1. yle.fi
  2. Uutiset

Veikkauksen avustusten leikkaaminen näkyisi heti esimerkiksi lapsiperheiden arjessa – Järjestöjohtaja: "Hätä on nyt suuri"

Valtiovarainministeriön budjettiesitys uhkaa leikata järjestöjen Veikkaus-voitoista saamia avustuksia sadoilla miljoonilla euroilla.

budjetit
Lapset äiteineen perheentalolla.
Itä-Suomessa toimivat viisi Perheentaloa tarjoavat lapsiperheille avoimia kohtaamispaikkoja.Sakari Partanen / Yle

Järjestöt ovat huolissaan tulevaisuuden toiminnoistaan.

Valtiovarainministeriön elokuussa esittelemä talousarvioesitys uhkaa leikata järjestöjen Veikkaus-avustuksia sadoilla miljoonilla euroilla ensi vuonna.

Pelkästään sosiaali- ja terveyspuolella avustuksia ollaan leikkaamassa 127 miljoonalla eurolla.

Useiden arvioiden mukaan leikkauksilla olisi merkittävä vaikutus ihmisten järjestöjen kautta saamiin matalan kynnyksen palveluihin.

Näitä ovat ovat esimerkiksi neljällä paikkakunnalla Itä-Suomessa toimivat Perheentalot, jotka ovat lapsiperheille suunnattuja avoimia kohtaamispaikkoja. Ne tarjoavat myös eri järjestöjen järjestämää toimintaa sekä lapsille että aikuisille.

Perheentalo-yhteistyön johtaja Sinikka Rothin mukaan toiminnoissa jouduttaisiin leikkaamaan tasaisesti vähän kaikesta.

– Se kaikki olisi pois arjen palveluista, meillä esimerkiksi Perheentalotoiminnasta, Perheentalo-yhteistyötä Iisalmesta käsin johtava Roth arvioi.

Myös liikuntajärjestöt ovat menettämässä rahaa.

Aluejohtaja Risto Kovanen arvioi, että Pohjois-Savon liikunnan osalta avustusleikkaus tarkoittaisi yhden ihmisen työpanosta. Työntekijöiden määrää jouduttaisiin pohtimaan myös muissa järjestöissä.

Pohjois-Savon liikunta kehittää esimerkiksi lasten ja nuorten liikuntatapahtumia ja tekee yhteistyötä kuntien kanssa.

– Olisi erittäin vaikeaa päättää, että mitä toimintoja lopettaisimme. Leikkaukset kohdistuisivat kuitenkin suoraan johonkin toimintaan, toteaa Kovanen.

Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen.
Pohjois-Savon liikunnan aluejohtaja Risto Kovasen mukaan koko järjestökenttää kalvaa nyt huoli tulevaisuudesta.Antti Karhunen / Yle

Osa lähes täysin riippuvaisia Veikkaus-avustuksista

Syy Veikkauksen avustusten merkittäviin leikkauksiin ovat yhtiön laskeneet tuotot.

Taustalla on kaksi tekijää: pelihaittojen ehkäisemiseksi tehdyt toimet sekä koronaepidemian vaikutukset.

Veikkauksen rahapelituotoilla on avustettu järjestöjen toimintaa sadoilla miljoonilla euroilla. Avustusten jaosta päättävät eri hallinnonalojen ministeriöt.

Järjestöt ovat kolmannen sektorin toimijoina olleet viime vuosina merkittävässä roolissa tuottamassa kuntien rinnalla matalan kynnyksen hyvinvointipalveluja.

Monille järjestöille Veikkauksen avustukset ovat olleet elinehto.

– Liikunnan ja urheilun saralla näistä rahoista ollaan hyvin riippuvaisia. Hätä on nyt suuri, tiivistää Pohjois-Savon liikunnan toiminnanjohtaja Risto Kovanen.

Sekä Kovanen että Roth toteavat, että järjestöissä tiedostetaan hyvin Veikkaus-tuottojen lasku.

Toive onkin, että valtio kompensoisi jotenkin tukirahojen menetyksiä.

– Rahoitusvirta voisi olla monikanavaisempi. Esimerkiksi erilaiset tulonsiirrot voisivat olla vaihtoehto, Roth pohtii.

Kovasen mielestä yksi ratkaisu voisi olla Veikkauksen voittovaroista tulevien avustusten siirtäminen yleisiin budjettivaroihin.

– Eihän voi olla niin, että jos suomalaiset pelaavat vähemmän, niin se tarkoittaa automaattisesti huonompia olosuhteita ja toimintaedellytyksiä järjestöille.

Kuopion ensikotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Pehkonen.
Kuopion ensikotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Pehkosen mukaan Veikkauksen avustusten leikkausten mittakaava oli yllätys. Hän kuitenkin uskoo, etteivät leikkaukset toteudu niin suurina.Antti Karhunen / Yle

Myös julkinen puoli joutuisi pulaan

Perheentalo-yhteistyötä Iisalmessa kymmenen vuotta sitten perustamassa ollut Sinikka Roth muistuttaa, että järjestöt ovat olleet tukena ihmisten arkielämässä.

Käytännössä apua ovat saaneet esimerkiksi lapsiperheet, mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsivät ja pitkäaikaissairaat.

– Me olemme olleet mukana kehittämässä avoimia kohtaamispaikkoja. Nämä ovat helpottaneet vanhempien yksinäisyyden kokemusta ja parantaneet hyvinvointia, avaa Roth Perheentalojen toimintaa.

Järjestöt ovat tehneet yhteistyötä kuntien kanssa ja tästäkin syystä olisi Rothin mukaan kummallista, että avustuksia leikkattaisiin näin merkittävästi. Samaa sanoo Kuopion ensikotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Pehkonen.

– Julkinenkin puoli on pulassa, jos järjestöjen toimintaedellytyksiä viedään näin isossa mittakaavassa pois, Pehkonen pelkää.

Koronaepidemian aikana järjestöjen rooli on korostunut entisestään.

Avunpyyntöjä on tulvinut eri avustusjärjestöille viime kuukausina ruuhkiksi asti.

Juttua täsmennetty 28.8.2020 klo 9.01: Lisätty lause: Avustusten jaosta päättävät eri hallinnonalojen ministeriöt.

Perheentaloja on Itä-Suomessa kaikkiaan viisi: neljä Pohjois-Savossa ja yksi Pohjois-Karjalassa.

Lue lisää:

Liikuntajärjestöjen avustaminen uuden edessä – "Hyvä paikka jokaisessa järjestössä suorittaa oman toiminnan arviointia"

Loppuuko seksuaalirikollisten auttaminen? Veikkauksen peliautomaattien karsiminen iskee voimalla järjestöjen toimintaan

Kymmenet järjestöt pelkäävät avustustensa puolesta ja kokevat sivuuttamista, kun hallitus uudistaa Veikkaus-lakia: "Väheksyvää ja ylimielistä"

Keskustele aiheesta 28.8.2020 klo 23 saakka.

Lue seuraavaksi