1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvomaskien käyttö Föli-busseissa lisääntyy – kuitenkin vasta alle puolet matkustajista käyttää suojainta

Koululaiset ja nuoret saavat joukkoliikennejohtaja Sirpa Kortelta kiitosta.

joukkoliikenne
Busseja ja ihmisiä Aurakadun pysäkillä Turussa.
Turku suositteli hengityssuojainten käyttöä joukkoliikenteessä jo ennen valtakunnallista ohjeistusta.Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Hengityssuojainten käyttö Turun seudun joukkoliikenteessä on yleistynyt. Parantamisen varaa edelleen kuitenkin on.

Tarkkoja lukuja ei ole, mutta joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte kertoo suosituksen antamisen jälkeen saadusta näppituntumasta.

– Silmämääräisesti arvioiden maskien käyttö on viimeisen viikon lisääntynyt paljon. Arvelisin kuitenkin, että edelleen alle puolet käyttää, mutta se vaihtelee. Ruuhkavuoroissa osalla linjoista käytetään enemmän, sanoo Korte.

Koulujen alettua matkustajamäärät Fölin liikenteessä ovat kasvaneet ja varsinkin ruuhka-aikoina turvavälejä ei välttämättä ole mahdollista noudattaa. Turku ehti suositella suojainten käyttöä ennen valtakunnallisen maskisuosituksen antamista.

Koululaiset ja nuoret saavat kiitosta joukkoliikennepalvelujohtajalta.

– Viime aikoina maskeja on näkynyt nimenomaan enemmän nuorilla. Varmasti valtakunnallinen suositus on vaikuttanut, että moni koululainen on saanut kotoa maskit käytettäväksi, miettii Korte.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte, Turku.
Kanssamatkustajia ei ole paheksuttu maskittomuudesta tai maskin käytöstä ainakaan Sirpa Korten kuuleman mukaan.Yle/Marie Söderman

Sirpa Korten korviin ei ole kantautunut tietoa, että ilman maskia matkustavia olisi paheksuttu. Kaikille niiden käyttö ei ole esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi mahdollista, joten kyse on suosituksesta, ei velvoitteesta.

Kuljettajilla ei velvoitetta suojaimen käyttöön

Ilman kasvosuojusta ajavista kuljettajista on tullut Fölin käyttäjiltä jonkin verran palautetta. Sopimusliikennöitsijät ovat hankkineet kasvomaskeja kuljettajilleen, mutta niiden käyttö on vapaaehtoista.

Kasvomaski saattaa vaikuttaa esimerkiksi näkyvyyteen silmälasien huurtuessa. Liikenneturvalliseen voi vaikuttaa myös hiilidioksidimäärän nousu pitkässä ajorupeamassa. Niin ikään kuljettajilla voi olla terveydellisiä syitä maskittomuuteen.

– Niitä on paha kenenkään muun kuin kuljettajan itse mennä arvioimaan. Emme edes voi ohjeistaa kuljettajia, Työterveyslaitos antaa tällaiset ohjeet, jos on antaakseen, sanoo Sirpa Korte.

Kuljettajien turvaksi liikennöitsijät ovat jälleen viime viikosta alkaen voineet poistaa kuljettajan viereisen penkin käytöstä.

Yleisesti Föli muistuttaa, ettei flunssaoireisena tule matkustaa joukkoliikenteellä. Turvavälit on syytä huomioida pysäkeillä ja busseissa, ja välttää mahdollisuuksien mukaan matkustamista ruuhka-aikoina. Käsihygieniasta huolehtimiseen Fölin busseissa on tarjolla käsidesiä.

Käteisen käyttöä suositellaan edelleen välttämään.

– Vaikka käteisen käyttö on jälleen sallittua, on se huomattavasti vähentynyt. Ihmiset ovat selvästi tykästyneet mobiililippuihin ja hankkineet kortteja, kertoo Sirpa Korte.

Lue seuraavaksi