1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle palkittiin pohjoismaisessa visuaalisen journalismin kilpailussa

Deepfake ja Elämäsi uutiset saivat hopeaa videosarjassa ja Elämäsi sää palkittiin pronssilla datasarjassa.

media
Deepfake-tekniikalla toteutettu Niinistön kuva.
Deepfake-työssä presidentti Sauli Niinistön kasvot on tietokoneavusteisesti siirretty imitaattori Jarkko Tammisen kasvojen päälle.Taneli Arponen / Yle

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta on palkittu maanantaina Society for News Design Scandinavian (SNDS) järjestämässä pohjoismaisessa median ulkoasukilpailussa. Arvioitavana oli vuonna 2019 julkaistuja juttuja.

Kaikkiaan kolme Ylen Plus-deskin (siirryt toiseen palveluun) ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiimien toimittajien yhteistyössä tekemää työtä palkittiin: Deepfake ja Elämäsi uutiset saivat hopeaa videosarjassa ja Elämäsi sää palkittiin pronssilla datasarjassa.

– Ulkoasukisassa menestyäkseen videon, kuvien, grafiikan, animaatioiden ja tekstin tulee yhdessä kertoa selkeä tarina. Lisäksi jutussa pitää olla jotain, mikä yllättää lukijan. Tällaiset jutut eivät synny ilman tiivistä yhteistyötä eri tiimien välillä. Yksikään nyt palkituista jutuista ei ollut tekemistä vaille valmis ensimmäisen tapaamisen jälkeen, vaan muotoutui tekemisen ja yhdessä ajattelemisen avulla, kiittelee Plus-deskin tuottaja Mika Pippuri.

Deepfake havainnollistaa, kuinka tekoälyn avulla on mahdollista luoda manipuloitu video. Syväoppimisen, algoritmien ja neuroverkkojen aikakaudella mikä tahansa kuva tai video saadaan valehtelemaan yhtä helposti kuin tuhat sanaa tekstinkäsittelyohjelmalla. Jutun tekivät toimittaja Teemu Hallamaa, koodarit Joel Kanerva ja Taneli Arponen, tuottajat Juho Salminen ja Mika Pippuri, kuvaaja Mårten Lampen sekä graafikko Stina Tuominen. Mukana tekemässä juttua oli myös imitaattori Jarkko Tamminen.

Elämäsi uutiset puolestaan tarjoaa Yle Uutisten 60-vuotisjuhlien kunniaksi suomalaisille aikamatkan suuriin ja unohtumattomiin uutistapahtumiin. Jutun tekivät toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen, videoeditoijat Mia Forss ja Tarmo Määttänen, graafikko Eetu Pietarinen, koodarit Eemeli Martti ja Taneli Arponen sekä tuottaja Juho Salminen.

Elämäsi sää palkittiin datasarjassa. Juttu kertoo, miten lämpötila on muuttunut kotiseuduillamme elämämme aikana. Jutun tekivät meteorologi Anne Borgström, tuottaja Mika Pippuri, graafikko Stina Tuominen ja koodari Eemeli Martti.

Lue seuraavaksi