1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikromuovit

Mikromuoveja on vesistöissä myös Hämeessä

Määriä vesissä, vesieliöissä ja kaloissa ei vielä tiedetä.

mikromuovit
Mikromuovihiukkasia mikroskoopissa
Maiju Lehtiniemi / SYKE

Mikromuoveja esiintyy kaloissa, simpukoissa ja pohjaeläimissä. Mikromuoveja tuottavat esimerkiksi hulevedet, jotka huuhtovat katuja. Kaduilta irtoaa sadeveden mukaan vesistöihin nastarenkaiden hieromia hiukkasia, kertoo yksikön johtaja Harri Mäkelä Hämeen ely-keskuksesta.

– Hämeessäkin mikromuovia tietysti jätevesien ja hulevesien mukana kulkeutuu vesistöihin, mutta tutkittua tietoa ei tällä hetkellä ole. Aika paljon sitä syntyy liikenteestä, eli autojen renkaista. Ne aiheuttavat mikromuoviksi luokiteltuja partikkeleita. Tietysti mikromuovia syntyy muoviroskista, jotka päätyvät vesistöihin ja jonkin verran sitä tulee kaatopaikoilta ja teollisuuskaatopaikoilta, jos sellaisia vesistöjen varrella on, kertoo yksikön johtaja Harri Mäkelä.

Mikromuoveja päätyy vesistöihin Hämeessä myös vaikkapa jätevesien mukana. Yksikön johtaja Harri Mäkelä uskoo, että lähivuosina myös meillä Hämeessä ryhdytään selvittämään vesistöjen ja vesieläinten mikromuovipitoisuuksia.

Vastikään päättyneessä tutkimuksessa Suomen ympäristökeskus ja Itä-Suomen yliopisto selvittivät laajasti mikromuovien esiintymistä Kallavedessä ja Itämeressä.

Lue seuraavaksi