1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntosalit toipuvat koronan aiheuttamista tappioista vielä pitkään – ryhmäliikuntaan nojaavat crossfit-salit huolissaan uusista rajoituksista

Kuntosaliyrittäjien mukaan tällä hetkellä tilanne on toiveikkaampi, sillä asiakasmäärät ovat palautumassa.

kuntosalit
Näkymä kuntosallille voimistelurenkaan läpi
Joensuulaiset treenaajat jäähdyttelevät intensiivisen crossfit-tunnin jälkeen. Ari Tauslahti/Yle

Koronaepidemian ensimmäinen aalto ajoi kuntokeskukset taloudellisesti ahtaalle Suomessa.

Tulojen alenemisesta toivutaan yrittäjien mukaan vielä pitkään, vaikkakin asiakasmäärät ovat nyt palautumassa. Asiakkaita pyritään houkuttelemaan takaisin esimerkiksi liittymistarjousten avulla.

Hygieniavarotoimista huolimatta kävijämäärät tippuivat rajusti maalis-toukokuussa: esimerkiksi joensuulaisen kuntokeskusketju Energyn salien kävijämäärien pudotus oli keväällä noin 70 prosenttia. Osa kuntosaleista ja crossfit-saleista oli keväällä kokonaan suljettuina.

Korona on vaikuttanut myös suuriin kuntosaliketjuihin. Kuudessa kaupungissa toimiva kuntosaliketju Elixialla ei ole tällä hetkellä työntekijöitä lomautettuna, mutta yhtiön kokonaistuotot Suomessa ovat huhti-kesäkuussa tippuneet 28 prosenttia edellisvuoden samaan ajankohtaan verraten.

Useat kuntosalit eivät halunneet kommentoida Ylelle tämän hetkistä taloustilannettaan.

Mies kuntosalilla
Joensuulainen Pasi Leinonen treenaa salilla tauon jälkeen. – Pitää seurata Pohjois-Karjalan koronavirustilanteen kehittymistä. Jos tilanne muuttuu huonompaan, se on pistettävä stoppi taas treenille, Leinonen pohtii.Ari Tauslahti/Yle

Konkurssejakin on kevään vuoksi nähty. Esimerkiksi kuntosaliketju Motivus ajautui keväällä konkurssiin, kun koronarajoitukset olivat viimeinen niitti jo ennestään talousvaikeuksissa olleelle yritystoiminnalle.

– Olen kuullut alalla ehkä noin kymmenen kuntosalin konkurssista koko Suomen tasolla. Jos tulee toinen aalto, niin tulee varmaan toiset kymmenen konkurssia, arvelee joensuulaisen kuntosaliketju Energyn toimitusjohtaja Kari Karhu.

Karhu sanoo, etteivät omankaan kuntoskeskuksen Energyn salien kävijämäärät ole edelleenkään lähelläkään normaalia tilannetta.

Mies katsoo eteenpäin kuntosalilla
Joensuulainen Energy on koronasta huolimatta laajentamassa Kuopioon. – Uusi sali uskalletaan rakentaa, koska toiminta ei nojaa pelkästään kuntosalitoimintaan vaan vierellä on esimerkiksi fysioterapeutti - ja hierontapalvelut, sanoo toimitusjohtaja Kari Karhu. Ari Tauslahti/Yle

– Kyllä tämä tilanne kassaa koettelee. Vielä ei ole meillä kuitenkaan tarvinnut paniikkinappulaa painaa ja asiakasmäärät ovat palautumassa, Karhu kertoo.

Vuokranmaksujärjestelyjä ja uusia saleja ei avata

Liikku-kuntokeskusten yrittäjä ja toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi kertoo, että keväällä salijäsenyyksiä peruttiin lähes 30 prosenttia enemmän kuin normaalisti keväisin. Liikku-kuntokeskuksia on ympäri Suomen.

– Taloudellisesti selviämme, koska onnistuimme neuvottelemaan vuokriin maksuaikaa tai vuokrahelpotuksia ja jäädytimme kaikki investoinnit mukaanlukien uusien keskuksien avaukset, Riihijärvi sanoo.

Riihijärven mukaan toiminta on nyt elpymään päin.

– Nyt elokuussa toiminta on lähtenyt selkeästi piristymään, mutta vieläkään emme ole koronaa edeltävällä tasolla. Maakuntien välillä ei ole ollut eroja, Riihijärvi summaa.

Nainen kuntoilee kuntosalilla
Kontiolahtelainen Hanna Pulkkinen teki salitaukonsa aikana ahkerasti kotitreenejä, mutta kokee kuntosalitreenit tehokkaampina. – Mukava olla taas salilla, Pulkkinen kommentoi. Ari Tauslahti/Yle

Ryhmäliikuntaan nojaavia crossfit-saleja huolettaa toinen aalto

Erityisen haavoittuvaisia korona-ajan rajotteille ovat ryhmäliikuntaan nojaavat kuntokeskukset. CrossFit Iisalmesta ja CrossFit Kuopiosta kerrotaan, että jos kokoontumisrajoituksiin palataan, siitä on taloudellisesti vaikea selvitä. CrossFit Iisalmi ja Kuopio ovat saman yrittäjän saleja.

– Keväällä tuli noin 15-20 prosentin pudotus asiakasmäärissä. Kevättalvi vaikutti tilanteeseen todella paljon. Kestää kauan, että talouden tasapaino saavutetaan. Jos toisen aallon myötä tulisi yhtä mittavat rajoitukset kuin keväällä, niin tulisi olemaan hyvin vaikeaa, sanoo CrossFit Iisalmen ja CrossFit Kuopion valmentaja ja yrittäjä Ville Huttunen.

Huttunen lisää, että tällä hetkellä asiakasmäärät ovat lähes tavanomaiset: jäseniä on vain vähän vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Joensuulainen sali CrossFit Paja on samoilla linjoilla. Sali on pääosin saanut pidettyä asiakkaansa keväästä huolimatta.

Mies kuntosalilla
Jarmo Laine, CrossFit Pajan toinen yrittäjistä, sanoo, että kävijöitä riittää taas ohjatuilla tunneilla. Ari Tauslahti/Yle

– Jonkin verran tuli keväällä jäsenyyksien tauotuksia, jotka vaikuttavat salin talouteen. Sali oli keväällä kiinni lähes kolmisen kuukautta, mutta pidimme jäsenille livetunteja etänä ja salin harjoitteluvälineitä sai lainata kotiin, sanoo toinen salin yrittäjistä, Jarmo Laine.

Laine arvelee, että irtisanomisia ei tullut suuressa määrin siksi, että salin jäsenet ovat hyvin sitoutuneita.

– Joensuussa ei ole muita varsinaisia crossfit-saleja. Tunnemme kaikki salin kävijät nimeltä ja pystymme tarjoamaan yksilöllistä valmennusta, se selittää sitä, että jäsenet pääosin pysyivät keväästä huolimatta, Laine kertoo.

Laine lisää, että jos koronan toinen aalto tulee, jäsenyyksien irtisanomisia tulisi silloin todennäköisesti enemmän.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Keskustele aiheesta alla 26.8. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Anna Englund joutui irtisanomaan 42 työkaveriaan, ja menetti myös itse työpaikkansa – koronarajoitukset ovat viimeinen niitti monelle yritykselle

Lue seuraavaksi