1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Yksinyrittäjän tukea haettu harvakseltaan Lapissa – Meri-Lapissa jakamatta vielä yli miljoona euroa

Eniten tukea on haettu niille toimialoille, joissa toimitaan läheisessä ihmiskontaktissa.

Lappi
Eurosedlar huller om buller på en yta.
Useista Lapin kunnista kerrotaan, että tukea on myönnetty vasta noin puolet tai vähemmän sille varatusta summasta.Mostphotos

Moni yksinyrittäjä on jättänyt hakematta koronatukea Lapissa.

Esimerkiksi Meri-Lapissa tukea on jakamatta vielä yli miljoonan euron edestä. Alueen kunnat saivat jaettavakseen 2,3 miljoonan euron suuruisen tukipotin, josta on käytetty vasta alle puolet.

Meri-Lapissa määräraha riittäisi yli 1100 yksinyrittäjälle, mutta tukea on tähän mennessä hakenut vasta runsaat 500 yritystä.

Kuntien elinkeinotoimissa arvioidaan, että tähän voi vaikuttaa muun muassa alueen yritysrakenne. Iso osa Meri-Lapin yksinyrittäjistä toimii teollisuudessa ja rakennusalalla, joita korona ei ole kurittanut yhtä kovasti kuin esimerkiksi hyvinvointialaa.

Firmoilla liikevaihto ei ole myöskään välttämättä pudonnut tukeen vaadittua 30 prosenttia.

Kunnista kerrotaan, että eniten tukea on haettu niille toimialoille, joissa toimitaan läheisessä ihmiskontaktissa. Hakijoissa on iso osa muun muassa kampaajia, hierojia, kosmetologeja ja fysioterapeutteja.

Myös muualla Lapissa tukea on haettu harvakseltaan

Rovaniemellä tukea on tähän mennessä hakenut 400 yksinyrittäjää. Inarissa tukea on saanut alle 90, Kemijärvellä 70 ja Sodankylässä runsaat 60 yrittäjää.

Useista kunnista kerrotaan, että tukea on myönnetty vasta noin puolet tai vähemmän sille varatusta summasta

2000 euron tuen saa, jos yrityksen myyntituotot ovat laskeneet yli 30 prosenttia kulujen pysyttyä lähes samalla tasolla.

Tukea voi hakea syyskuun loppuun saakka.

Tuki on yksi yrityksille myönnettävistä koronatuista. Sen myöntävät kunnat ja valtio maksaa tuet kunnille takaisin.

Lue seuraavaksi