Hyppää sisältöön

Toimittaja Johanna Vehkoon ja kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnianloukkauskiistaa käsitellään hovioikeudessa

Johanna Vehkoo vaatii, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden tuomion ja syyte kunnianloukkauksesta hylätään.

Toimittaja Johanna Vehkoo saapui hovioikeuden käsittelyyn keskiviikkoaamuna Oulussa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Rovaniemen hovioikeudessa käsitellään tänään toimittaja Johanna Vehkoon ja oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan välistä kunnianloukkaustapausta. Käsittely istutaan Oulussa.

Syytteen taustalla on Vehkoon vuonna 2016 julkaisema Facebook-päivitys, jossa hän luonnehti Lokkaa muun muassa rasistiksi ja natsiksi.

Vuoden 2019 huhtikuussa Vehkoo sai sakkotuomion kunnianloukkauksesta Oulun käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan arvostelu kohdistui Lokkaan henkilönä, kun Vehkoo kutsui häntä muun muassa natsipelleksi. Oikeus katsoo, että kyse ei ollut Lokan arvostelemisesta poliitikkona, vaan ihmisenä.

Vehkoo on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hän vaatii, että tuomio kumotaan ja syyte hylätään. Perustelujen mukaan Vehkoo ei ole halventanut Lokkaa. Facebook-kirjoitus on kohdistunut Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa. Perustelujen mukaan Junes Lokka on itse julkisesti kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi ja esiintynyt aktiivisesti julkisuudessa rasismin ja natsi-ideologian kannattajana.

Vehkoo on aikaisemmin todennut medialle, että hän pitää Lokan tekemää rikosilmoitusta osana Lokan häneen kohdistamaansa häirintää, joka johtuu hänen työstään toimittajana. Vehkoo kirjoittaa Ylelle Valheenpaljastaja-juttusarjaa.

.
.