Hyppää sisältöön

Kaatopaikkakaasusta syntyi onnistuneesti liikennepolttoainetta Salon Korvenmäen jätekeskuksessa

Pilotin tuloksista toivotaan läpimurtoa yhdyskuntajätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseen.

LSHJ:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä (vas.), europarlamentaarikko Ville Niinistö ja Q Powerin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin kertoivat pilotin tuloksista Salon Korvenmäessä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja energiateknologiayhtiö Q Powerin kokeilu, jossa hyödyntämiskelvotonta kaatopaikkakaasua muunnetaan puhtaaksi biometaaniksi, saavutti lupaavia tuloksia. Pilotti osoitti, että Q Powerin teknologialla kaatopaikkakaasu on mahdollista muuntaa liikennepolttoaineeksi.

LSJH:n ja Q Powerin yhteishanke alkoi viime keväänä Salon Korvenmäen jätekeskuksessa sijaitsevassa biologisessa reaktorissa. Metaanin tuottamisen lisäksi reaktori on puhdistanut kaatopaikkakaasusta rikkivetyjä ja muita epäpuhtauksia.

Yhtiöt katsovat tiedotteessaan, että onnistunut kokeilu on läpimurto yhdyskuntajätehuollon ilmastovaikutusten vähentämisen kannalta. Kehitetyllä prosessilla kaatopaikkakaasusta tulee ilmastopäästön sijasta raaka-aine nettopäästöttömälle polttoaineelle. Huonolaatuisestakin kaatopaikkakaasusta voidaan tuottaa hyvälaatuista biometaania liikennepolttoaineeksi tai teollisuuden käyttöön.

– Suomessa jätehuollon ilmastovaikutukset ovat viime vuosina olleet laskussa, koska biohajoavaa yhdyskuntajätettä ei enää sijoiteta kaatopaikoille.

– Kansainvälisesti kaatopaikkakaasun hyödyntämisen potentiaali olisi mittava, ja Salon onnistuneessa pilotissa piilee Suomelle huomattava vientipotentiaali, pohtii LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä yhtiön tiedotteessa.

LSJH:n ja Saloon ekovoimalaitosta rakennuttavan Lounavoiman hallitukset ovat päättäneet jatkaa investointihankkeen valmistelua yhdessä Q Powerin kanssa. Tähtäimessä on, että myös ensi vuonna valmistuvan ekovoimalaitoksen tuottama hiilidioksidi saadaan muunnettua liikennepolttoaineeksi.

Lisäksi LSJH:lla ja Q Powerilla on tarkoituksena aloittaa yhdyskuntajätteiden kaasutukseen liittyvä kokeilu, jossa testataan, miten kaasutus toimii hankalasti hyödynnettäviin jätemateriaaleihin.

Lue lisää:

Lounais-Suomen Jätehuolto kokeilee kaatopaikkakaasujen hyötykäyttöä