Hattulassa järjestetään Suomen ensimmäiset multigolfin SM-kisat – kunta haluaa innostaa kaikenikäisiä uuden lajin pariin

Hattulassa on kaikkiaan neljä multigolf-rataa.

Liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela näyttää lyöntimallia Parolan multigolf-radalla. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Hattulassa järjestetään syyskuun puolivälissä Suomen ensimmäiset multigolfin SM-kisat. Hattula onkin multigolfin edelläkävijä, sillä kunnasta löytyy jo neljä pelaamiseen soveltuvaa rataa. Muualla maassa ratoja on kaikkiaan vasta kymmenkunta. Tosin Suomen ensimmäinen rata valmistui Vantaalle ennen Hattulan ensimmäistä rataa.

– Parolan keskustassa, Juteinikeskuksen ja pallokentän kupeessa on yksi multigolf-rata. Sen lisäksi yleisessä käytössä ovat radat Lepaalla puutarhaoppilaitoksen yhteydessä sekä Ahorannan leiri- ja virkistysalueella. Lisäksi Pekolassa vanhemmat ovat tehneet koulun yhteyteen metsäisen multigolf-radan, kertoo Hattulan liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela.

Multigolf-puisto sijaitsee Parolan pallokentän ja Juteinikeskuksen lähellä. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Multigolf-rata on matalan kynnyksen liikuntapaikka, jonka rakentaminen on aika yksinkertaista. Salmela tiivistää rakentamisen siihen, että maahan tehdään reikä ja toisaalle tuodaan frisbeetä varten kori.

Multigolfissa pelataan futisgolfia, puistogolfia ja frisbeegolfia. Rata suoritetaan käyttämällä kaikkia kolmea pelivälinettä.

– Parhaillaan tehdään SM-kisoja varten sääntöjä multigolfille. Se on rentoa tekemistä ja säännöistäkin tulee varmaan rennot, mutta ne varmaan muokkautuvat kisan jälkeen, pohtii Salmela.

Kaksipäiväiset kisat on tarkoitettu kaikille

Ensimmäisen kilpailupäivän tapahtumapaikkana on Parolan keskustan rata, missä pelataan jokaista lajia yksi yhdeksän kierroksen peli. Lauantaina karsitaan finaaliin pääsijät. Sunnuntaina pelataan Lepaalla, jossa on muun muassa vesiesteitä.

– Yhdeksän väylän kiertämiseen menee noin tunti. Lepaalla ehkä hieman enemmän, koska siellä on pidemmät väylät kuin Parolassa, arvioi Hattulan hyvinvointikoordinaattori Tristan Fay.

Fayn mukaan kilpailuun voi tulla vaikka koko perheen voimin.

– Meillä on sarjat alle 15-vuotiaille, naisille ja miehille. Luvassa on oheistoimintaa Parolan pallokentällä, missä voi vaikka kokeilla tutkaan lyömistä tai potkaisemista.

Multigolf-rata koostuu yhdestä tai useammasta väylästä. Hattulassa kaikilla radoilla on yhdeksän väylää. Kilpailun voittaja on pelaaja, joka selvittää radan vähimmällä määrällä suorituksia.

MultiGolfin ensimmäiset SM-kisat järjestetään Hattulassa Parolan ja Lepaan MultiGolf-radoilla 12.–13. syyskuuta 2020.