1. yle.fi
  2. Uutiset

Työttömyys kasvoi Kymenlaaksossa – tilanne on kuitenkin parempi kuin monella muulla alueella

Työttömien määrä on kasvanut Kaakkois-Suomessa viime vuoteen verrattuna. Lomautettuja on kevättä ja alkukesää vähemmän.

työttömyys
bild på blankett från TE-centralen
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Kaakkois-Suomessa hieman yli 15 prosenttia. Arkistokuva.All Over Press

Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut Kymenlaaksossa vuoden takaisesta. Työttömänä oli heinäkuun lopussa 11 676 kymenlaaksolaista. Se on 2 061 ihmistä eli 21 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyyden kasvu on ollut Kouvolan seudulla hieman suurempaa kuin Kotkan seudulla. Kouvolan seudulla työttömiä oli heinäkuun lopussa 24 prosenttia ja Kotkan seudulla 19 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Muualla Suomessa työttömyysluvuissa on suurempaa kasvua kuin Kymenlaaksossa. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa työttömiä oli 34 ja koko Suomessa 44 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Myös alle 25-vuotiaiden ja pitkäaikaistyöttömien määrät ovat Kymenlaaksossa kasvaneet maan keskiarvoja maltillisemmin.

Ei yhtä selitystä

Palvelujohtaja Piia Piikki Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistosta kertoo, ettei Kymenlaakson luvuille ole olemassa yhtä selitystä.

Taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi elinkeinorakenteeseen liittyvät erot ja se, että koronavirustilanne on vaikuttanut etenkin palvelualojen yrityksiin. Piikin mukaan on myös mahdollista, että vaikutukset näkyvät viiveellä.

– Se riippuu esimerkiksi siitä, millaista teollisuutta alueella on, Piikki sanoo.

Vaikutusta voi olla myös tukitoimilla, kuten nuorille suunnatulla Ohjaamo-toiminnalla, joka on Piikin mukaan Kaakkois-Suomessa aktiivista.

Lomautettujen määrä laskenut keväästä

Koko Kaakkois-Suomessa oli heinäkuun lopussa lähes 3 000 kokoaikaisesti lomautettua.

Määrä on moninkertainen viime vuoden heinäkuuhun verrattuna, mutta lomautettuja oli nyt lähes 4 500 vähemmän kuin huhtikuun ennätysviikkoina. Lomautettujen määrä on laskenut myös kesäkuuhun verrattuna, kun taas muiden työttömien määrä on suunnilleen kesäkuun tasolla.

Piia Piikin mukaan myös työnhakijoiksi ilmoittautuneiden yrittäjien määrä on laskenut kevääseen verrattuna. Yrittäjiä on ilmoittautunut työnhakijoiksi koronavirustilanteen takia.

Kymenlaaksossa hakee töitä nyt hieman alle tuhat yrittäjää. He näkyvät työnhakijoiden kokonaismäärässä, mutta eivät työttömien määrässä.

Lue myös: Tilastokeskus: Työttömiä oli 47 000 enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa

Lue seuraavaksi