Hajalassa tulevaisuus tehdään itse – koulu on Varsinais-Suomen Vuoden kylän sykkivä sydän

Kyläkoulun säilyminen mahdollistaa uusien asukkaiden houkuttelun Hajalaan. Asunnoista vain on pulaa.

Koulu on Hajalan kylän keskipiste, ja sen pihamaalla Sanna Alifrosti, Pasi Lehti sekä Tauno Linkoranta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Hajalan kylässä, Salon Halikossa iloitaan tunnustuksesta, joka on saatu yhdessä tehdystä työstä. Hajala nimettiin Varsinais-Suomen Vuoden kyläksi 2020 kyläpäivillä sunnuntaina Kemiönsaaren Västanfjärdissä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti uskoo, että tunnustuksen myötä muutkin näkevät, mitä kylällä tapahtuu.

– Varsinkin Salon kaupunki alkaa havaita, että heillä on ihan oikeasti olemassa tällaisia kyliä, jotka ovat aktiivisia, toteaa Lehti.

Hajalan kylällä puhalletaan samaan hiileen, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

On asia varmaan kaupungilla tiedetty aiemminkin.

Hajalan koulu ja päiväkoti olivat liipasimella Salon oppimisympäristöselvityksessä, mutta kyläläiset saivat käännettyä päättäjien päät.

Neuvottelut valtuustoryhmien kanssa käytiin hyvässä hengessä.

Ei mieltä osoittaen, vaan neuvotellen

Kyläasiamies Tauno Linkoranta toteaa, että yleisemminkin kylillä on ollut 2010-luvulla havaittavissa pyrkimys aitoon neuvotteluyhteyteen barrikadeille nousemisen sijaan.

– Ei lähdetä enää paukuttamaan nyrkkiä kunnanjohtajan kirjoituspöytään, vaan puhutaan faktoilla ja toivotaan, että kunta tai kaupunki tulee vastaan.

Hajalassa nähdään laajemminkin, että tulevaisuus täytyy tehdä itse, kehuu kyläasiamies Tauno Linkoranta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kyläkoulu on maaseudulla muutakin kuin lasten oppimisympäristö, huomauttaa Linkoranta. Siksi päätöksiä olisi syytä tarkastella laajemminkin kuin vain sivistysnäkökulmasta.

Hajalalaisille tilanteen rauhoittuminen ainakin toistaiseksi antaa hengähdystauon jatkaa töitä kylän tulevaisuuden eteen.

– Koulu ja päiväkoti ovat viimeisiä kiintopisteitä, joita voidaan käyttää uusien asukkaiden saamiseksi. Ne ovat kylän sykkivä sydän, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti.

Koulussa on nyt reilut 30 oppilasta, jopa parikymmentä uutta lasta mahtuisi opinahjoon. Realistinen lähiajan tavoite on noin 40 oppilasta, se kun hoituisi parilla uudella perheellä.

Kysyntää on koteja enemmän

Tulijoita kylälle olisikin, itse asiassa enemmän kuin taloja tällä hetkellä löytyy.

Tontteja on kuitenkin kaupan, ja niitä aletaan markkinoida videoiden avulla lisätyn todellisuuden kera. Nettisivujen ja Facebookin ohella kylää markkinoidaan aktiivisesti erilaisissa tapahtumissa uusien asukkaiden saamiseksi.

– Me kuulumme kai jo pikku hiljaa Turun esikaupunkialueeseen, jos näin rumasti voi sanoa, naurahtaa Lehti.

Myllytyryn lampi saunoineen on yksi kylän keskeinen tapaamispaikka. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Vetoa on pääkaupunkiseudultakin, ja saattaapa kylänraitilla kuulla puhuttavan myös englantia, italiaa ja viroa. Uudet asukkaat otetaan vastaan tervetuliaiskassilla, ja juurrutetaan yhteisöön kyläkävelyillä.

Koronaviruksen aiheuttama etätyöbuumi on näkynyt noin 600 asukkaan kylän elämänmenossa. Vanhemmille taattiin kotikonttoreihin työrauha polkaisemalla Hajalan koulun pihapiiriin ohjattua kerhotoimintaa.

– Yhteistyössä MLL:n ja vanhempain toimikunnan kanssa tehtiin kahden viikon kesäleiri lapsille. Se toimi oikein hyvin, ja osanotto oli runsasta, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Sanna Alifrosti.

Talkoilla on valmistumassa myös kyläläisten yhteinen olohuone koulun entiseen talonmiehen asuntoon.

Palkitsemisperusteissaan Varsinais-Suomen kylät ry. kiitteleekin hajalalaisten ymmärtäneen, että tulevaisuus on tehtävä itse.

– Kun tulevaisuutta suunnitellaan, täytyy lähteä siitä, että se on parempi kuin tänään, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Lehti.

Hajalan kylästä löytyy perinteistä suomalaista maalaismaisemaa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Varsinais-Suomen Vuoden kylä valittiin nyt 19. kerran.

Teemana tänä vuonna oli Kokeileva kylä. Kunniamaininnat menivät Naantalin Rymättylän Röölän, Kemiönsaaren Kasnäsin ja Liedon Yliskulman kylille.