1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemen matkailun johtaja Finnairin yt-ilmoituksesta: Ilman toimivia lentoyhteyksiä Lapin talvimatkailu romahtaa murto-osaan viime vuodesta

Finnairin yt-ilmoitus on isku matkailulle. Matkanjärjestäjät tekevät talvea koskevat päätökset yleensä syyskesällä.

lentoliikenne
Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistumassa.
Matkailun kasvaessa Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemien laajennus- ja uusimistöihin investoitiin äskettäin yhteensä 55 miljoonaa euroa. Kuva Rovaniemen uusitulta lentoasemalta.Pekka Viinikka / Yle

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen ei pidä Finnairin yt-ilmoitusta yllätyksenä, mutta äärimmäisen huolestuttavana niin Lapin kuin koko Suomenkin matkailun kannalta.

Finnair vähentää arviolta 1 000 työpaikkaa – toimitusjohtaja Topi Manner: "Lentoliikenteen toipuminen kestää vuosia"

– Yt-ilmoitus on signaali, että Finnairin tilanne on vakava. Pitkien välimatkojen vuoksi Lapin matkailun kannalta toimivat lentoyhteydet ovat ensisijaisen tärkeät, Rovaniemen matkailua luotsaava Kärkkäinen muistuttaa.

Toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen, Visit Rovaniemi
Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen pitää Finnairin yt-ilmoitusta äärimmäisen huolestuttavana matkailun kannalta. Sauli Antikainen / Yle

Rovaniemi on ulkomaalaisten suosikki kohde Suomessa heti Helsingin jälkeen. Mikäli synkimmät visiot tulevan talven kohdalta toteutuvat, tulee talvesta Lapissa katastrofaalisen huono.

– Tämän hetken rajoituksilla ollaan jäämässä 15 prosenttiin viime vuoden toteutuneesta tasosta, sanoo Kärkkäinen.

Jos talvimatkailun volyymi supistuu Lapissa lähes olemattomiin, iskee se niin työpaikkoihin kuin yrittäjien mahdollisuuksiin maksaa tekemänsä investoinnit.

Syyskesä on Sanna Kärkkäisen mukaan aikaa, jolloin matkanjärjestäjät tekevät talvea koskevat päätöksensä.

Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist kertoo Ylelle, että maakuntalennoista päätetään syyskuussa.

Charter-lennot eivät riitä paikkaamaan puuttuvia yhteyksiä

Myös Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki on huolissaan Finnairin yt-neuvottelujen mahdollisista seurauksista.

– Toive on, että jatkossakin Finnair lentää tänne Lappiin tarvittavalla kalustolla. Matkailun lisäksi myös muu liiketoiminta, kuten teollisuus, tarvitsee toimivia yhteyksiä, Rautajoki muistuttaa.

Pelkkä charter-lentojen varaan rakennettu matkailukuplamalli ei Rautajoen mukaan riitä.

Lomamatka kuplassa tarkoittaisi koronatestiä, maskipakkoa ja paikallisten välttelyä – Eristetty matkailukokemus voi olla ainoa tapa pelastaa Lapin matkailu

– Charterien rinnalla tarvitaan muutakin lentoliikennettä yksinään tai pienissä ryhmissä liikkuville matkustajille, sanoo Rautajoki.

Vaikka synkimmät tulevaisuuden näkymät eivät toteutuisikaan, on Lapin vuotuisesta noin miljardin euron matkailutulosta sulamassa pois merkittävä osa.

Lue myös:

Lapin matkailua uhkaa konkurssi ilman ulkomaalaisia – matkailuyritysten toive on, että lentoliikenne avataan hallitusti mahdollisimman pian

Lue seuraavaksi