Ministeriö: Suomeen houkuteltu harhaanjohtavilla tiedoilla useita marjanpoimijaryhmiä – "Heitä on jätetty minne sattuu", kuvaa virkamies

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Soraisen mukaan Suomeen on saapunut viimeisen viikon aikana useita huijatuksi tulleita marjanpoimijoita.

Suomeen saapui reilu viikko sitten riskimaa Portugalista marjanpoimijoita. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedossa on useita tapauksia, joissa poimijaryhmiä on houkuteltu Suomeen harhaanjohtavin lupauksin. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suomeen on viimeisen viikon aikana saapunut useita ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmiä, jotka on saapumisen jälkeen jätetty oman onnensa nojaan ilman varmistettua työpaikkaa tai -sopimusta.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Soraisen mukaan ihmisiä on houkuteltu Suomeen kertomalla heille harhaanjohtavia tietoja marjanpoiminnasta, työnteosta ja elämästä Suomessa.

– Kyse on erinäisistä ihmisistä ja ihmisryhmistä, jotka ovat ottaneet tämän poimijoiden Suomeen tuonnin bisneksekseen. Eli matkanjärjestäjät ovat veloittaneet matkasta eri suuruisia summia, ja kun nämä ihmiset on tuotu Suomeen, heistä ei olla oltu kiinnostuneita lainkaan, Sorainen sanoo.

Vyyhti lähti purkautumaan, kun Yle uutisoi lauantaina neljästä intialaistaustaisesta marjanpoimijasta, jotka Suomeen saavuttuaan matkustivat omatoimisesti Lappiin ja joista yhdellä oli koronatartunta. Ylen tietojen mukaan ryhmällä ei ollut kirjallista työsopimusta kenenkään kanssa.

Soraisen mukaan huijatuksi tulleet poimijat ovat saapuneet Suomeen pääasiassa Portugalista Hollannin kautta. Tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta kyseessä on Soraisen mukaan “useampi ryhmä”.

– Heitä on jätetty minne sattuu, esimerkiksi jonkun marjayrityksen poimintaleiriin.

Intiasta tuleville marjanpoimijoille ei ole tänä vuonna myönnetty yhtään viisumia. Ulkomaalaiset voivat kuitenkin saada viisumin johonkin toiseen Schengen-maahan ja päästä sitä kautta Suomeen.

Neljän intialaispoimijan tapaus aloitti selvityksen

Työ- ja elinkeinoministeriö alkoi selvittää marjanpoimijoiden hyväksikäyttöä, kun neljän intialaistaustaisen poimijan tapaus oli ollut esillä mediassa.

Yle kertoi sunnuntaina, ettei poimijoilla ollut kirjallista työsopimusta kenenkään kanssa. He majoittuivat Lapissa sijaitsevaan mökkiin, missä tekivät paikallisen yrittäjän kanssa suullisen sopimuksen poiminnasta.

Yrittäjän mukaan hänellä ei etukäteen ollut tietoa poimijoiden saapumisesta.

Poliisilla tieto toiminnasta

Soraisen mukaan ministeriöllä on nyt melko hyvin tiedossa, ketkä poimijoita ovat Suomeen välittäneet. Mukana toiminnassa on usean maan kansalaisia, myös suomalaisia.

– Kyllä siellä on ilmeisesti myös ihan pesunkestäviä Suomen kansalaisia mukana operaatiossa. Sen voin sanoa, että suomalaiset marja-alan yritykset eivät ole näitä poimijoita tänne junailleet.

Ministeriön selvitysten mukaan intialaisten lisäksi matkoja on myyty muun muassa nepalilaisille, ukrainalaisille ja latvialaisille.

TEM on välittänyt asian poliisille ja Rajavartiolaitokselle. Soraisen mukaan poliisi harkitsee nyt, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Yle ei saanut maanantaina vahvistusta, että missään poliisilaitoksessa olisi vielä aloitettu tutkintaa epäillystä marjanpoimijoihin liittyvästä ihmiskaupasta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist sanoo, että myöskään hänelle ei ole tullut tietoa tutkinnan aloittamisesta.

– Mikä tahansa poliisilaitos voi kuitenkin aloittaa tutkinnan täysin itsenäisesti, Enqvist täsmentää.

Työperäisen hyväksikäytön ehkäisy ministeriön pöydällä

Portugali on yksi koronaviruksen riskimaista, joista saapuvien olisi hallituksen ohjeistuksen mukaan jäätävä 14 päivän karanteeniin. TEMin Soraisen mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden tapauksissa työnantajan tehtävänä on mahdollistaa karanteenin suorittaminen.

– Näissä tapauksissa poimijoilla ei ole varsinaista työnantajaa eikä siten sellaista vastuutahoa, joka karanteenista vastaisi.

Vasta viime viikolla työministeri Tuula Haataisen (sd.) työryhmä julkaisi toimenpiteet työperäisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Työryhmä ehdotti, että ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä pitäisi määrätä sakkomaksu.

– Tämä tapahtuma tuli tietoon heti seuraavana viikonloppuna. Kyllä se alleviivaa hyväksikäytön torjunnan tarpeellisuutta, Sorainen sanoo.

Lue myös: