IS: Lappiin suunnitellaan matkailukäytävää talveksi

Covid19-riskienhallintamalli kattaisi tilauslennolla Lappiin saapuvan matkailijan koko lomamatkan.

Tilauslento Enontekiön Hetassa marraskuussa 2018. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lapin matkailun pelastamista koronakriisistä on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa viime keväästä lähtien, kertoo Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Suunnitelmaa on valmisteltu Lapin matkailuan sekä työ- ja elinkeinoministeriön kesken.

Lehti kertoo, että covid19-riskienhallintamalli kattaisi tilauslennolla saapuvan matkailijan koko lomamatkan. Suunnitelman mukaan esimerkiksi Lappiin lentäville turisteille tulisi erittäin tiukat ohjeet, Lapin lentoasemille tulisi miehitettyjä pisteitä koronaviruksen testaamista varten ja tietyistä maista saapuvilta vaadittaisiin kasvomaskien käyttöä.

Hanketta vetää Lapland Hotels-ketjun omistaja, Lapin Matkailuelinkeinon liiton puheenjohtaja Pertti Yliniemi. Yliniemen mukaan parhaimmillaan charter-lentoja on ollut talvikauden aikana noin 500-600. Yliniemi arvioi lehdessä, että tulevalle talvelle lentoa olisi tulossa enää 200-300 tai jopa vähemmän.

Yliniemi haluaa, että päätöksiä syntyisi jo 1-2 viikossa, sillä aika on loppumassa kesken. Kiire liittyy tilauslentojen aikatauluihin.

– Koneen tilaaminen lentoyhtiöltä tapahtuu kuukausia ennen matkaa, siitä on maksettava ennakkomaksut ja asiakkaan on maksettava matka etukäteen. Charter-lentojen sallimisessa dead line on syyskuun puoliväliin mennessä, minkä jälkeen peli on täysin pelattu, Yliniemi sanoo Ylelle.

Ilta-Sanomien mukaan Lapin matkailun koronasuunnitelmista käydään vääntöä hallituksessa. Yhtenä ongelmana on epävarmuus siitä, miten tautitilanne kehittyy loppuvuoden aikana.

Lapin matkailuyrityksiä uhkaa vääjäämättä konkurssiaalto ilman ulkomaalaisia matkailijoita, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Lue lisää: