Hyppää sisältöön

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg palaa koulun penkille – pandemia keskeytti ilmastolakkoliikkeen mielenosoitukset, aktivistit virittelevät uutta toimintaa

Maailmaa kampanjoimassa kiertänyt Thunberg kertoi Twitter-viestissä iloitsevansa kouluunpaluusta.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg osallistui lehdistötilaisuuteen Berliinissä 20. elokuuta. Kuva: Hayoung Jeon / Epa

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, kertoo palanneensa koulun penkille. 17-vuotias Thunberg vietti viime lukuvuoden matkustaen ympäri maailmaa kampanjoidessaan ilmastokriisin hillitsemiseksi.

– Välivuoteni koulusta on ohi, ja on mahtavaa olla taas takaisin koulussa, Thunberg hehkutti Twitter-viestissään.

Hän julkaisi myös kuvan itsestään koulurepun kanssa, hyväntuulisena pyörän selässä.

Kommenttiketjuun tulvi nopeasti viestejä, joissa Thunbergin aktivismia kiiteltiin ja hänelle toivotettiin onnea matkaan.

Thunberg ei maininnut, missä kaupungissa tai koulussa hän jatkaa koulunkäyntiään. Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) lukiota käyvä Thunberg aloittaa lukuvuoden Ruotsissa.

Välivuotena tapaamassa maailman johtajia

Thunberg on pitänyt välivuotta sen jälkeen kun hän päätti peruskoulun runsas vuosi sitten, kesäkuussa 2019.

Viime syyskuussa Thunberg purjehti Atlantin yli päästäkseen YK:n yleiskokousviikon aluksi järjestettyyn ilmastokokoukseen New Yorkiin. Hän halusi taittaa matkan meritse kiinnittääkseen huomiota lentämisen ilmastopäästöihin.

Kokouksessa Thunberg läksytti maailman johtajia hitaista ja puutteellisista ilmastotoimista. Hän matkusti laajalti Pohjois-Amerikassa, osallistui ilmastomarsseihin ja tapasi muun muassa Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman.

Thunbergin oli tarkoitus jatkaa Yhdysvalloista matkaa Etelä-Amerikkaan, Chilen pääkaupunkiin Santiagoon, jossa oli määrä järjestää YK:n ilmastokokous. Chilen levottomuuksien vuoksi kokous kuitenkin siirrettiin Madridiin.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg (2. vasemmalta) saapui tapaamaan Saksan liittokansleria Angela Merkeliä yhdessä muiden aktivistien kanssa Berliinissä 20. elokuuta. Kuva: Clemens Bilan / Epa

Thunberg taittoi matkan Eurooppaan jälleen meritse, tällä kertaa australialaisen pariskunnan katamaraanin kyydissä.

Thunberg tapasi myös paavin Vatikaanissa. Lisäksi hän sai viime vuonna joukon tunnustuksia, kuten ihmisoikeusjärjestö Amnestyn kunnianosoituksen, ja yhdysvaltalainen Time-lehti valitsi hänet vuoden henkilöksi. Hän oli myös ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Ilmastolakkoliike suunnittelee suurta mielenilmausta syyskuulle

Greta Thunberg aloitti ilmastoprotestinsa Ruotsin valtiopäivärakennuksen edustalla kaksi vuotta sitten. Koululaiset ympäri maailman alkoivat pian seurata hänen esimerkkiään säännöllisistä mielenilmauksista.

Viime kuukausina koronavirus on rajoittanut Fridays for Future -ilmastolakkoliikkeen suurmielenosoituksien järjestämistä. Protesteja on siirtynyt verkkoon, mutta ne eivät ole esimerkiksi Twitterissä vetäneet samanlaisia osallistujajoukkoja kuin kaduilla nähdyt mielenilmaukset.

Syyskuun loppupuolella aktivistit ovat aikeissa järjestää jälleen maailmanlaajuisen ilmastolakon. Käytännön toteutustapa eli se, järjestetäänkö protesteja turvavälein kaduilla vai verkossa, riippuu pandemiatilanteesta.

Kouluvuoden kynnyksellä Thunberg kampanjoi Saksassa, jossa hän tapasi torstaina liittokansleri Angela Merkelin yhdessä saksalaisten ja belgialaisten ilmastoaktivistien kanssa.

Thunberg osallistui viime viikolla liikkeen järjestämään mielenilmaukseen Berliinissä.

Saksa on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa, ja aktivistit vaativat kovempia toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi ilmastoaktivistit Greta Thunbergin (oik.) ja Luisa Neubauerin Berliinissä 20. elokuuta. Kuva: Steffen Kugler / Epa

Heinäkuussa Thunberg ja muut aktivistit vaativat maailman johtajille osoitetussa kirjeessään hallituksia ryhtymään toimiin muun muassa rahoituksen ja tuen lopettamiseksi öljy- ja maakaasuhankkeille.

Thunberg on valittanut hallitusten haluttomuutta toimia.

– Emme voi vain jatkaa puhetta kaukaisista päästötavoitteista, kuten vuosiin 2025, 2030 tai erityisesti vuoteen 2050 ulottuvista tavoitteista. Asia on ratkaistava nyt, Thunberg sanoi viime viikolla uutistoimisto AP:lle.

Lue myös:

.
.