1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemiin valmistuu uusi betoniasema – alan toimijat odottavat nyt biotuotetehtaan rakentamispäätöstä

Niin betonielementtitehtaalla kuin uudella betoniasemallakin odotetaan työmahdollisuuksia biotuotetehtaan rakentamisesta.

betoni
Kemin betoniaseman neljä sementtisiiloa ja betonimylly
Kemin betoniaseman rakennustyöt ovat jo loppusuoralla. Laura Valta / Yle

Kemin Paattioon rakennettu uusi betoniasema on pian tuotantovalmiudessa.

Kibe Oy:n betoniaseman rakentaminen alkoi pari kuukautta sitten, ja tuotantorakennukset ovat jo lähes valmiit. Betonin valmistus voidaan aloittaa reilun kuukauden kuluttua.

Aluepäällikkö Otto Hiltunen kertoo, että valmisbetonille uskotaan olevan tarvetta Meri-Lapissa.

– Meillä on vakaa tilauskanta Meri-Lapin alueella ja toive on, että uusi biotuotetehdas toteutuisi ja mekin pääsisimme sinne tarjoamaan betonia, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan valmisbetonin kysyntä on pysynyt ennallaan myös poikkeusaikana.

Kemin betoniaseman rakentamiskustannukset nousevat muutamaan miljoonaan euroon.

Kibe Oy on osa Ruskon betoni -konsernia, jolla on Lapissa ja Pohjois-Ruotsissa kaikkiaan kahdeksan betoniasemaa. Koko Suomessa konsernilla on yli 30 betonitehdasta.

YBT menetti tilauksia koronan vuoksi – Kiirunan siirto pitää nyt pinnalla

Myös perinteikäs Ylitornion betonituote odottaa Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan rakentamista. Tehtaan työmaa tietäisi työmahdollisuuksia useille paikallisille toimijoille.

YBT on toistaiseksi selvinnyt koronapandemian aiheuttamista tilausten menetyksistä. Lapin matkailun notkahdus vaikutti betonielementtejä valmistavan yrityksen tilauskantaan, kun sovitut rakennusurakat tunturikeskuksissa peruuntuivat.

Ruotsin Kiirunan kaupungin jättimäinen siirtourakka sen sijaan on alkanut, mikä on pitänyt myös YBT:n työntekijät kiireisinä.

– Se on ollut meille pelastus, kaikille on riittänyt töitä. Nyt vielä pari kuukautta menee, mutta sen jälkeen emme tiedä miten talvelle on töitä, toteaa toimitusjohtaja Juha Alapuranen.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan investointipäätös odottaa vielä ympäristölupaa.

Lue seuraavaksi