Kirjeenvaihtajalta: Oliko Putin raivoissaan, kun sai tietää Navalnyin myrkytyksestä?

Syyllisiä Putinin kriitikon myrkytysoireisiin löydetään tuskin koskaan, kirjoittaa Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Aleksei Navalnyi murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin muistomarssilla Moskovassa helmikuussa 2020. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

MOSKOVA Oliko presidentti Vladimir Putin vihainen, kun hän sai tietää?

Tunnettu venäläiskolumnisti Oleg Kašin uskoo, että presidentti oli raivoissaan kuullessaan nimekkäimmän kriitikkonsa, oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytyksestä.

Sitten alkoi välittömästi se, mikä Kašinin mukaan toistuu joka kerta, kun maassa tehdään rikos, josta valtiovaltaa voidaan epäillä syylliseksi: jälkien peittely.

– He eivät vielä itsekään tiedä, kuka sen teki tai miksi, mutta se alkaa heti ensimmäisistä minuuteista lähtien, Kašin kuvaa riippumattomassa Republic-verkkojulkaisussa (siirryt toiseen palveluun) Venäjän valtiokoneiston refleksinomaista salailua ja piilottelua, kun tapahtumat näyttävät uhkaavan sen mainetta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti videokokousta hallituksen ministerien kanssa maaseutuasunnollaan Novo-Ogarjovossa Moskovan länsipuolella heinäkuussa. Kuva: Aleksei Nikolski / Venäjän presidentinhallinto / AOP

Siperiassa erikoisoperaatio alkoi heti sen jälkeen, kun Navalnyia kuljettanut lentokone oli tehnyt hätälaskun ja rajuista myrkytysoireista kärsinyt oppositiojohtaja viety omskilaiseen sairaalaan.

– Paikalla on jo enemmän poliiseja kuin lääkäreitä, Nalvanyin kanssa matkustanut tiedottaja Kira Jarmyš tviittasi muutama tunti sairaalaan saapumisen jälkeen.

Paikalta välitetyistä kuvista näkyy, kuinka sairaala on täynnä vakavailmeisiä pukumiehiä oletettavasti Venäjän turvallisuuselimistä. Yhdessä kuvassa kolme tummapukuista miestä on vallannut johtavan lääkärin Aleksandr Murahovskin työhuoneen.

Myöhemmin pidetyssä tiedotustilaisuudessa Murahovski ei suostunut kertomaan, ketä sairaalassa tungeksineet siviilipukuiset miehet olivat. Hän kuitenkin kiisti, että Navalnyia hoitaviin lääkäreihin olisi pyritty vaikuttamaan.

Täysin eri viestiä välittivät ylilääkärin pälyilevä katse ja sormien nyplääminen videolla (siirryt toiseen palveluun), jolla hän esittää Navalnyin diagnoosiksi myrkytyksen sijaan aineenvaihdunnan häiriintymistä, joka saattoi johtua verensokerin laskusta.

Videota somessa kommentoineet ovat esittäneet jopa väitteitä, joiden mukaan äärimmäisen hermostunut kehonkieli kertoo siitä, että sopiva diagnoosi saatiin asetta osoittamalla.

Valtiokoneistoa tyydyttävä lausunto saatettiin saada helpomminkin, sillä ylilääkäri Murahovski on itsekin osa valtajärjestelmää: Hän istuu presidentin tukipuolueen edustajana (siirryt toiseen palveluun) Omskin kaupunginvaltuustossa.

Omskin sairaalan apulaisjohtaja Anatoli Kalinitšenko kertoi toimittajille Navalnyin tilasta. Kuva: Maxim Karlayev / EPA

Berliinissä lääkärit ovat toista mieltä sikäläiseen huippusairaalaan siirretyn Navalnyin tilasta. Charité-sairaalan maanantaisen arvion mukaan oppositiojohtajan näytteistä on löydetty viitteitä myrkystä.

Olivatpa teot Kremlille epämieluisia yllätyksiä tai sen ennalta siunaamia suunnitelmia, jälkiä on viime vuosina jouduttu siivoamaan usein.

Valtiolliset toimijat ovat pyrkineet järjestelmällisesti salailemaan asioita aina oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhasta ja malesialaisen MH17-matkustajakoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa entisen sotilastiedustelu-upseerin Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären sekä Pussy Riot -aktivisti Pjotr Verzilovin myrkytykseen.

Samalle listalle voi lisätä myös kolumnisti Oleg Kašinin.

Venäjän vallanpitäjistä kriittisesti kirjoittava toimittaja hakattiin kotiovellaan henkihieveriin kymmenen vuotta sitten. Hän selvisi iskusta vaivoin koomaan vaivuttamisen, leikkausten ja pitkällisen kuntoutuksen jälkeen.

Silloinen presidentti Dmitri Medvedev otti tutkinnan erityiseen valvontaansa heti samana päivänä. Murhayrityksenä tutkitun hyökkäyksen käsittely lakkautettiin viiden vuoden päästä ilman, että pahoinpitelyn tilaajaa saatiin oikeuden eteen.

Toimittaja Oleg Kašin epäilee, että häneen kohdistuneen hyökkäyksen takana oli Pihkovan alueen silloinen kuvernööri Andrei Turtšak. Nykyään tämä toimii senaattorina ja Venäjän parlamentin ylähuoneen varapuheenjohtajana.

Muiden tapausten takana Kremlistä riippumaton media on nähnyt milloin Tšetšeniaa johtavan Ramzan Kadyrovin tai Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun, milloin trollitehtaastaan tunnetun "Putinin kokin" eli suurliikemies Jevgeni Prigožinin, milloin jonkun muun.

Aleksei Navalnyi tuotiin berliiniläiseen sairaalaan 22. elokuuta. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Kašinin mielestä ei ole edes oikeastaan väliä, tiesikö Putin etukäteen Navalnyin myrkytyksestä tai muista kohua herättäneistä tapauksista. Jos jokaisen iskun tilaaja jää löytämättä ja vaille rangaistusta, vastuu siirtyy tekijöitä suojelevalle järjestelmälle.

– Päästäessään rikolliset vastuusta Putin ottaa vastuun teoista itselleen, Kašin kirjoittaa.

Venäjän oppositio vaatii Navalnyin tapauksen tutkimista ja syyllisten saattamista vastuuseen.

Samaa vaaditaan myös länsimaissa. Saksan liittokansleri Angela Merkelin lisäksi asiaan on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi EU:n ulkoasiain edustaja Josep Borrell.

Kahden vuosikymmenen ajan Venäjällä jatkunut vaikutusvaltaisten tekijöiden rankaisematta jättäminen ei anna toivoa Navalnyinkaan tapauksen selvittämisestä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei näe vielä syytä sille, että Venäjän vakavia rikoksia tutkiva komitea aloittaisi Navalnyin tapauksesta rikostutkinnan.

– Se on tyhjää melua, Peskov kommentoi asiaa (siirryt toiseen palveluun) tänään tiistaina.

Navalnyia vastaan on sen sijaan aloitettu rikostutkinta lukuisia kertoja. Tutkintakomitea avasi viimeisimmän kesällä (siirryt toiseen palveluun) epäillystä neuvostoveteraanin kunnianloukkauksesta. Navalnyi oli arvostellut Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) vanhuksen käyttämistä perustuslakiuudistusta puoltavassa mainosvideossa.

Korjattu 26.8. klo 11.40: Charité-sairaalan mukaan Navalnyistä löytyi viitteitä myrkystä

Lue lisää aiheesta: