Iisalmi, Kuopio ja Varkaus rahoittamaan itäradan hankeyhtiötä

Pienistä paikkakunnista Suonenjoki ehti myös jo päättää hankeyhtiöön liittymisestä.

rautatieliikenne
Juna Kuopion asemalla.
Matti Myller / Yle

Iisalmen Kuopion, Varkauden ja Suonenjoen kaupungit ovat lähdössä mukaan itäradan hankeyhtiön perustamiseen. Ne valmiita yhtiön perustamisen ja radan suunnittelun rahoitukseen.

Kaupunginhallitukset käsittelivät asian maanantaina. Kaupungit ovat mukana hankeyhtiön perustamisessa ja rahoituksessa sillä ehdolla, että uusia raidelinjauksia tulee vain yksi, joka kulkee Helsinki-Vantaan lentoasemalta Porvoon kautta Kouvolaan.

Lisäksi valtion edellytetään ohjaavan Uudenmaan maakuntakaavoitusta, ellei Porvoon ja Kouvolan kaavallinen valmius hankkeen kannalta etene muuten. Varkauden kaupunki haluaa myös, että Pieksämäen ja Joensuun välistä rataosuutta kehitetään itäratahankkeen yhteydessä.

Suunnitelman mukaan valtio omistaisi hankeyhtiöstä hieman yli puolet ja loppu jakautuisi kunnille sekä muille osakkaille. Kuopion osuus hankeyhtiöstä olisi runsaat kolme miljoonaa, Varkauden 1,5 miljoonaa ja Iisalmen 1,3 miljoonaa euroa.

11 kaupunkia ajaa radan linjausta Porvoosta Kouvolaan

Iisalmi, Varkaus ja Kuopio kuuluvat yhdentoista kaupungin joukkoon, joka ajaa ratalinjausta Porvoon ja Kouvolan välille.

Pienemmistä kunnista Suonenjoen osuus olisi noin 100 000 euroa. Myös Mäntyharju on sitoutunut lähtemään hankkeeseen mukaan.

Pieniltä kunnilta mukaan lähtöä on kysytty vasta alustavasti, eikä niiden maksuosuuksia ole vielä laskettu mukaan rahoitussuunnitelmaan. Muita pieniä radanvarren kuntia Itä-Suomessa ovat Lapinlahti, Siilinjärvi, Parikkala ja Kitee. Siilinjärvi tosin on runsaan 21 000 asukkaan kuntana jo hieman Varkauden kaupunkia suurempi.

Alustavan arvion mukaan Porvoo–Kouvola -ratalinjauksen suunnittelukustannukset olisivat noin 70 miljoonaa euroa. Suunnittelun arvioidaan kestävän 6–10 vuotta, jonka jälkeen ratasuunnitelman rakentamiseksi pitäisi olla valmiina.

Itärata halutaan rakentaa Itä-Suomen paremman saavutettavuuden takia ja matka-aikojen lyhentämiseksi. Radan uskotaan antavan uutta nostetta alueen elinkeinoelämälle.