1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloitsija jätti tiedottamatta korona-asiakkaasta: "Viranomaisen mukaan se olisi ollut turhaa pelon lietsontaa"

Ravintoloitsijan mukaan tapausta ei ole haluttu salata vaan siinä on toimittu ohjeiden mukaisesti.

ravintolat
Spritflaskor bakom en bardisk
Jyväskylässä ei ilmennyt ravintoloihin liittyviä koronatapauksia. Kuvituskuva.Yle/ Carmela Walder

Jyväskyläläisessä ravintolassa asioi elokuun alkupuolella koronavirukseen todennäköisesti sairastunut asiakas. Kun ravintoloitsija sai tietää asiasta, aikaa käynnistä oli kulunut 9 vuorokautta.

– Viranomaiselta saamani ohjeen mukaisesti emme tiedottaneet asiakkaillemme tapauksesta.

Ravintoloitsija kertoo olleensa yhteydessä aluehallintoylilääkäriin ja edelleen Jyväskylän terveydenhuoltoon toimiakseen oikein. Tapauksen aikana ylilääkäriä sijaistanut henkilö on tällä hetkellä lomalla eikä häntä ole tavoitettu.

Ravintoloitsijan mukaan hänelle oli todettu, että aikaa altistuksesta oli ehtinyt kulua jo niin kauan, että oireet olisivat jo alkaneet näkyä. Lisäksi kaikki paikalla olleet henkilöt olivat tiedossa ja oireettomia.

– Tässä vaiheessa tiedottaminen olisi viranomaisen mukaan ollut turhaa pelon lietsontaa. Jos meille olisi sanottu, että asiasta on kerrottava asiakkaillemme, olisimme tietenkin toimineet ohjeen mukaisesti.

Jyväskyläläistä ravintoloitsijaa harmittaa Keskisuomalaisen uutinen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan ravintolat eivät olisi ilmoittaneet mahdollisesta korona-altistuksesta viranomaisille.

– Ravintolat, tai ainakaan meidän ravintolamme, ei pyri salailemaan mitään. Päinvastoin, olemme pyrkineet toimimaan niin hyvin kuin mahdollista ja noudattaneet viranomaisten ohjeistusta.

Tiedottamisesta päätetään tapauskohtaisesti

Lomalta palannut ylilääkäri Ilkka Käsmä toteaa yleisellä tasolla, että päätös tiedottamisesta tehdään tapauskohtaisesti. Käsmän mukaansa tapauksista tiedotetaan, jos asialla on merkittävää vaikutusta kaupungin palveluihin, kuten sunnuntaina tapahtui Keljonkankaan päiväkodin osalta.

Yksittäiset koronatapaukset eivät anna aihetta tiedottamiseen vaan ovat normaaleja, yksityisyyden suojaan kuuluvia potilasasioita.

Keskisuomalaisen jutussa kerrotaan myös, että henkilö olisi työskennellyt koronaan sairastuneena jyväskyläläisessä ravintolassa. Tämä ei Ylen tietojen mukaan pidä paikkaansa. Työskentelyn sijaan henkilö on ollut asiakkaana keskustan ravintoloissa.

Tapauksista on kulunut aikaa jo yli kaksi viikkoa, missä ajassa tartuntaoireet olisivat jo ilmenneet. Kaupungissa ei ole ilmennyt tartuntarypästä, joka olisi saanut alkunsa keskustan ravintoloista.

Koronatilanne on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin näkökulmasta rauhallinen, sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva vahvistaa.

Tapahtumaketju sai alkunsa Jyväskylän ravintolatyöntekijöiden suljetusta Facebook-ryhmästä.

– Tämä on hyvin sekava tapaus ja meilläkin on siitä vain toisen käden tietoa, ravintoloitsija toteaa.

Yksityisyyden suojaamiseksi emme kerro ravintoloitsijan henkilöllisyyttä.

Lue seuraavaksi