Hyppää sisältöön

Campingkesä oli yhtä vuoristorataa Ruissalossa – kokemattomat karavaanarit toisinaan sormi suussa

Alku- ja loppukesän helleviikot toivat paljon uusia kävijöitä, mutta kolea heinäkuu veti koko kesän saldon miinukselle.

Helsinkiläiset Tom Vuorinen ja Anne-Marjatta Laakso-Vuorinen viettivät loppukesän päivää Ruisalossa. Rouva peri karavaanailun jo 1960-luvulla äidinmaidossa. Vaunu on vuosimallia -64, vetoautonaan Buick Special vm. -55 originaalikunnossa. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Karavaanikesä on ollut Ruissalo Campingissa kovin kaksijakoinen.

Koronaepidemian seurauksena virinnyt kotimaan matkailubuumi näkyi alku- ja loppukesästä, kertoo leirintäaluepäällikkö Hannu Toivonen. Heinäkuu sen sijaan jäi vaisuksi.

Matkailun painottuessa kotimaahan liikenteessä oli runsaasti vuokra- ja lainakalustolla karavaanielämää kokeilleita matkailijoita.

Hannu Toivosen mukaan Ruissalossakin näkyi etenkin alkukesästä huomattavan retro-henkisiä vaunuja.

– Olen tänä kesänä kahteen kertaan tilannut lisää adaptereita, että saavat sähköliitännän kytkettyä meidän tolppiin. On ollut vaan vanhaa schuko-johtoa, niin ihmetellään, että mitäs tämän kanssa tehdään. Huomaa, että vaunu on ollut jossain vajan takana piilossa, naurahtaa Toivonen.

Matkailuvaunun vaihtuvaan pihapiiriin voi tehdä viihtyisän tunnelman. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Kokemattomia vaunukuntia on opastettu muun muassa kemiallisten käymälöiden toiminnasta ja harmaiden vesien käsittelystä.

Suuremmilta kommelluksilta on leirintäaluepäällikkö Hannu Toivosen mukaan kuitenkin vältytty.

– Naapurit ovat hyvin avuliaita. Kun näkee, että nyt ei ole kaikki ihan selkeätä, niin toiset vaunuilijat kyllä jeesaavat. Portilla on pari kertaa saanut huomauttaa, että ottakaa antenni alas matkailuauton katolta, ennen kuin lähdette Ruissalon tammia koluamaan tuosta matkalta!

Kolea heinäkuu synkisti koko kesän kävijätilastot

Pitkä hellejakso avasi Ruissalo Campingin kesän lupaavasti. Sää ohjaa leirintäaluepäällikkö Hannu Toivosen mukaan etenkin uusien karavaanarien matkasuunnitelmia.

– Kesäkuu oli todella hyvä edellisiin vuosiin verrattuna, suomalaisia oli melkein puolet lisää aiempaan. Ulkomaalaisten osalta pudotusta oli 90 prosenttia. Elokuun alussa jälleen nätit kelit toivat yli 30 prosenttia tavallista enemmän kotimaisia matkailijoita, summaa Hannu Toivonen.

Hellekaudet houkuttelivat Ruissaloon myös runsaasti telttailijoita. Yösijaksi kelpasi varaston perukoilta löytynyt vanhempikin sopu-teltta.

Lisävilkkautta Ruissaloon toi hellepäivinä Hannu Toivosen mukaan se, että leirintäalue on myös kaupunkilaisten yleinen virkistysalue päiväsaikaan. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Heinäkuussa sateisen ja kolean sään ohella suurtapahtumien, kuten Ruisrockin peruuntuminen synkisti lukuja huomattavasti.

– Silloin jäätiin alle puoleen normaalista, Ruisrockin telttailijoiden poisjäänti pudottaa lukuja todella paljon. Heinäkuu on kuitenkin pääkuukausi, joten koko kesältä jäädään varmasti noin 30 prosenttia miinukselle, kertoo Hannu Toivonen.

Koulujen alettua elämä hiljenee myös leirintäalueilla. Jos viikonlopuksi osuu kaunista säätä, saattaa se tuoda vieraita, mutta muuten Toivonen pitää tätä kautta jo pitkälti taputeltuna.

Elokuun lopullakin Ruissalossa on muutama kymmenen matkailuvaunua. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Ulkomaiset vieraat vähissä

Heinäkuussa Ruissalo Campingissa majoittui jonkin verran norjalaisia karavaanareita, mutta koko kesältä Toivonen arvioi ulkomaalaisten osuuden pudonneen noin lähes 80 prosenttia aiemmista vuosista.

Ruissalon kävijätilaistoissa normaalisti ykkösenä on Saksa, ja sen perässä Hollanti. Vähäisemmässä määrin vaunukuntia käy tavallisesti Ruotsista, Norjasta sekä muista Keski-Euroopan maista.

– Oli paljon etukäteen varauksen tehneitä isoja ryhmiä, jotka olisivat olleet useamman päivän. Kaikki peruttiin, toteaa Toivonen.

Saunavuoroista peruttiin kesällä puolet, jotta ne päästiin säännöllisesti desinfioimaan. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Lue lisää:

.
.