1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosikymmenien työ tuotti tulosta: Villi poliovirus on hävitetty Afrikasta

Afrikan viimeinen villin polioviruksen aiheuttama tautitapaus todettiin neljä vuotta sitten Nigeriassa.

polio
Lapsi sai suun kautta otettavan poliorokotteen Afganistanissa tammikuussa 2019.
Lapsi sai suun kautta otettavan poliorokotteen Afganistanissa tammikuussa 2019. Nykyisin luonnonmukaista poliota esiintyy vain Afganistanissa ja Pakistanissa. Muhammad Sadiq / EPA

Afrikassa ei esiinny enää luonnollisesti ihmisväestössä kiertävää eli villiä poliovirusta, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Viimeisin poliotapaus todettiin mantereen maista Nigeriassa vuonna 2016, jossa äärijärjestö Boko Haram on vaikeuttanut merkittävästi terveydenhuollon ammattilaisten toimia viruksen kitkemiseksi.

WHO:n mukaan poliovirus on toinen virustauti isorokon ohella, joka on nyt saatu hävitettyä Afrikasta.

Polion hävittäminen Afrikasta on ollut usean vuosikymmen työn takana. Aikanaan poliovirus halvaannutti arviolta 75 000 lasta eri puolilla mannerta.

Lue myös: Historiallinen etappi saavutettu: kaksi poliovirusta hävitetty, yksi jäljellä

Rokote käänteentekevä

Polioviruksen aiheuttamaa tautia esiintyi kaikkialla maailmassa ennen rokotuksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL verkkosivuillaan.

Polionhävitysohjelman vaikutuksesta villi poliovirus ja sen aiheuttama tauti on käynyt maailmassa yhä harvinaisemmaksi, mutta sitä esiintyy edelleen.

Villiä poliovirusta esiintyy edelleen Afganistanissa ja Pakistanissa.

Terveysviranomaiset ovat varoittaneet koronapandemian aikana, että vallitseva tilanne asettaa lapset eri puolilla maailmaa entistä haavoittuvampaan asemaan.

Koronapandemian takia esimerkiksi useita rokotusohjelmia on keskeytetty monissa Afrikan maissa, kertoo uutistoimisto AP.

Afrikka ei ole kuitenkaan täysin vapaa polioviruksesta. Lisäksi on nimittäin olemassa rokoteperäisiä polioviruksia, jotka ovat peräisin elävää virusta sisältävistä rokotteista, kertovat uutistoimistot.

25.8. klo 20.25: Lisätty jutun loppuun tieto, että Afrikassa esiintyy edelleen rokoteperäisiä polioviruksia.

Lue myös:

Polion sairastaneen on vaikea käsittää, miksi niin moni jättää lapsensa rokottamatta: "Ihmiset eivät ymmärrä, mitä polio on ollut"

Lähteet: AP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi