1. yle.fi
  2. Uutiset

Sekoilu uusista kokoontumisrajoituksista ehti perua kymmeniä tapahtumia: "Nyt sitten keskustellaan perumisten perumisista"

Uusimmat kokoontumisrajoitukset ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Tapahtumien järjestäminen
Siltakemmakat-festivaali Puumalassa 6. elokuuta 2020
Virheelliseksi osoittautunut tieto kokoontumisrajoituksista ehti saada pyörät pyörimään tapahtumien perumiseksi. Arkistokuva.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Monet tapahtumanjärjestäjät kokivat tänään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun viranomaiset tiedottivat uusista kokoontumisrajoituksista.

Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtajan Pekka Timosen mukaan sekoilu uusista kokoontumisrajoituksista ehti perua lyhyessä ajassa kymmeniä tapahtumia.

– Syntyi aikamoinen sotku ja säätö. Ihmiset ovat tässä tilanteessa hyvin herkillä, ja syyskuu on jo viikon päästä. Nyt sitten keskustellaan perumisten perumisesta... Toivottavasti onnistuu, Pekka Timonen kertoo.

Timonen sai tiedot peruutuksista lipunmyyntipalvelu Tiketistä ja tapahtumanjärjestäjä Magnumliveltä. Tiketistä vahvistetaan, että pyörät ehtivät jo lähteä liikkeelle.

– Muutamia peruutuksia tuli heti uutisen jälkeen. Kun peruutuspäätös on tehty, siitä informoidaan laaja ketju. Tämä aiheutti paljon vahinkoa muutaman tunnin aikana, toteaa Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa.

Mirva Merimaa Tiketin galleriassa Helsingissä
Tiketin toimitusjohtajan Mirva Merimaan mukaan muutamia tapahtumia peruttiin heti kokoontumisrajoituksia koskevan uutisen jälkeen. Arkistokuva.Pekka Tynell / YLE

Kirjoitusvirhe

Aluehallintoviranomaiset kertoivat maanantaina tiukentavansa yleisötilaisuuksien osallistujamääriä 500:sta 50 henkeen syyskuun alusta. Uusien määräysten oli tarkoitus olla voimassa syyskuun ajan.

Ohjeiden perusteella syyskuussa olisi voinut järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Yli 50 henkilön tilaisuuksia olisi saanut järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos turvallisuus olisi varmistettu viranomaisohjeiden(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti.

Sittemmin ohje havaittiin virheelliseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi, että aluehallintoviranomaisille lähteneessä ohjauskirjeessä yksi nolla oli pudonnut pois. Näin ollen kokoontumisrajana on edelleen 500 henkeä.

STM:n viestintäjohtaja Vivikka Richt kertoi Ylelle, että kyseessä oli kirjoitusvirhe.

– Tämä oli inhimillinen kirjoitusvirhe ja olemme siitä pahoillamme.

450 henkilön kokoinen virhe

Tapahtumanjärjestäjät saivat huokaista helpotuksesta – ainakin hetkeksi.

Iltapäivällä aluehallintovirastot tiedottivat odottavansa sosiaali- ja terveysministeriöltä uutta ohjausta ja arvioivansa tilanteen uudelleen sen jälkeen.

Monet tapahtumanjärjestäjät olivat ehtineet aloittaa selvitykset siitä, miten tapahtumia voidaan järjestää uusien määräysten mukaisesti.

Lappeenrannan Kulttuuritila Nuijamies olisi joutunut perumaan syyskuun tapahtumat, jos yleisöraja olisi ollut 50.

Syyskuun kalenteriin on merkitty muun muassa Lappeenrannan Art&Bars -illan tapahtumat, Teekkarimuusikoiden saunayö ja ennakkoon hyvin myyneet Martti Suosalon Brel-ilta ja Ali Jahangirin stand up Ihmemaa.

– Lomautuksethan tässä olisivat olleet edessä, jos nuo rajoitukset olisivat toteutuneet, sanoo Nuijamiehen toiminnasta vastaava Mikko Vento saatuaan kuulla, että STM:n tiedotteessa olikin 450 henkilön kokoinen virhe.

"Tieto helpottaa"

Kouvolan seudun autourheilijat ry järjestää SM-rallin osakilpailun Kouvolassa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Lehdistöpäällikkö Leena Tammilehdon mukaan kisan johto ehti jo käydä neuvotteluita siitä, miten tapahtumaa muutetaan: päästetäänkö yleisöä huoltoalueelle Kouvolan raviradalle tai katsomaan näytösluontoista erikoiskoetta Tykkimäkeen. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan ehditty tehdä.

Tammilehto aikoi saman tien välittää tietoa kisan johdolle kuultuaan peruuntuneista ohjeista.

– Hyvä näin. Tämmöistä sattuu, ihmisethän tätä tekevät. Siinä suhteessa tämä tieto helpottaa, että meidän tarvitse alkaa tekemään 50 hengen loosseja, Tammilehto toteaa.

"Ei aiheuttanut sydänkohtausta"

Pesäpalloseura Kouvolan Pallonlyöjissä uutinen ei ehtinyt aiheuttaa toimenpiteitä. Hallituksen puheenjohtajan Harri Lehdon mukaan tiedotteen tekstin sisältö oli oikein virheellisestä luvusta huolimatta.

– Tekstissä luki, että edelleen aikaisemmin annetut ohjeet ja määräykset ovat voimassa ja niitä noudattaen yleisötapahtumia voi järjestää. Olemme toimineet niiden ohjeiden mukaisesti tähänkin asti, ja jos se kerran mahdollistetaan edelleenkin, niin ei se aiheuttanut minkäänlaista sydänkohtausta, Lehto sanoo.

Aluehallintoviranomaisten määräys ei olisi vaikuttanut tässä vaiheessa myöskään koripalloseura Kouvolan Kouvojen otteluihin. Joukkueen kausi alkaa vastaa lokakuun puolivälissä.

Kouvojen puheenjohtajan Sami Laaksosen mukaan vaikutukset näkyvät siinä tapauksessa, jos 50 hengen rajoitus on voimassa lokakuussa.

– Pahoin pelkään, ettei Korisliiga aloita vielä silloin. Meillä ei ole kapasiteettia tekemään erikoisjärjestelyitä yleisöön, Laaksonen sanoo.

Osa urheiluseuroista kertoi odottavansa tarkempia ohjeita lajiliitoiltaan, ennen kuin ne reagoivat kokoontumisrajoituksiin.

Lue seuraavaksi