1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Antikkalan rinteellä havaittiin uhanalaista sammalta, jota ei ole aiemmin löydetty Pohjois-Savosta – voi vaikuttaa laskettelutoiminnan kohtaloon

Pohjois-Savon ELY-keskus aloittaa selvityksen Antikkalan rinteiltä löydetystä sammalesta.

Kuopio
Antikkalan laskettelurinne Kuopiossa
Kuopion Antikkalan rinteen laskettelutoiminta on ollut tauolla vuodesta 2017 saakka. Arkistokuva.Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savon ELY-keskus tekee selvityksen Kuopion Antikkalan rinteellä havaituista uhanalaisista sammalista.

Kuopion luonnon ystäväin yhdistys teetti elokuussa kartoituksen erittäin uhanalaisen ja luonnonsuojeluasetuksen mukaisesti erityisesti suojeltavan lahokaviosammalen esiintymisestä Antikkalan rinteellä.

Yhdistyksen mukaan kartoituksessa havaittiin runsaasti lahokaviosammalta.

Pohjois-Savon ELY-keskus aloittaa kartoituksen perusteella selvityksen, jossa varmistetaan, onko alueella lahokaviosammalta ja rajataan sen kasvualue.

Lahokaviosammalta ei ole aiemmin tavattu Pohjois-Savossa.

Rinneyhtiö Huippupaikat kaavailee Antikkalan rinteelle laskettelutoimintaa, ja aluehallintovirasto myönsi maaliskuussa Kuopion kaupungille luvan lumetusjärjestelmän rakentamiseen.

Kuopion luonnon ystäväin yhdistys on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen, jossa asian käsittely on kesken. Asia tuli vireille hallinto-oikeuteen huhtikuussa. Hallinto-oikeuden mukaan vastaavan asiaryhmän keskimääräinen käsittelyaika on lähes puolitoista vuotta.

ELY-keskuksen selvitys saattaa vaikuttaa hallinto-oikeuden käsittelyyn, jos se varmistaa lahokaviosammalen esiintymisen alueella.

Lue lisää:

Antikkalan lumetusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen – Kuopion kaupunki pitää luonnonystäväyhdistyksen valitusta perusteettomana

Aluehallintovirasto myönsi luvan Antikkalan laskettelurinteen lumetusjärjestelmälle

Lue seuraavaksi