1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Cuties-elokuvan markkinointi raivostutti vanhemmat, syyttävät Netflixiä lasten seksualisoinnista – nyt koko leffan julkaisu halutaan estää

Ohjaaja Maïmouna Doucourén palkittu elokuva on joutunut somemyrskyn silmään. Moni ei kuitenkaan ole nähnyt sitä.

Netflixin valintaa käyttää vasemmanpuoleista mainoskuvaa on kritisoitu laajalti. Vieressä ranskankielisen julkaisun posteri (oik). Kuva: Backgrid London LTD / AOP

Netflix on muuttanut palkitun ranskalaisen Cuties-elokuvan (suom. "söpöläiset") promomateriaalia, koska sen nähtiin seksualisoivan nuoria tyttöjä. Asiasta kertoo muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Elokuvan alkuperäisessä ranskankielisessä mainoskuvassa (jutun pääkuva, oik.) neljä nuorta tyttöä kävelevät onnellisina kadulla shoppailureissun jälkeen. Vasemmalla on Netflixin valitsema mainoskuva, jossa tytöt poseeraavat kameralle vähissä vaatteissa ja osa twerkkaa.

Kohun jälkeen Netflix vaihtoi mainoskuvaa. Suoratoistopalvelu myös pahoitteli aiempaa valintaa.

– Olemme syvästi pahoillamme asiattomasta kuvituksesta, jota käytimme Cuties-elokuvan yhteydessä. Kuvitus ei ollut hyväksyttävää, eikä se ollut sovelias edustamaan tätä ranskalaista Sundance-voittajaa, Netflixin edustaja sanoi New York Timesille.

Ohjaaja Maïmouna Doucourén debyyttielokuva kertoo 11-vuotiaasta senegalilaisesta muslimitytöstä Amysta. Hän tasapainoilee perinteisen konservatiivisen perhetaustansa ja nuoren kapinoivan tyttöporukan välillä.

Cuties nostatti somemyrskyn, joka ei ole ainakaan vielä täysin laantunut. Etualalla pääosaa näyttelevä Fathia Youssouf. Kuva: Backgrid London LTD / AOP

Teosta on kehuttu siitä, miten se kuvaa yhteiskunnan ja sosiaalisen median painostavan nuoria lapsia käyttäytymään seksuaalisesti. Nyt itse elokuvaa kuitenkin syytetään siitä.

Cuties sai Sundance-debyyttinsä jälkeen kehujen lisäksi myös arvostelevaa kritiikkiä. Esimerkiksi Indiewiren (siirryt toiseen palveluun) Kate Erbland piti elokuvaa ensin liikuttavana ja samaistuttavana, mutta koki sen muuttuvan väkinäiseksi ja sensaationhakuiseksi.

Doucouré voitti Sundancen elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon ei-englanninkielisten elokuvien kategoriassa.

Mainoskuvan vaihtaminen ei riitä kaikille

Netflix toimi promomateriaalin suhteen nopeasti. Monet kuitenkin vaativat nyt, ettei koko elokuvaa saisi edes julkaista kansainvälisille markkinoille.

Cuties-elokuvan julkaisun estämistä vaativa vetoomus (siirryt toiseen palveluun) Change.org-verkkosivulla on kerännyt jutun tekohetkellä lähes 300 000 allekirjoitusta.

"Tämä elokuva on kuvottava, koska se seksualisoi 11-VUOTIAAN pedofiilien katselunautinnon vuoksi ja vaikuttaa negatiivisesti lapsiimme! Tällaiselle sisällölle ei tuolla ikäryhmällä ole tarvetta, varsinkin, kun ihmiskauppa ja pedofilia ovat niin yleisiä! Tekosyitä ei ole, tämä elokuva on vaarallinen!", kirjoittaa vetoomuksen aloittanut henkilö verkkosivuilla.

Cutiesissa senegalilaisen maahanmuuttajaperheen tytär Amy innostuu naapurinsa Angelican twerkkijengistä. Kuva: Backgrid London LTD / AOP

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Netflix kohtaa painostusta sisällön poistamiseksi moraalisin perustein. Kesällä suoratoistopalvelu perui sarjansa kuvaukset Turkissa sen jälkeen, kun viranomaiset painostivat poistamaan sarjasta homoseksuaalin henkilöhahmon.

Cutiesin Netflix-julkaisupäivä on 9. syyskuuta. Elokuvan traileria on katsottu Youtubessa (siirryt toiseen palveluun) lähes 5,8 miljoonaa kertaa. Sille on annettu yli miljoona alapeukkua, kun yläpeukkuja on vain noin 28 000.

Forbesin elokuvatoimittaja Scott Mendelson pitää Cuties-kohua "täysin typeränä" (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalainen näyttelijä Tessa Thompson tviittasi olevansa pettynyt keskusteluun, jota elokuvan ympärillä käydään. Hän piti Cutiesia kauniina.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lue lisää:

Berliinin elokuvajuhlat sukupuolineutraaleiksi: Parhaiden näyttelijöiden palkintoja ei jaeta enää erikseen miehille ja naisille

Dwayne Johnson jälleen maailman parhaiten palkattu miesnäyttelijä – Netflixistä on tullut monelle isolle tähdelle tärkeä tulonlähde

Tšekki tavoittelee amerikkalaisia elokuvatuotantoja poikkeusajan palveluilla – ranskaksi laulava skeittaaja etsitään rooliin vaikka etänä

Turkin parlamentti hyväksyi kiistellyn somelain – epäilty lisäävän sensuuria verkossa

Tässä kesän 13 kuumaa sarjavinkkiä – paranormaaleja ilmiöitä, drag-artisteja sekä laatudraamaa Suomesta ja maailmalta