1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen Kokoomus

Kokoomuksen Mykkänen: Hallituksen tuotava uudistettu hallitusohjelma eduskunnan käsiteltäväksi

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että hallituksen ohjelmalta on pudonnut pohja pois.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen linjasi kokoomuksen työllisyysnäkemyksiä kesäkokouksessa eduskunnassa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) vaatii, että hallituksen on uudistettava ohjelmansa ja tuotava se eduskunnan käsiteltäväksi.

– Hallituksen ohjelmalta on pohja pois ja se on hallituksen suunnaltakin myönnetty. Vaadimme, että hallitus tuo selkeän uudistetun hallitusohjelman tiedonantona eduskunnan käsiteltäväksi, Mykkänen sanoi puheessaan.

Mykkänen viittasi vaatimuksessaan muun muassa hallituksen työllisyystavoitteeseen ja EU:n elvytysrahastoon. Hänen mukaansa hallitus ei saa jatkaa "salatulla ohjelmalla", jolle eduskunnan enemmistö ei ole antanut tukeaan.

– Elpymisrahastoa ei ole tietenkään hallitusohjelmassa. Mutta ei sieltä löydy 100 000 uutta työpaikkaakaan. Vaikka se vähintään tarvittaisiin, jotta hallitusohjelman tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta voitaisiin tässä tilanteessa saavuttaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa tavoitellaan 75 prosentin työllisyysastetta. Tämä pitäisi saavuttaa 60 000:lla lisätyöllisellä.

Laskelma on tehty viime vuoden kesäkuussa, jolloin Suomen taloustilanne oli toisenlainen kuin nykyään.

Rahaa osaamisen vahvistamiseen

Suomi ja muut EU-maat pohtivat parhaillaan, minne 750 miljardin elvytysrahaston varat pitäisi ohjata. Kokoomuksen Mykkäsellä on ainakin tärkeysjärjestys rahan jakamiselle.

– Suomen kolmen miljardin osuus EU:n elpymisrahastosta tulee ohjata maksimaalisesti osaamisen vahvistamiseen. Vähintään miljardi euroa tulee ohjata suomalaisten korkeakoulujen pääomittamiseen.

Kokoomuksella ei ole vielä tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon rahaa voitaisiin ohjata osaamisen vahvistamiseen. Rahan jakamiselle määritellään EU:n tasoisia kriteereitä, jotta elvyttäminen olisi mahdollisimman tehokasta.

Viime kaudella kokoomus oli hallituksessa, joka tasapainotti julkista taloutta ja leikkasi myös korkeakoulujen rahoituksesta.

– Se oli isänmaallinen teko, että Suomessa pysäytettiin velkaantuminen. Siinä tilanteessa voin vakuuttaa, että kaikki kokoomuksen neuvottelijat pitivät koulutuksen puolta. Neljän miljardin säästötoimissa ei voitu täysin välttää koulutussäästöjä, Mykkänen sanoi.

Kuuden tunnin työaika on vieras ajatus

Kokoomuksessa seurattiin tarkkaan SDP:n puoluekokousta viime viikonloppuna. Erityisesti puolueessa pantiin merkille Marinin ehdotus kuuden tunnin työpäivästä. Kyse on pitkän aikavälin tavoitteesta.

– Joustoa ja osa-aikatyötä tarvitaan lisää, mutta ylhäältä tuleva kuuden tunnin työajan mahtikäsky olisi vieras ajatus useimmilla työpaikoilla. Se näkyisi väistämättä työn karkaamisena ulkomaille tai kuukausipalkan laskuna, Mykkänen sanoi.

Mykkänen kuvasi kuuden tunnin työpäivää "Marinin vappusataseksi", jos sitä lähdetään kolmikantaisesti kokeilemaan.

Mykkänen viittasi sanomisellaan SDP:n väistyneen puheenjohtajan Antti Rinteen vappupuheessa esittämään lupaukseen, jonka mukaan pienempiä eläkkeitä nostetaan tällä hallituskaudella 100 eurolla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan vaati suurimmalta hallituspuolueelta SDP:ltä ehdotuksia työllisyystoimista. Hallituksen pitäisi linjata syyskuun budjettiriihessä toimet, jotka lisäisivät työllisyyttä 30 000:lla.

– Meillä on lupa odottaa pääministeripuolueelta näkemystä ja suunnitelmaa siitä, miten ihmisten asioita hoidetaan, Orpo sanoi.

Orpo ei innostunut Marinin ehdotuksesta, jonka mukaan työaikaa tulisi lyhentää kuuteen tuntiin. Hänen mukaansa nyt pitää keskittyä siihen, että työn määrä ja tuottavuus kasvavat yhteiskunnassa.

– Kokoomuksen keinot työelämän laadun parantamiseksi ovat erilaisia. Haluamme puhua etätöistä, työpaikalla sopimisesta jokaisen yksilöllisistä lähtökohdista, ihmisten mielenterveysongelmista, osa-aikatöistä ja perhevapaauudistuksesta, Orpo sanoi.

Lue lisää:

Kokoomus esitteli työllisyysreseptinsä: Ikäihmisille uusi superluokan kotitalousvähennys

Kokoomus haastaa hallituksen työllisyyspolitiikan – lupaa Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa