1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:ltä tarkennetut ohjeet: Lieväoireista lasta ei tarvitse viedä koronatestiin

THL painottaa edelleen, ettei koulu tai varhaiskasvatus saa vaatia todistusta negatiivisesta testituloksesta.

koronavirus
Kuvassa on lapsi, joka käyttää kasvomaskia.
Jos lapsen infektio-oireet väistyvät, ei testiä tarvita, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen. Kuvituskuva HUSin lastensairaalan testauspisteeltä 23. elokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut uudet ohjeet siitä, milloin hengitystieoireisiin sairastunut lapsi pitää viedä koronatestiin.

Tiistaina annettujen tarkennettujen ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan lapsi pitää viedä testiin vain, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon viittaavia oireita.

Aiemmissa, viime viikolla annetuissa ohjeissa todettiin vielä, että lievissäkin hengitystieoireissa lapsi tulee "herkästi viedä koronavirustestiin".

THL:n tarkennetut ohjeet lapsen infektio-oireista:

  • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos lapsen infektio-oireet väistyvät, ei testiä tarvita, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testitulos on negatiivinen, päivähoitoon tai kouluun voi palata lapsen kunnon mukaan, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Testejä ei myöskään tarvitse tehdä toistuvasti, vaikka lapsen hengitysoireet pitkittyisivätkin, kunhan oireet pysyvät samankaltaisina.

Kouluun tai päivähoitoon voi myös palata yhden oireettoman päivän, vaikka testituloksen saaminen viivästyisikin, kunhan lapsi ei ole tiettävästi altistunut koronavirukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän kahden viikon aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, ettei sairasta lasta saa viedä kouluun tai päivähoitoon. THL painottaa kuitenkin edelleen, ettei koulu tai varhaiskasvatus saa vaatia todistusta negatiivisesta testituloksesta.

Lue lisää:

Infektiolääkärit toivovat lieväoireisten lasten päivähoito-ohjeisiin kohtuullisuutta – monilla kunnilla tiukemmat ohjeet kuin THL:llä

STM:n kansliapäällikkö Varhila: Päiväkoti ei voi laittaa negatiivista testitulosta paluun ehdoksi, lasten koronaohjeistus ymmärretty väärin

Tampere muuttaa flunssaisia lapsia koskevaa koronaohjeistustaan – päiväkotiin ja kouluun palaaminen ei edellytä negatiivista testitulosta

Yle selvitti: Flunssaiset lapset venyttävät koronatestiresurssit äärirajoille – terveydenhuollossa toivotaan muutosta ohjeisiin

Koulut alkavat ensi viikolla, mutta lasten koronatapauksista ei vieläkään tiedetä paljoa – lapsilla myös vatsavaivat kielivät tartunnasta

Nuhaisten lasten koronatestaus pistää perheet lujille – allergialapsen äiti: "Kaksivuotiaalle annetaan kuutta lääkettä joka ilta, jotta voi mennä päiväkotiin"

Lue seuraavaksi