Teinit löysivät valtavan kasan yli tuhat vuotta vanhoja kultakolikoita Israelissa

Yhteensä 425 puhdasta kultaa olevaa kolikkoa löytyi saviruukusta arkeologiselta kaivaukselta.

Muinaisesta saviruukusta löydetyt kolikot ovat peräisin abbasidien kalifaatin ajalta 800-luvulta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Arkeologisella kaivauksella Israelissa vapaaehtoistyötä tehneet teini-ikäiset ovat kaivaneet maan uumenista satoja kultakolikoita.

Asiantuntijoiden mukaan saviruukkuun piilotetut kolikot ovat noin 1 100–1 200 vuotta vanhoja.

Ruukusta löytyi yhteensä 425 puhdasta kultaa olevaa 24 karaatin kolikkoa. Ne ovat abbasidien kalifaatin ajalta 800-luvulta, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Kolikkoasiantuntija Robert Kool Israelin muinaisesineiden virastosta kertoo, että kyseessä on ollut aikoinaan merkittävä määrä rahaa.

– Sillä olisi voinut ostaa esimerkiksi tuohon aikaan luksustalon Fustatin kaupungin parhaimmalta alueelta, kertoo Kool ja kuvailee Egyptin senaikaista pääkaupunkia ”suunnattoman varakkaaksi.”

"Se oli ällistyttävää!"

Teinit tekivät historiallisen löydön viime viikolla lähellä Tel Avivia alueelta, minne on määrä rakentaa uusia asuinalue.

Arkeologisia kaivaustöitä johtava Liat Nadav-Ziv sanoo, että kolikot aikoinaan maahan kätkenyt henkilö oli varmasti suunnitellut palaavansa hakemaan aarteen myöhemmin.

– Hän oli jopa asettanut naulan pitämään ruukkua paikoillaan, jotta se ei siirtyisi. Voimme vain arvailla, mikä esti henkilöä hakemasta takaisin kolikoitaan, pohtii Nadav-Ziv.

Asiantuntijat uskovat, että paikalla toimi aikanaan jonkintyyppinen verstas.

– Se oli ällistyttävää! kuvailee teini-ikäinen Oz Cohen tuntemuksiaan, kun hän yhdessä tovereiden kanssa kaivoi kolikot maasta.

– Ne näyttivät aluksi erittäin ohuilta lehdiltä. Kun katsoin uudestaan, huomasin niiden olevan kultakolikoita. Oli todella jännittävää löytää tällainen erityislaatuinen muinainen aarre, iloitsi Cohen.

Korjattu 16.40 muinaisen egyptiläiskaupungin nimi Fustatiksi.