tällaisia ihmisiä. Heidän elantonsa riippuu täysin siitä, millä poliittisella kannalla he ovat.

Toinen syy on pelko.

– Nuoret yksinkertaisesti pelkäävät olla eri mieltä. Osa, kenen kanssa olen jutellut, on myös sitä mieltä, että turha edes yrittää, koska ei kuitenkaan onnistu ja joutuu vain pahempiin ongelmiin myöhemmin, Gulik toteaa.

Lisää aiheesta:

Tuhannet ihmiset muodostivat ihmisketjun Liettuasta Valko-Venäjän rajalle – Katso tunnelmia tilaisuudesta tältä videolta

Yle Valko-Venäjällä: Lukašenka sulki kymmeniä uutissivustoja – Euroviisusuosikit viihdyttivät tuhansia mielenosoittajia Minskissä

Lukašenka antoi hallinnolleen maanantaihin asti aikaa vakauttaa Valko-Venäjän tilanne – "Auktoriteetin pitää olla auktoriteetti"

Tällainen on diktatuuri Valko-Venäjä: Suomessa asuva Kirill Kirillov kertoo murhista, epätoivosta – ja toivosta

Suomen valkovenäläisiltä apua Valko-Venäjän lakkoileville teollisuustyöläisille – aktivisti: Lakot syynä poliisiväkivallan loppuun

Lue seuraavaksi