1. yle.fi
  2. Uutiset

Sodankylän kunta suunnittelee lakkauttavansa kyläkouluja säästääkseen miljoona euroa – Vuotson yläkoululaisille se tarkoittaisi vajaan 200 kilometrin päivittäistä koulumatkaa

Kouluverkkoa supistamalla Sodankylän kunta suunnittelee säästävänsä noin 1,1 miljoonaa euroa.

Koulu- ja työmatkat
Ritva Ollila
Sodankylän kunnan sivistysjohtajan sijaisena toimiva Ritva Ollila kertoo, että tehdyissä selvityksissä on todettu työntekijän määrän vähentämisen olevan yksi säästömahdollisuus.Kirsti Länsman/Yle

Sodankylän pohjoispuolella, Vuotson saamelaiskylässä on ollut kyläkoulu yli 70 vuotta. Viimeisen 30 vuoden ajan Vuotson lapset ovat voineet käydä koko peruskoulun kotikylässään, sillä Vuotsossa opetusta on ollut esikoulusta aina yläkoulun yhdeksänteen luokkaan saakka.

Nyt tilanne on muuttumassa Sodankylän kunnan pyrkiessä saamaan kunnan talouden raiteilleen. Tavoitteena on säästää tulevien vuosien aikana yli viisi miljoonaa euroa. Säästöjä aiotaankin napata muun muassa kunnan kouluverkkoa karsimalla.

1,1 miljoonaa kouluverkon supistamisella

Osa säästöistä eli noin 1,1 miljoonaa euroa tulisi supistamalla kunnan kouluverkkoa. Vuotson koulun toimintaa aiotaan muuttaa niin, että siellä järjestettäisiin opetus vain 1.–6. luokille. Lisäksi Torvisen ja Vaalajärven koulut olisi määrä lakkauttaa.

Syksyllä 2022 Sodankylässä olisi kolme eri koulua: Tähtikunnan koulu, Vuotson alakoulu ja Järvikylien alakoulu. Koko kunnan yläkouluoppilaat on tarkoitus koota pääasiassa Sodankylän kirkonkylään, Tähtikunnan kouluun.

Sodankylän säästösuunnitelmia valmistellut työryhmä sekä konsulttiyhtiö Perlacon on toteuttanut ehdotuksen siitä, millaisista asioista kunta voisi tulevien vuosien aikana säästää. Säästötoimet osuvat jokaiselle sektorille, mutta esimerkiksi koulutoimen puolella säästöjä haetaan muun muassa palkkakuluista.

Sodankylän kunnan sivistysjohtajan sijaisena toimiva Ritva Ollila kertoo, että opetuksen säästöt Vuotsossa tulisivat nimenomaan palkkakuluista. Ollilan mukaan selvityksessä on käynyt ilmi, että työntekijöiden määrän vähentämisellä saataisiin säästettyä palkoissa.

Koulumatkasta 90 kilometriä – lasten jaksaminen huolestuttaa

Tänä lukuvuonna Vuotson koulua käy 30 oppilasta. Oppilaita on aina esikoulusta yhdeksänteen luokkaan saakka. Yläkoulun puolella on alle kymmenen oppilasta.

Vielä kahtena talvena yläkoulun oppilaat saavat varmuudella käydä koulua kotikylässään. Syksystä 2022 lähtien Vuotson yläkouluikäisten oppilaiden tulisi alkaa kulkea Sodankylään, Tähtikunnan koululle. Yhteen suuntaan koulumatkaa kertyisi siis 90 kilometriä joka arkipäivä.

Kolmen lapsen isä Jussi Kuusela ei odota tuota aikaa innolla. Hänen esikoisensa menee yläkouluun viiden vuoden kuluttua.

– Huolestuttaa pitkä välimatka, lasten jaksaminen ja sitä kautta vanhempienkin jaksaminen. Muutenkin alueen huokuttelevuus huolettaa ja se, että saadaanko tänne muuttamaan ihmisiä, jos yläkoulua ei olisi enää, Kuusela pohtii.

Jussi Kuusela
Vuotsolainen isä Jussi Kuusela on huolissaan, sillä lasten tuleva koulumatka voisi olla päivittäin lähes 200 kilometriä. Kirsti Länsman/Yle

Kuusela kokee, että kyläkoulun toimien supistaminen vaikuttaa siihen, miten houkuttelevana koko Sodankylän pohjoisosat näyttäytyisivät mahdollisille paluumuuttajille. Nyt Vuotson kouluun lapsia tulee myös Kakslauttasen matkailualueelta, jonne lapsiperheitä on muuttanut työn perässä viime vuosien aikana.

– Sen seudun lasten koulumatka se vasta olisikin pitkä, kauhistelee Kuusela.

Hän kehottaa Sodankylän päättäjiä miettimään päätösten vaikutuksia.

– Olisi viisainta kuopata jo lähdossä nämä ajatukset ja miettiä kunnan imagoa ja kylien elinvoimasuutta. Vuotsohan on siinä mielessä poikkeuksellinen kylä, että tämä on saamelaiskylä.

Säästöistä keskustellaan kuulemistilaisuuksilla, sivistyslautakunnassa tänään

Sodankylän kunnan säästösuunnitelmissa on menossa kuntalaisten kuulemisaika. Sodankylä on myös julkaissut suunnitelman verkkosivuillaan ja järjestänyt aiheesta tiedotustilaisuuden aiemmin tällä viikolla.

Asia on juuri tänään, 26. elokuuta, sivistyslautakunnan pöydällä ja kunnanhallitus käsittelee säästösuunnitelmia vielä kokouksessaan syyskuun ensimmäisellä viikolla.

Päätöksen asiasta Sodankylän kunnanhallitus tekee 10. syyskuuta.

Aiheesta voi keskustella 26.8. kello 19.00 saakka.

Lue seuraavaksi